top of page

Current Affairs CSEET Part 7 2023

Q1. Which ministry has proposed to ban advertisements of online betting sites on social media platforms like Facebook, Instagram and YouTube, as per draft rules for online gaming released?

Ans: Ministry of Electronics and IT

Q2. Which state has launched CM's Sukhashray Sahayata Kosh?

Ans: Himachal Pradesh

Q3. Who has assumed the charge as the Secretary General of the Asian Pacific Postal Union (APPU)?

Ans: Dr. Vinay Prakash Singh

Q4. Folk singer Maithili Thakur has been appointed as the state icon for which state by the Election

Commission?

Ans: Bihar

Q5. Who has been appointed as the new Chief Executive Officer (CEO) of Bank of Singapore?

Ans: Jason Moo

Q6. Which IIT has collaborated with the Defence Research and Development Organisation (DRDO) to develop Advanced Defence Technologies?

Ans: IIT Madras

Q7. Which organizations/ministry has launched the Inflation Expectations Survey of Households (IESH) which will provide useful inputs for monetary policy?

Ans: Reserve Bank of India

Q8. How many overseas Indian are awarded this year by the Indian government for the Pravasi Bharatiya Samman Awards?

Ans: 27

Q9. Union Cabinet approves naming of Mopa airport in Goa after __________.

Ans: Manohar Parrikar

Q10. The Union Government has approved the National Green Hydrogen Mission with an initial outlay of how many rupees?

Ans: 19,744 crore

Q11. Who is the author of the book titled ‘Ambedkar: A Life’?

Ans: Shashi Tharoor

Q12. The World Day of War Orphans is observed on ________ every year with an aim to raise awareness about children orphaned in wars.

Ans: January 6

Q13. ISRO and ________ join hands to give Indian space tech ecosystem a boost.

Ans: Microsoft

Q14. ________ approves world’s first vaccine for declining honey bees

Ans: United States

Q15. Which city police has won the ‘Best Police Unit’ award for 2021?

Ans: Nagpur Police

Q16. The book, "Revolutionaries: The Other Story of How India Won Its Freedom," is authored by whom?

Ans: Sanjeev Sanyal

Q17. Who has been appointed as the Secretary General of the Asia Pacific Postal Union (APPU) in January 2023?

Ans: Vinaya Prakash Singh

Q18. Which has become the first online bond platform provider to receive a debt brokerage license from Securities and Exchange Board of India (SEBI)?

Ans: GoldenPi

Q19. The Reserve Bank of India gave its approval to SBI Funds Management Ltd to acquire up to

___________________ stake in Equitas Small Finance Bank through the schemes of SBI Mutual Fund.

Ans: 9.99%

Q20. Cirium issued a list of the top-performing global airports of 2022 in which ________ International Airport won the 2nd rank.

Ans: Bangalore Kempegowda International Airport

Q21. The Reserve Bank of India (RBI) will issue Sovereign Green Bonds of how much rupees in two tranches on January 25 and February 9?

Ans: 8000 crore

Q22. According to the Public Enterprises Survey 2021-22 released in January 2023, _________ has been ranked 1st in the Services Sector.

Ans: Power Grid Corporation of India Ltd.

Q23. Squadron leader Avani Chaturvedi, the first female fighter pilot in the Indian Air Force (IAF), is

scheduled to participate in the inaugural air exercise Veer Guardian, the exercise is set to take place in which country?

Ans: Japan

Q24. India deployed a women-only platoon of peacekeepers to the UN Mission in Abyei, who was the UN’s first Police Adviser from India?

Ans: Kiran Bedi

Q25. Who has been appointed as the new Managing Director and CEO of Paytm Payments Bank?

Ans: Surinder Chawla

14 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page