top of page

E correspondence MCQs CSEET Part 1

1. Which of the following is applicable in case of Telegram.

(a) The message must be detailed

(b) Normal grammar and punctuation must always be followed.

(c) Time should be written according to twenty four hour clock

(d) Block letter must not be used

2. What is the full form of CNC ?

(a) Computerized and Numerically Counted

(b) Computerized and Numerically Claimed

(c) Computerized and Numerically Controlled

(d) None of the above.

3. __________ connect the different Branches of an organisation in a Private, dedicated

communication network.

(a) ISDN (b) Post box of facility

(c) VS AT (d) AAR

4. Investors are expected to open to get their share certificate in the electronic forms.

(a) Current A/c (b) Demat A/c

(c) Saving A/c (d) Fixed A/c

5. The abbreviation ISDN stands for __________.

(a) Integrated small digital network.

(b) International small display network.

(c) Integrated system digital network

(d) Integrated system display network.

6. “The letter written by one party to another, and the answers there to, make what is called the

correspondence of parties such correspondence if done through electronic signals via internet

is called __________.”

(a) Intranet (b) E-mail

(c) E-correspondence (d) None of the above.

7. Full form of HTTP -

(a) Hyper text transfer protocol (b) Hyper transfer text protocol (c) Hyper text transfer plan (d)

None of the above.

8. __________ is a networking infrastructure.

(a) Internet (b) Intranet

(c) Extranet (d) E-mail

9. What is the other name for e-correspondence ?

(a) E-mail - correspondence

(b) Electronic -correspondence

(c) Both (a) & (b)

(d) None of the above.

10. Full form of URL is:

(a) Uniform Reachable Locator (b) Uniform Resource Locator (c) Uniform Research Locator

(d) Uniform Readable Locator

11. First e-mail system was known as:

(a) MALE BOX (b) MAIL BOX

(c) EMAIL BOX (d) None of the above.

12. When was FTP (File Transfer Protocol) put in use.

(a) 1952 (b) 1962

(c) 1972 (d) 1982

13. Which protocol is used to receive mail?

(a) SMTP (b) POP

(c) HTTP (d) FTP

14. Which of the following is not the feature of E-mail?

(a) Spam (b) Search

(c) Signature (d) Settlement

15. Which is not an E-mail etiquette?

(a) Be concise (b) Be Realistic

(c) Be Professional (d) Watch your tone.

16. Which protocol is used by web?

(a) HTTP (b) SMTP

(c) FTP (d) POP

17. Unsolicited or junk mails are filtered through the option of

(a) Delete (b) Trash

(c) Spam (d) None of the above.

18. WWW stands for

(a) World web wide (b) Wide world web

(c) World wide web (d) None of the above.

19. Who is called as the “father of E-mail”?

(a) Merrian (b) Aristotle

(c) Tomlinson (d) None of the above.

20. This began as an American experiment in computer communication technology during the

cold war and has revolutionised the world.

(a) Fax (b) SMS

(c) Telegram (d) Email

21. __________ allows a central communication area for the entire company.

(a) Intranet (b) Internet

(c) Extranet (d) None of the above.

22. __________ is used in place for paper to communicate.

(a) Internet (b) Intranet

(c) Email (d) All of the above.

23. Full form of IMAP:

(a) Internet Message Access Plan

(b) Internet Message Access Protocol

(c) Intranet Message Access Protocol

(d) None of the above.

24. Full form of POP:

(a) Post office plan (b) Point office protocol

(c) Post office protocol (d) Point office plan.

1 (c) 2 (c) 3 (c) 4 (b) 5 (c) 6 (c)

7 (a) 8 (a) 9 (c) 10 (b) 11 (b) 12 (c)

13 (b) 14 (d) 15 (b) 16 (a) 17 (c) 18 (C)

19 (c) 20 (d) 21 (a) 22 (d) 23 (b) 24 (C)

227 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page