top of page

Current affairs CSEET Part 8 2023

Q1. Which company has launched low-smoke Superior Kerosene Oil (SKO) for the Indian Army in Jammu?

Ans: Bharat Petroleum Corporation Limited

Q2. PM Narendra Modi inaugurated the Pravasi Bharatiya Divas convention in Indore, who was the chief guest of the convention?

Ans: Mohamed Irfaan Ali

Q3. In January 2022, who won the first Dr Patangrao Kadam Memorial Award?

Ans: Adar Poonwalla

Q4. Journalist ________ has released his latest book "Roller Coaster: An Affair with Banking"

Ans: Tamal Bandyopadhyay

Q5. DPIIT to organize Startup India Innovation Week from _________

Ans: 10th to 16th January 2023

Q6. The RBI released a list of six credit rating agencies, and has advised banks to use them for risk weighting their claims about capital adequacy, which credit rating agency was NOT named in the list?

Ans: Brickwork Ratings India Private Limited

Q7. Appointments Committee of the Cabinet (ACC) approved the appointment of _______ for the post of Chairman & Managing Director (CMD) of Electronics Corporation of India Ltd (ECIL)?

Ans: Anurag Kumar

Q8. Which Indian song won the best song category in Golden Globe Awards 2023?

Ans: Naatu Naatu

Q9. Which flagship initiative of government has won the Platinum Award in the Digital Empowerment of Citizens Category in Digital India Awards 2022 held in New Delhi?

Ans: e-NAM

Q10. Which bank enters into revised pact with Max Financial Services for acquiring additional 7% stake in Max Life?

Ans: Axis Bank

Q11. Which financial services company gets in-principle nod from RBI to operate as online payment aggregator?

Ans: BharatPe

Q11. Which state governments has passed a bill to provide women of the state the legal right of 30% reservation in public services and posts?

Ans: Uttarakhand

Q12. Who has been appointed as NASA‘s new chief technologist?

Ans: AC Charania

Q13. National Youth Day is celebrated every year on January 12 to mark the birth anniversary of _______.

Ans: Swami Vivekananda

Q14. World Bank predicts India's economic growth to slow to ______ in FY23.

Ans: 6.9%

Q15. The Union Cabinet approved a ______________incentive scheme to promote Rupay debit card and low-value BHIM-UPI transactions (person-to-merchant) in FY23.

Ans: Rs. 2,600-crore

Q16. Who has officially launched the book titled “Braving A Viral Storm: India’s Covid-19 Vaccine Story” in New Delhi?

Ans: Mansukh Mandaviya

Q17. Home Minister Amit Shah has released a book titled "Revolutionaries- The Other Story of How India Won Its Freedom" at a function in New Delhi. Who authored the book?

Ans: Sanjeev Sanyal

Q18. Which bank has launched e-Bank Guarantee (e-BG) facility in association with National e-Governance Services Limited (NeSL)?

Ans: SBI

Q19. IT giant Cognizant has announced ________ as its new Chief Executive Officer, replacing the outgoing Brian Humphries, effective immediately.

Ans: Ravi Kumar

Q20. Alibaba sells which company stake worth $125 million via block deal recently?

Ans: Paytm

Q21. Regional carrier Flybig has recently started flight service from Itanagar to ________.

Ans: Guwahati

Q22. Which India movie bagged two awards in 28th Critics Choice Awards?

Ans: RRR

Q23. A Credit Default Swap is a _________.

Ans: Financial swap arrangement

Q24. Which has stakes in IDBI Bank along with the Central Govt?

Ans: LIC

Q25. ISRO 'Shukrayaan I' mission to planet Venus reportedly shifted to ________.

Ans: 2031

14 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page