top of page

Current Affairs CSEET Part 10 2023

Updated: Apr 6, 2023

Q1. Who has been ranked second on Brand Finance's annual report on the world's top CEOs for the year 2023?

Ans: Mukesh Ambani

Q2. National AIDS Control Organisation forms Largest Human Red Ribbon Chain in ____________ to create awareness on AIDS.

Ans: Bhubaneswar

Q3. The first of its kind joint Exercise Cyclone-I, being held in the deserts of Rajasthan, is Between India and ______.

Ans: Egypt

Q4. Memorandum of Agreement (MoA) was signed between the Indian Ports Association (IPA) and Research & Information System for Developing Countries (RIS) for setting up a Centre for ___________.

Ans: Maritime Economy and Connectivity

Q5. Who has been selected for appointment as Director in the National Health Authority (Ayushman Bharat Digital Mission)?

Ans: Praveen Sharma

Q6. Tata Boeing Aerospace Limited (TBAL) delivered the first fuselage for six AH-64 Apache attack __________ ordered by the Indian Army.

Ans: Helicopters

Q7. Which company recently joined India's decacorn club after raising $350 mn from General Atlantic?

Ans: PhonePe

Q8. Who was recently appointed as next Directorate General of Civil Aviation (DGCA)?

Ans: Vikram Dev Dutt

Q9. Netaji Subhas Chandra Bose Jayanti or Netaji Jayanti is a national event celebrated in India as Parakram Diwas on ________.

Ans: January 23

Q10. A book titled “India’s Knowledge Supremacy: The New Dawn” Written by international Indian expat, ________ has released globally.

Ans: Dr Ashwin Fernandes

Q11. Who inaugurated the first STEM innovation and learning center in Chennai?

Ans: American India Foundation

Q12. Where was India's first STEM Innovation and Learning Center inaugurated?

Ans: Chennai

Q13. The United Nations General Assembly has proclaimed _______ as International Day of Education.

Ans: 24 January

Q 14. The Atal Pension Yojana (APY) crossed 10 million for the first time in a calendar year in 2022, The scheme is available to any citizen of India with Age ____________Years.

Ans: 18-40

Q15. Amidst the ongoing standoff with China, the Indian Air Force is going to conduct ______ exercise in Northeast India.

Ans: PRALAY

Q16. Which constitutional body is hosting the 2nd International Conference on ‘Use of Technology and Elections Integrity’?

Ans: Election Commission of India (ECI)

Q17. Who initiated the ‘Summit for Democracy’?

Ans: President of the United States

Q18. Tata Trusts named _________, as its CEO and Aparna Uppaluri, as chief operating officer.

Ans: Siddharth Sharma

Q19. The SwipeUp platform is launched by which bank

Ans: AU Small Finance Bank

Q20. The _____ programme aims to raise awareness among citizens to stay safe in an online world.

Ans: Cyber Sangini

Q21. Which railway station has been awarded the ‘Green Railway Station Certification with the highest rating of Platinum’?

Ans: Visakhapatnam Railway Station

Q22. India celebrated its 74th Republic day on 26th January 2023. For the first time, women were a part of which contingents?

Ans: BSF's Camel Contingent

Q23. Which companies said it is investing USD 10 billion in OpenAI, whose artificial intelligence tool ChatGPT?

Ans: Microsoft

Q24. Union Health Minister Dr. Mansukh Mandaviya unveiled world’s first intranasal COVID-19 vaccine in New Delhi developed by Bharat Biotech International Limited, the vaccine was named as ________.

Ans: iNNCOVACC

Q25. _______ Provides Tap Water to 11 Crore Rural Households

Ans: Jal Jeevan Mission

25 views0 comments

Recent Posts

See All

Methods and Measures of GDP with Examples with MCQs

Methods and Measures of GDP with Examples: Gross Domestic Product (GDP) is a crucial measure of a nation's economic activity. Here's an explanation of the different methods and measures of GDP with ex

bottom of page