top of page

BUSINESS COMMUNICATION - CSEET SERIES 2

1. ‘Whom’, ‘Which’ and ‘That’ are covered under which of the following Pronouns?

a. Relative Pronoun

b. Personal Pronoun

c. Possessive Pronoun

d. None of the above

2. Additional and Auxiliary are synonyms of which of the following words?

a. Adept

b. Accessory

c. Adequate

d. Adherent

Based on the passage given below answer the questions following the passage-

3. Murdstone and Grinby’s warehouse was at the waterside. It was down in Blackfriars. Modern improvements have altered the place; but it was the last house at the bottom of a narrow street, curving downhill to the river, with some stairs at the end, where people took boat. It was a crazy old house with a wharf of its own, abutting on the water when the tide was in, and on the mud when the tide was out, and literally over-run with rats. Its panelled rooms, discoloured with the dirt and smoke of a hundred years, I dare say; its decaying floors and staircase; the squeaking and scuffling of the old grey rats down in the cellars; and the dirt and rottenness of the place; are things, not of many years ago, in my mind, but of the present instant. They are all before me, just as they were in the evil hour when I went among them for the first time, with my trembling hand in Mr. Quinion’s.

Murdstone and Grinby’s trade was among a good many kinds of people, but an important branch of it was the supply of wines and spirits to certain packet ships. I forget now where they chiefly -went, but I think there were some among them that made voyages both to the East and West Indies. I know that a great many empty bottles were one of the consequences of this traffic, and that certain men and boys were employed to examine them against the light, and reject those that were flawed, and to rinse and wash them. When the empty bottles ran short, there were labels to be pasted on full ones, or corks to be fitted to them, or seals to be put upon the corks, or finished bottles to be packed in casks. All this work was my work, and of the boys employed upon it. I was one.

There were three or four of us, counting me. My working place was established in a corner of the warehouse, where Mr. Quinion could see me, when he chose to stand up on the bottom rail of his stool in the counting-house, and look at me through a window above the desk. Hither, on the first morning of my so auspiciously beginning life on my own account,

the oldest of the regular boys was summoned to show me my business. His name was Mick Walker, and he wore a ragged apron and a paper cap. He informed me that his father was a bargeman, and walked, in a black velvet head-dress, in the Lord Mayor’s Show. He also informed me that our principal associate would be another boy whom he introduced by the—to me—extraordinary name of Mealy Potatoes. I discovered, however, that this youth had not been christened by that name, but that it had been bestowed upon him in the warehouse, on account of his complexion, which was pale or mealy. Mealy’s father was a waterman, who had the additional distinction of being a fireman, and was engaged as such at one of the large theatres; where some young relation of Mealy’s—I think his little sister—did Imps in the Pantomimes.

No words can express the secret agony of my soul as I sunk into this companionship; compared these henceforth every day associates with those of my happier childhood— not to say with Steerforth, Traddles, and the rest of those boys; and felt my hopes of growing up to be a learned and distinguished man, crushed in my bosom. The deep remembrance of the sense I had, of being utterly without hope now; of the shame I felt immy position; of the misery it was to my young heart to believe that day by day what I had learned, and thought, and delighted in, and raised my fancy and my emulation up by, would pass away from me, little by little, never to be brought back any more; cannot be written.

3. The warehouse of Murdstone and Grinsby was located

a. in an old building near the prison

b. on decaying floors and squeaky stairs

c. at the waterside down in Blackfriars

d. downhill to the river

4. The writer’s workplace was established

a. in the front office

b. in the front office

c. in a corner of the warehouse

d. in the middle of the warehouse

5. Mr Quinion could look at the narrator

a. from above his desk

b. through the comer of his eyes

c. by standing on a stool

d. through a window above his desk

6. The boy appointed to show the narrator his business was .

a. Mick Walker

b. Grinby

c. Murdstone

d. Mealy

7. The youth was christened by that name because .

a. he wanted it that way

b. he had a pale complexion

c. it was his parents’ choice

d. it was his childhood name

8. Which of the following is the first step in the communication process?

a. Encode

b. Decode

c. Develop an Idea

d. Transmit

9. Some listeners suffer from a defeatist attitude. Hence, underestimate their self- capabilities and decide in advance that they cannot understand what they are going to hear. This is covered under which of the following barriers of listening?

a. Intolerance

b. Partial Listening

c. Disinterestedness

d. Diffidence

10. Which of the following is not there in the letterhead of a company?

a. Number of employees

b. Company logo

c. Corporate Identification Number

d. Name and address of Registered Office and Corporate Office

1-a 2-b 3-c 4-c 5-d

6-a 7-b 8-c 9-d 10-a

124 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page