top of page

CSEET current affairs - Important


  1. Ajay Banga was nominated for the post of World Bank president from which country?

    1. Canada

    2. USA

    3. India

    4. France

Ans: USA - US president has recommended

2. What is PNGRB?

  1. A levellzed Unified tariffs schemes

  2. A Natural gas company

  3. Prime Ministers Garib Yojana

  4. The Petroleum and Natural Gas Regulatory Board

Ans: The Petroleum and Natural Gas Regulatory Board


3. What is H-IB visa?

  1. A non immigrant visa hat allows US companies to employ foreign workers in speciality occupations that require theoretical or technical expertise.

  2. Visa for workers from India and China

  3. Permanent resident visa for workers in USA

  4. Visa for low payment workers in US

Ans: A non immigrant visa hat allows US companies to employ foreign workers in speciality occupations that require theoretical or technical expertise.

4. What is the indigenous content of the Akash Weapon system project

  1. 50%

  2. 82%

  3. 94%

  4. 100%

Ans : 82%


5. What is the name of the digital intervention service offered by the National Health Authority under its Ayushmann Bharat Digital Mission scheme that is enabling instant registrations for patients at OPD blocks of participating hospitals

  1. Digital health incentive scheme

  2. Ayushman Bharat Health Account profile creation

  3. Scan and share service

  4. Aaryogya setu mobile app support

Ans: Scan and share service


6. What is the aim of the Amrit Bharat Station scheme

  1. To improve railway safety

  2. To privatise the Indian railways

  3. To increase the number of trains running on the tracks

  4. To develop railway stations with a long term approach

ANS: To develop railway stations with a long term approach


7. Who was the chief guest at the passing out parade of the first batch of Agniveers from INS Chilika

  1. P T Usha

  2. Admiral R Harikumar

  3. Mikhail raj

  4. President of india

Ans : Admiral Harikumar


8. What is the main benefit of the e passbook launched for EPFO members?

  1. Increased welfare facilities

  2. Graphical representation of account details

  3. Online filing of options for pension

  4. Access to EPFO regional office

Ans: Graphical representation of account details


9. What is the consequence of not linking of Aadhaar to PAN by first July 2023?

  1. TDS or TCS will be deducted at lower rate

  2. No refund will be made against such PANs

  3. The PAN will be cancelled permanently

  4. All bank account related to AADHAAR will be cancelled

Ans: No refund will be made against such PANs


10. What is the recommended annual rate of interest to be credited on EPF accumulations

in member’s accounts for the financial years 2022-23

  1. 8.25%

  2. 8.5%

  3. 8.30%

  4. 8.15%

Ans: 8.15%


11. What is the main focus of the first trade and investment working group meet being held in Mumbai from 28 to 30 March 0223 under India’s G20 Presidency?

  1. Exploring new business opportunities

  2. Accelerating global trade and investments

  3. Examining the role of digital currencies in trade finance

  4. Discussing the impact of COVID 19 on global trade

Ans: Accelerating global trade and investments


12. What is the Finance Bill 2023?

  1. A bill to allocate budget for the year 2023-24

  2. A bill to allocate budget for the year 2024-25

  3. A bill to allocate budget for the year 2022-23

  4. A bill to allocate budget for the year 2021-22

Ans: A bill to allocate budget budget for the year 2023-24


13. What is the National Common Mobility Card (NCMC)?

  1. A card that allows people to use multiple modes of transport across the country and make purchases.

  2. A card that only allows people to use the metro in Bangalore.

  3. To purchase products form railway stations.

  4. Card for government officials.

Ans: A card that allows people to use multiple modes of transport across the country and make purchases.


14. What is the total increase in DA for central government employees and pensioners approved by the Central Government on 24th March 2023?

  1. 2%

  2. 3%

  3. 6%

  4. 4%

Ans: 4%


15. What is the name of the cricket team that emerged victorious in the inaugural Women Premier League Cricket Tournament?

  1. Delhi capitals

  2. Mumbai Indians

  3. Kolkata Knight riders

  4. Chennai Super Kings

Ans: Mumbai Indians


16. Where will the first trade an investment working group meeting under India’s G-20 chairmanship held?

  1. Bangalore

  2. Delhi

  3. Mumbai

  4. Hyderabad

Ans: Mumbai


17. Which is the third largest fish producing country in world in 2021-22?

  1. Japan

  2. US

  3. India

  4. Australia

Ans: India


18. What is the name of the mobile app launched by the income tax department for tax payers?

  1. Annual information statement

  2. TDS

  3. GST

  4. Customs

Ans: AIS - Annual Information statement


19. What is the name of the Sri Lankan Bank that has opened an Indian rupee denominated Nostro Account with Indian Bank in Mumbai

  1. Sampath Bank

  2. National development bank

  3. People’s bank

  4. Seylan bank

Ans: Seylan Bank


20. Which Indian state has recently introduced electric trains for the first time?

  1. Arunachal Pradesh

  2. NewDelhi

  3. Assam

  4. Meghalaya

Ans: Meghalaya




57 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page