top of page

CSEET MCQs on Indian Parliamentary system - current affairs

Multiple Choice Questions with answers on the Indian Parliamentary System, for CSEET Current Affairs and Political Awareness preparation

 

CSEET: Indian Parliamentary System — MCQs with Answers

 

1. The Indian Parliamentary System is based on the model of which country?

A) United States

B) United Kingdom

C) Canada

D) France

Answer: B) United Kingdom

 

2. Who is considered the real executive authority in the Indian Parliamentary System?

A) The President

B) The Prime Minister

C) The Speaker of Lok Sabha

D) The Chief Justice of India

Answer: B) The Prime Minister

 

3. The President of India exercises powers:

A) On his own discretion

B) On the advice of the Council of Ministers

C) With approval of the Supreme Court

D) As per directions of Parliament

Answer: B) On the advice of the Council of Ministers

 

4. Which Article of the Constitution deals with the Council of Ministers to aid and advise the President?

A) Article 72

B) Article 74

C) Article 75

D) Article 76

Answer: B) Article 74

 

5. The Council of Ministers holds office during the pleasure of:

A) The President

B) The Lok Sabha

C) The Prime Minister

D) The Parliament

Answer: A) The President (but in practice, as long as it has majority in Lok Sabha)

 

6. The Parliament of India consists of:

A) Lok Sabha and Rajya Sabha

B) Lok Sabha, Rajya Sabha, and President

C) Lok Sabha only

D) President and Rajya Sabha only

Answer: B) Lok Sabha, Rajya Sabha, and President

 

7. The maximum strength of the Lok Sabha is:

A) 500

B) 530

C) 545

D) 552

Answer: D) 552 (as per Article 81 of the Constitution)

 

8. The presiding officer of the Rajya Sabha is:

A) The President of India

B) The Speaker of Rajya Sabha

C) The Vice President of India

D) The Prime Minister

Answer: C) The Vice President of India

 

9. The term of the Lok Sabha is:

A) 4 years

B) 5 years

C) 6 years

D) 7 years

Answer: B) 5 years

 

10. The concept of “Collective Responsibility” in India means:

A) All ministers are individually responsible to the President

B) All ministers are collectively responsible to the Lok Sabha

C) Prime Minister alone is responsible

D) Only Cabinet Ministers are responsible

Answer: B) All ministers are collectively responsible to the Lok Sabha

 

11. Money Bills can be introduced only in:

A) Rajya Sabha

B) Lok Sabha

C) Either House of Parliament

D) Joint Session

Answer: B) Lok Sabha

 

12. In case of disagreement between the two Houses on an ordinary bill, the matter is resolved by:

A) The President

B) The Prime Minister

C) A Joint Sitting of both Houses

D) The Supreme Court

Answer: C) A Joint Sitting of both Houses

 

13. Which Article provides for the impeachment of the President?

A) Article 61

B) Article 72

C) Article 74

D) Article 76

Answer: A) Article 61

 

14. Who decides whether a Bill is a Money Bill or not?

A) The President

B) The Finance Minister

C) The Speaker of Lok Sabha

D) The Prime Minister

Answer: C) The Speaker of Lok Sabha

 

15. The Parliamentary form of government in India ensures:

A) Supremacy of the President

B) Supremacy of Parliament

C) Separation of powers

D) Independence of the executive

Answer: B) Supremacy of Parliament

Recent Posts

See All
Current affairs MCQs on International Banking

Current Affairs MCQs on International Banking with answers and brief explanations, tailored for CSEET (Company Secretary Executive Entrance Test) preparation     CSEET Current Affairs – International

 
 
 
CSEET current affairs banking MCQs Part 3

Current Affairs Multiple Choice Questions on Indian Banking for CSEET with answers and brief In depths — based on recent updates     CSEET Current Affairs – Indian Banking     1. Which bank became t

 
 
 

Comments


arhas.png

Artha C’s Institute of Management started with an aim to mix learning with experience. We believe that learning is not just learning it theoretically but it is also enabling the student understand the practical aspect of application. Prime motive of Artha is to make the toughest course easy to learn in the most possible way.

Website / Hosting & Promotions : Intertoons Internet Services Pvt.Ltd. 

Best cs institute Thrissur | Best CS coaching in Kerala | Best CS coaching in Bangalore  | CS professional course Kerala - Artha Cs
CONTACT US

12/232 (2nd floor), Vaishnavam complex, opp. Civil station, Kanniampuram, Ottapalam – 679104

  • Facebook
bottom of page