top of page

CSEET logical reasoning  – Analogy MCQs with Answers & Explanations

CSEET logical reasoning  – Analogy MCQs with Answers & Explanations

Q1.Finger : Hand :: Leaf : ?

A. Branch

B. Tree

C. Flower

Answer: B. Tree

Explanation:

A finger is a part of a hand; a leaf is a part of a tree.

Relationship: Part–Whole

 

Q2.Doctor : Hospital :: Teacher : ?

A. Book

B. School

C. Student

D. Blackboard

Answer: B. School

Explanation:

A doctor works in a hospital; a teacher works in a school.

Relationship: Worker–Workplace

 

Q3.Heart : Body :: Engine : ?

A. Vehicle

B. Machine

C. Car

D. Driver

Answer: A. Vehicle

Explanation:

The heart powers the body; the engine powers a vehicle.

Relationship: Function / Power Source

 

Q4.Milk : Cow :: Wool : ?

A. Sheep

B. Goat

C. Dog

D. Cat

Answer: A. Sheep

Explanation:

Milk comes from a cow; wool comes from a sheep.

Relationship: Product–Source

 

Q5.Oxygen : Life :: Fuel : ?

A. Energy

B. Fire

C. Car

D. Heat

Answer: B. Fire

Explanation:

Oxygen is essential for life; fuel is essential for fire.

Relationship: Cause–Effect

 

Q6.Bird : Nest :: Bee : ?

A. Web

B. Hive

C. Hole

D. Tree

Answer: B. Hive

Explanation:

A bird lives in a nest; a bee lives in a hive.

Relationship: Living place

 

Q7.Knife : Cut :: Pen : ?

A. Write

B. Ink

C. Paper

D. Draw

Answer: A. Write

Explanation:

A knife is used to cut; a pen is used to write.

Relationship: Instrument–Function

 

Q8.Mango : Fruit :: Potato : ?

A. Leaf

B. Root

C. Stem

D. Vegetable

Answer: D. Vegetable

Explanation:

Mango is a fruit; potato is a vegetable.

Relationship: Classification

 

Q9.Water : Thirst :: Food : ?

A. Hunger

B. Energy

C. Strength

D. Weakness

Answer: A. Hunger

Explanation:

Water quenches thirst; food satisfies hunger.

Relationship: Cause–Effect

 

Q10.Brother : Sister :: Nephew : ?

A. Niece

B. Aunt

C. Mother

D. Cousin

Answer: A. Niece

Explanation:

Brother is male; sister is female. Similarly, nephew (male) → niece (female).

Relationship: Gender

 

Q11.Eye : Vision :: Ear : ?

A. Sound

B. Hear

C. Music

D. Voice

Answer: A. Sound

Explanation:

Eye is related to vision; ear is related to sound.

Relationship: Sense Organ–Function

 

Q12.   2 : 4 :: 3 : ?

A. 6

B. 8

C. 9

D. 12

Answer: A. 6

Explanation:

2×2=4; 3×2=6.

Relationship: Mathematical operation

 

Q13.Pencil : Write :: Eraser : ?

A. Clean

B. Remove

C. Rub

D. Erase

Answer: D. Erase

Explanation:

Pencil is used to write; eraser is used to erase.

Relationship: Tool–Function

 

Q14.Lawyer : Court :: Sailor : ?

A. Sea

B. Ship

C. Harbour

D. Ocean

Answer: B. Ship

Explanation:

A lawyer works in a court; a sailor works on a ship.

Relationship: Profession–Workplace

 

Q15.Book : Reading :: Fork : ?

A. Eating

B. Cooking

C. Serving

D. Cleaning

Answer: A. Eating

Explanation:

A book is used for reading; a fork is used for eating.

Relationship: Object–Purpose

Recent Posts

See All

Comments


arhas.png

Artha C’s Institute of Management started with an aim to mix learning with experience. We believe that learning is not just learning it theoretically but it is also enabling the student understand the practical aspect of application. Prime motive of Artha is to make the toughest course easy to learn in the most possible way.

Website / Hosting & Promotions : Intertoons Internet Services Pvt.Ltd. 

Best cs institute Thrissur | Best CS coaching in Kerala | Best CS coaching in Bangalore  | CS professional course Kerala - Artha Cs
CONTACT US

12/232 (2nd floor), Vaishnavam complex, opp. Civil station, Kanniampuram, Ottapalam – 679104

  • Facebook
bottom of page