top of page

Business communication MCQs related to email - CSEET

1. Which of these is not a medium for e-mail?

a) Intranet

b) Internet

c) Extranet

d) Paper

Answer: d

Explanation: E-mail and websites are transmitted through Intranet, Internet and extranet. Everything has gone electronic way.

2. Which of these defined the internet?

a) The Federal Networking Council

b) The Federal Network Council

c) The Federal Networking Committee

d) The Federal Network Committee

Answer: a

Explanation: The Federal Networking Council in 1995 passes a unanimous resolution to define internet. Internet refers to a global information system.

3. Intranet is a company’s internal web.

a) True

b) False

Answer: a

Explanation: The statement is true. Intranet is a company’s internal web and uses TCP/IP, HTTP and other internet protocols. It’s main object is to share company information among employees.

4. Extranet is a web within a web.

a) True

b) False

Answer: a

Explanation: The statement is true. Extranet is a web within a web. Extranet is a collaborative network which uses internet protocols for business purposes.

5. Which of these is not used by intranet?

a) TCP

b) BSNL

c) IP

d) HTTP

Answer: b

Explanation: Intranet is a company’s internal web and uses TCP/IP, HTTP and other internet protocols. It’s main object is to share company information among employees.

6. Which of these is the easiest way of communication?

a) E-mail

b) Telephone

c) Fax

d) Letter

Answer: a

Explanation: Billions of E-mail messages are sent throughout the world today. It is the cheapest and convenient than any other forms of communication like telephone or fax.

7. What does the following emotion display?

😀

a) Confused face

b) Happy face

c) Shocked face

d) Amazed face

Answer: b

Explanation: In an email we use smileys or emotion symbols known as “emoticons” or “emojis” for display of attitudes. For instance, 😀 represents a happy face.

8. What does the following emotion display?

😆

a) Confused face

b) Laughing face

c) Amazed face

d) Sad face

Answer: b

Explanation: In an email we use smileys or emotion symbols known as “emoticons” or “emojis” for display of attitudes. For instance, 😛 represents a laughing face.

9. Which of these do not provide free E-mail?

a) Hotmail

b) Rediff

c) WhatsApp

d) Yahoo

Answer: c

Explanation: Many companies worldwide provide free E-mail through internet. Hotmail, Rediff, BSNL, Yahoo are the companies to name a few. Whatsapp is a social media app which doesn’t provide E-mail feature.

10. Which of these should be avoided in an E-mail?

a) Wrong E-mail address

b) Subject line

c) Smileys

d) Re-reading

Answer: a

Explanation: For writing successful E-mail messages, precautions should be taken. There should be use of correct E-mail address.

11. Free of cost repair of software bug available at Internet is called ….

A.Version

B.Ad-on

C.Tutorial

D.Patch

Answer : Patch

12. The Internet was originally a project of which agency?

A.ARPA

B.NSF

C.NSA

D.None of these

Answer : ARPA

13. Which of the following is a correct format of Email address?

B.name@website.info

C.www.nameofebsite.com

D.name.website.com

Answer : name@website.info

14. HTML is used to create

A.machine language program

B.high level program

C.web page

D.web server

Answer : web page

15. The computer jargon - WWWW, stands for :

A.World Wide Web Worm

B.World Wide Wildlife Web

C.World Wide Women's Web

D.World Wide Women's Week

Answer : World Wide Web Worm

16.The process of transferring files from a computer on the Internet to your computer is called

A.Uploading

B.Forwarding

C.FTP

D.Downloading

Answer : Downloading

17.In internet terminology IP means

A.Internet Provider

B.Internet Protocol

C.Internet Procedure

D.Internet Processor

Answer : Internet Protocol

18.A Web site's front page /main page is called

A.Browser Page

B.Search Page

C.Home Page

D.Bookmark

Answer : Home Page

19. Which one of the following is not a search engine?

A.Bing

B.Google

C.Yahoo

D.Windows

Answer : Windows

20. Verification of a login name and password is known as:

A.configuration

B.accessibility

C.authentication

D.logging in

Answer : authentication

21 . Who is the father of Internet ?

A.Vint Cerf

B.Tim Berners Lee

C.Charles Babbage

D.None of these

Answer & Explanation

Answer: A

Explanation:

Vint Cerf. Vinton G. "Vint" Cerf (born 1943) is an American computer scientist. He is recognized as one of "the fathers of the Internet", sharing this title with Bob Kahn

22 . Who is the founder of the Internet?

A. Vint Cerf B. Charles Babbage

C. Tim Berners-Lee D. None of these

Answer & Explanation

Answer: C

Explanation:

Tim Berners-Lee

23 . Who invented world wide web ?

A. Tim Berners Lee B. Sir Thomas

C. Charles Babbage D. None of these

Answer & Explanation

Answer: A

Explanation:

Tim Berners Lee

24 . Who is the father of email ?

A. Tim Berners Lee

B. Charles Babbage

C. Paul Buchheit

D. Ray Tomlinson

Answer & Explanation

Answer: D

Explanation:

Email inventor Ray Tomlinson dies at 74. Ray Tomlinson, who sent the first e-mail, has died.

25 . Internet’s initial development was supported by

A. Microsoft

B. ARPANET

C. Bill Rogers

D. Bill Gates

Answer & Explanation

Answer: B

Explanation:

ARPANET

26 . World Wide Web was proposed by

A. Bill Rogers B. ARPANET

C. Tim Berners-Lee D. Bill Gates

Answer & Explanation

Answer: A

Explanation:

Bill Rogers

27 . The internet also known simply as --------

A. NIT B. NAT

C. NET D. NFT

Answer & Explanation

Answer: C

28 . Which of the following is an example of connectivity?

A. Internet B. Power Card

C. Data D. Floopy Disk

Answer & Explanation

Answer: A

29 . -------- to transmit information on the World Wide Web.

A. TPPH B. HTTP

C. HPTT D. HTPT

Answer & Explanation

Answer: B

30 . A web address is also called a --------

A. URL B. ULR

C. RLU D. LUR

Answer & Explanation

Answer: A

31 . -------- is the exchange of computer stored messages by telecommunication.

A. E-mail

B. Download

C. Copy

D. Save

Answer & Explanation

Answer: A

32 . Which of the following refers to dangerous programs that can be ‘caught’ by opening E-mail attachments and downloading software from the internet?

A. Hardware

B. Utility

C. Virus

D. Spam

Answer & Explanation

Answer: C

33 . The internet is

A. an internal communication system

B. a large network of networks

C. a communication system for the Indian Government

D. all of these

Answer & Explanation

Answer: B

34. Which of the following is used to write web pages?

A. HTML

B. HTTP

C. FTP

D. URL

Answer & Explanation

Answer: A

35 . Junk E-mail is also called

A. Copple crumbs B. sniffer script

C. Spoof D. Spam

Answer & Explanation

Answer: C

36 . The internet is

A. an internal communication system

B. a large network of networks

C. a communication system for the Indian Government

D. all of these

Answer & Explanation

Answer: B

37 . Which of the following is used to write web pages?

A. HTML B. HTTP

C. FTP D. URL

Answer & Explanation

Answer: A

38 . Junk E-mail is also called

A. Copple crumbs B. sniffer script

C. Spoof D. Spam

Answer & Explanation

Answer: C

39 . Each computer connected to the internet must

A. be an IBM PC

B. be internet compatible

C. have a modern connection

D. have a unique IP address

Answer & Explanation

Answer: D

40 . TCP stands for

A. Transmission Communicational Protocol

B. Transmission Control Protocol

C. Transistor Control Protocol

D. Transform Control Protocol

Answer & Explanation

Answer: B

41.Business letters produce immediate effect because they are:

interesting

brief

informal

formal

Answer: informal

42.Letters that please the receiver are called:

“yes” letters

good-news letters

routine letters

invitation letters

Answer: good-news letters

43.The purpose of a “no” response letter is to leave the reader with:

minimum disappointment

no future hope

reasons for the rejection of the request

unpleasant feelings

Answer: minimum disappointment

44. Form letters are also known as:

formal letters

persuasive sales letters

bad news letters

circular letters

Answer: persuasive sales letters

45. A memorandum (memo) is considered a brief form of written communication for:

formal use

external use

internal use

legal use

Answer: internal use

46.Simplicity in writing means essentially:

the use of simple tense

plainness

the use of simple sentences

the use of simple words

Answer: plainness

47. Writing a letter with “you-attitude” means writing:

from the point of view of the reader

from the point of view of other persons not concerned

from the point of view of the writer

using the word “you” repeatedly

Answer: from the point of view of the reader

48. Good business letters are characterized by the following personal quality of the writer

seriousness

formality

humour

sincerity

Answer: sincerity

49.The simplified style business letter has:

a subject line

indentation

a complimentary close

a salutation

Correct Answer: a subject line

50. Modern business letters are usually written in:

semi-block style

full-block style

indented style

simplified style

Answer : full-block style

118 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page