top of page

Current affairs CSEET Part 4 2023

Updated: Apr 6, 2023

Q1. Prime Minister Narendra Modi Inaugurates Aero India 2023 in which city?

Ans: Bengaluru

Q2. _____ is set to record the highest growth in its history, with both unlisted and listed entities growing upwards of 20%

Ans: Tata Group

Q3. India To Get its First National Metro Rail Knowledge Centre in which city?

Ans: Delhi

Q4. Who received the UNESCO Peace Prize in Ivory

Ans: Angela Merkel

Q5. India’s first AC double-decker electric bus was introduced in which city?

Ans: Mumbai

Q6. Which is the first Arab country to send one of its citizens into space?

Ans: United Arab Emirates

Q7. RBI’s financial literacy week starts from ____ 2023

Ans: 13th - 17th February

Q8. India's strictest Anti-Copying Law came into force in which state?

Ans: Uttarakhand

Q9. _______ named Aniket Sunil Talati as the new President.

Ans: Institute of Chartered Accountants of India

Q10. The Centre has informed that around 39 crore loans have been extended under which scheme till the 27th of January 2023?

Ans: Pradhan Mantri Mudra Yojana

Q11. Who is the first Hindu girl from Pakistan posted as assistant commissioner?

Ans: Sana Ramchand Gulwani

Q12. Students from which educational institute from India was Awarded Global Best M-GOV Awards?

Ans: IIT Indore

Q13. ______, a Bengaluru-based start-up has delivered SWARM drones to Indian Army, which makes the Army the first major armed force in the world to operationalize these high-density SWARM drones.

Ans: NewSpace Research

Q14. Union Home Minister Amit Shah has presented the President's Colour to which state police in

recognition of its exceptional service?

Ans: Haryana

Q15. Which continent is set to use half of the world's electricity by 2025?

Ans: Asia

Q16. Which airlines in India are set to buy 220 Boeing planes for $34 billion?

Ans: Air India

Q17. Which organization launched its second global hackathon - 'HARBINGER 2023 - Innovation for

Transformation' with the theme 'Inclusive Digital Services'?

Ans: Reserve bank of India

Q18. According to the Finance Ministry, Gross direct tax collections grew ______ to Rs 15.67 lakh crore so far this fiscal.

Ans: 24%

Q19. According TomTom report, which city traffic has made it the second slowest place to drive through in the world in 2022?

Ans: Bengaluru

Q20. Which city from India has been ranked as the most polluted city and second most polluted city globally within a week between January 29 and February 8, according to the Swiss air tracking index IQAir?

Ans: Mumbai

Q21. Which bank was awarded ‘Prathista Puraskar’ under Digidhan Awards 2021-22’ by the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY)?

Ans: Karnataka Bank

Q22. Who launched the 'iDEX Investor Hub' (iIH), under which more than Rs 200 crores had already been pledged by leading Indian investors?

Ans: Defence Minister Rajnath Singh

Q23. _____ announced an order of Trent XWB-97 engines

from Air India.

Ans: Rolls-Royce

Q24. Neal Mohan, the new Indian American CEO of _______.

Ans: YouTube

Q25. Who is the current Chief of Army Staff?

Ans: General Manoj Pande

Q26. Which bank recently launched an electronic bank guarantee scheme?

Ans: Indian Overseas Bank

Q27. The ______ has recently launched a chatbot to help people get an answer to their queries related to the Aadhaar card.

Ans: Unique Identification Authority of India

Q28. Tata Motors has appointed Rajan Amba as the Managing Director of _____.

Ans: Jaguar Land Rover

Q29. Which domestic appliances company was globally renamed Versuni?

Ans: Philips

Q30. Who was appointed as India's permanent to the UN, and has been chosen to

serve as the commission's chair during the 62nd session?

Ans: Ruchira Kamboj

26 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page