top of page

CSEET – Alpha Numeric Sequence Puzzle MCQs with Answers & Explanations

CSEET – Alpha Numeric Sequence Puzzle MCQs with Answers & Explanations



Q1.Find the missing element:A1, C3, E5, G7, ?

A. H8B. I9C. J9D. K11

Answer: C. J9Explanation:Letters: A, C, E, G, (I skipped H → next J) → +2 patternNumbers: 1, 3, 5, 7, (next 9)→ J9


Q2.Find the next term:Z9, X8, V7, T6, ?

A. R5B. S5C. Q4D. P3

Answer: A. R5Explanation:Letters: Z, X, V, T, (R) → skipping one letter each time.Numbers decrease by 1 → 9, 8, 7, 6 → next 5.


Q3.Find the next term:A2B, C4D, E6F, ?

A. G8HB. H9IC. G7HD. I10J

Answer: A. G8HExplanation:Letters increase by 2 positions each side: A→C→E→GNumbers increase by +2: 2, 4, 6, 8 → G8H

 

Q4.Find the missing element:1A, 4C, 9E, 16G, ?

A. 25IB. 25HC. 36JD. 49K

Answer: A. 25IExplanation:Numbers: 1, 4, 9, 16, 25 (perfect squares)Letters increase by +2 → A, C, E, G, I


Q5.Find the next term:B2, E4, H6, K8, ?

A. N10B. O9C. M10D. P12

Answer: A. N10Explanation:Letters +3 → B, E, H, K, NNumbers +2 → 2, 4, 6, 8, 10 → N10


Q6.Find the missing term:A1B, D4E, G9H, J16K, ?

A. M25NB. N25OC. M36ND. O49P

Answer: A. M25NExplanation:Letters +3 pattern (A→D→G→J→M)Numbers are perfect squares: 1, 4, 9, 16, 25 → M25N


Q7.Find the next element:P2, R4, T8, V16, ?

A. X32B. W24C. X30D. Y40

Answer: A. X32Explanation:Letters +2 → P, R, T, V, XNumbers ×2 → 2, 4, 8, 16, 32 → X32

 

Q8.Find the next term:1Z, 3X, 5V, 7T, ?

A. 9RB. 9SC. 8RD. 10Q

Answer: A. 9RExplanation:Letters move backward by 2 → Z, X, V, T, RNumbers increase by +2 → 1, 3, 5, 7, 9 → 9R

Q9.Find the missing term:A1, C3, F6, J10, ?

A. O15B. P16C. N14D. M13

Answer: C. N14Explanation:Letters increase: +2, +3, +4, +5 → A→C→F→J→NNumbers +2, +3, +4 → next +5 → 10+4=14 → N14

 

Q10.Which term comes next?Z1, W4, T9, Q16, ?

A. N25B. O25C. P25D. M25

Answer: A. N25Explanation:Letters move backward by 3 → Z, W, T, Q, NNumbers are squares: 1, 4, 9, 16, 25 → N25

 

Q11.Find the next term:A2, D4, H8, M16, ?

A. S32B. T32C. Q32D. U32

Answer: C. Q32Explanation:Letter positions increase +3, +4, +5 → A→D→H→M→QNumbers double each time → 2, 4, 8, 16, 32 → Q32


Q12.Find the missing term:B1C, D4E, F9G, H16I, ?

A. J25KB. J25LC. I25JD. K36L

Answer: A. J25KExplanation:Letters +2 → B→D→F→H→JNumbers are squares: 1, 4, 9, 16, 25 → J25K


Q13.Find the next term:A2Z, C4X, E6V, G8T, ?

A. I10RB. J10SC. I9RD. I10Q

Answer: A. I10RExplanation:Letters (first) +2 → A, C, E, G, ISecond letters move backward by 2 → Z, X, V, T, RNumbers +2 → 2, 4, 6, 8, 10 → I10R


Q14.Find the missing term:K3L, M5N, O7P, Q9R, ?

A. S11TB. S10TC. T11UD. U12V

Answer: A. S11TExplanation:Letters +2 → K, M, O, Q, SNumbers +2 → 3, 5, 7, 9, 11 → S11T


Q15.Find the next term:Z20, W23, T26, Q29, ?

A. N32B. M33C. O32D. P31

Answer: A. N32Explanation:Letters move backward by 3 → Z, W, T, Q, NNumbers increase by +3 → 20, 23, 26, 29, 32 → N32

 

Recent Posts

See All

Comments


arhas.png

Artha C’s Institute of Management started with an aim to mix learning with experience. We believe that learning is not just learning it theoretically but it is also enabling the student understand the practical aspect of application. Prime motive of Artha is to make the toughest course easy to learn in the most possible way.

Website / Hosting & Promotions : Intertoons Internet Services Pvt.Ltd. 

Best cs institute Thrissur | Best CS coaching in Kerala | Best CS coaching in Bangalore  | CS professional course Kerala - Artha Cs
CONTACT US

12/232 (2nd floor), Vaishnavam complex, opp. Civil station, Kanniampuram, Ottapalam – 679104

  • Facebook
bottom of page