top of page

CSEET – Sequence & Series multiple choice questions with answers and explanations

CSEET – Sequence & Series multiple choice questions with answers and explanations



Q1.Find the next number in the series:2, 5, 10, 17, 26, ?

A. 35B. 37C. 38D. 45

Answer: B. 37Explanation:Differences = 3, 5, 7, 9 → next difference = 11 → 26 + 11 = 37


Q2. Find the missing number:3, 6, 12, 24, 48, ?

A. 72B. 96C. 100D. 120

Answer: B. 96Explanation:Each term ×2 → Next = 48×2 = 96


Q3.Find the next term:1, 4, 9, 16, 25, ?

A. 30B. 36C. 49D. 64

Answer: B. 36Explanation:Perfect squares → 1², 2², 3², 4², 5² → next is 6² = 36


Q4.Find the missing term:1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, ?

A. 18B. 20C. 21D. 22

Answer: C. 21Explanation:Fibonacci series: each term = sum of previous two → 8+13 = 21


Q5.Find the wrong term in the series:4, 8, 16, 32, 64, 130

A. 8B. 16C. 130D. 64

Answer: C. 130Explanation:Pattern ×2 → correct term should be 128 (not 130).


Q6.Find the next number:5, 10, 20, 40, 80, ?

A. 100B. 120C. 160D. 200

Answer: C. 160Explanation:Each term ×2 → Next = 80×2 = 160

Q7.Find the missing term:1, 3, 6, 10, 15, 21, ?

A. 27B. 28C. 29D. 30

Answer: B. 28Explanation:Triangular numbers (add +2, +3, +4, +5, +6, +7).Next = 21+7 = 28


Q8.Find the next term in the series:2, 6, 12, 20, 30, ?

A.  36B. 40C. 42D. 44

Answer: C. 42Explanation:Differences = 4, 6, 8, 10 → next = 12 → 30 + 12 = 42


Q9.Find the missing number:11, 22, 44, 88, ?

A. 99B. 132C. 176D. 198

Answer: C. 176Explanation:Each term ×2 → Next = 88×2 = 176


Q10. Find the next number:100, 81, 64, 49, 36, ?

A. 25B. 30C. 32D. 20

Answer: A. 25Explanation:Squares in reverse → 10², 9², 8², 7², 6² → next is 5² = 25


Q11.Find the next term:3, 6, 9, 15, 24, 39, ?

A. 48B. 54C. 63D. 64

Answer: C. 63Explanation:Differences = 3, 3, 6, 9, 15 → next difference = 24 → 39 + 24 = 63


Q12.Find the missing term:5, 10, 17, 26, 37, ?

A. 48B. 50C. 51D. 52

Answer: C. 51Explanation:Differences = 5, 7, 9, 11 → next = 13 → 37+13 = 51


Q13.Find the missing number:1, 8, 27, 64, ?

A. 100B. 121C. 125D. 216

Answer: C. 125Explanation:Cubes → 1³, 2³, 3³, 4³ → next is 5³ = 125


Q14.Find the next number:13, 26, 39, 52, 65, ?

A. 70B. 78C. 80D. 90

Answer: B. 78Explanation:Each term increases by +13 → Next = 65 + 13 = 78


Q15.Find the missing term:2, 3, 5, 8, 12, 17, ?

A. 21B. 22C. 23D. 24

Answer: B. 23Explanation:Differences = 1, 2, 3, 4, 5 → next difference = 6 → 17+6 = 23

 

 

Recent Posts

See All

Comments


arhas.png

Artha C’s Institute of Management started with an aim to mix learning with experience. We believe that learning is not just learning it theoretically but it is also enabling the student understand the practical aspect of application. Prime motive of Artha is to make the toughest course easy to learn in the most possible way.

Website / Hosting & Promotions : Intertoons Internet Services Pvt.Ltd. 

Best cs institute Thrissur | Best CS coaching in Kerala | Best CS coaching in Bangalore  | CS professional course Kerala - Artha Cs
CONTACT US

12/232 (2nd floor), Vaishnavam complex, opp. Civil station, Kanniampuram, Ottapalam – 679104

  • Facebook
bottom of page