top of page

CSEET Legal Aptitude - Constitution MCQs

1. ‘Fundamental Rights’ are

(A) Justifiable

(B) Non-justifiable

(C) Flexible

(D) Rigid

Answer – (A)

2. Which of the following is given the power to enforce the Fundamental Rights by the Constitution?

(A) All Courts in India

(B) The Parliament

(C) The President

(D) The Supreme Court and High Courts

Answer – (D)

3. Which one of the following statements is correct?

(A) Rights are claims of the State against the citizens

(B) Rights are privileges which are incorporated in the Constitution of a state

(C) Rights are claims of the citizens against the State

(D) Rights are privileges of a few citizens against the many

Answer – (C)

4. Which of the following is correct?

(A) The Nehru Report (1928) had advocated the inclusion of Fundamental Rights in the Constitution of India

(B) The Government of India Act, 1935 referred to Fundamental Rights

(C) The August Offer, 1940, included the Fundamental Rights

(D) The Cripps Mission 1942 referred to Fundamental Rights

Answer – (A)

5. In the context of India, which one of the following is the correct relationship between Rights and Duties?

(A) Rights are correlative with Duties

(B) Rights are personal and hence independent of society and Duties

(C) Rights, not Duties, are important for the advancement of the personality of the citizen

(D) Duties, not Rights, are important for the stability of the State

Answer – (A)

6. Fundamental Rights

(A) Cannot be suspended

(B) Can be suspended by order of Prime Minister

(C) May be suspended on the will of President

(D) May be suspended during Emergency

Answer – (D)

7. Under which of the following articles, the Indian Constitution Guarantees Fundamental Rights to the citizens?

(A) Articles 12 to 35

(B) Only Articles 12 to 30

(C) Only Articles 15 to 35

(D) Only Articles 14 to 32

Answer – (A)

8. Under which Article of the Constitution of India, Fundamental Rights have been provided to citizens?

(A) Articles 112 to 115

(B) Article 12 to 35

(C) Articles 222 to 235

(D) None of the above

Answer – (B)

9. Under which article of the Constitution reservations in admission to educational institutions, including private and unaided, to OBCs/ST/ SC is made?

(A) Article 15(4)

(B) Article 15(5)

(C) Article 16(4)

(D) Article 16(5)

Answer – (B)

10. Which one of the following Articles of the Indian Constitution puts an absolute limitation on the legislative power?

(A) Article 14

(B) Article 15

(C) Article 16

(D) Article 17

Answer – (A)

11. The main object of Article 13 of the Indian Constitution is to secure the Paramountcy of the Constitution regarding.

(A) Directive Principles of State Policy

(B) Fundamental Rights

(C) Fundamental Duties

(D) All of the above

Answer – (B)

12. Which Article of the Constitution gives precedence to Constitutional provisions over the laws made by the Union Parliament/State Legislatures?

(A) 13

(B) 32

(C) 245

(D) 326

Answer – (A)

13. In the Indian Constitution of the ‘Right to Freedom’ is granted by four Articles which are

(A) Article – 19 to Article – 22

(B) Article – 16 to Article – 19

(C) Article – 17 to Article – 20

(D) Article – 18 to Article – 21

Answer – (A)

14. Which one of the following Articles of the Indian Constitution belongs to a different category?

(A) Article 14

(B) Article 15

(C) Article 16

(D) Article 19

Answer – (D)

15. Prohibition of discrimination on the ground of religion etc. (Article 15 of the Constitution of India) is a Fundamental Right classifiable under

(A) The Right to Freedom of Religion

(B) The Right against Exploitation

(C) The Cultural and Educational Rights

(D) The Right to Equality

Answer – (D)

16. Which of the following enabled the Supreme Court of India to deduce a fundamental right to equal pay for equal work?

(A) The word ‘socialist’ used in the Preamble to the Constitution

(B) (A) read with Article 14 of the Constitution

(C) (A) read with Article 16 of the Constitution

(D) (A), (B) and (C) all read together

Answer – (D)

17. Which one of the following is not included in the fundamental right to equality as enshrined in the Indian Constitution?

(A) Equality before law

(B) Social equality

(C) Equal opportunity

(D) Economic equality

Answer – (D)

18. In the Indian Constitution, the right to equality is granted by five Articles. They are

(A) Article 16 to Article 20

(B) Article 15 to Article 19

(C) Article 14 to Article 18

(D) Article 13 to Article 17

Answer – (C)

19. Child Rights are protected in Article ______ of ICCPR.

(A) 35

(B) 24

(C) 21

(D) 23

Answer – (B)

20. Which one of the following Articles of the Constitution deals with the fundamental rights related to the exploitation of children?

(A) 17

(B) 19

(C) 24

(D) 25

Answer – (C)

225 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page