top of page

Current affairs MCQs CSEET Part 1 2023

Updated: Apr 6, 2023

Q1. NMDC has appointed whom as its brand ambassador?

Ans: Nikhat Zareen

Q2. Which Indian Cricketer recently has announced his retirement from all forms of international cricket?

Ans: Murali Vijay

Q3. Who has been appointed as the new Vice Chief of the Indian Air Force?

Ans: Air Marshal A P Singh

Q4. Which state tableau has won the top prize at the 74th Republic Day parade?

Ans: Uttarakhand Tableau

Q5. _______ has announced the appointment of Hein Schumacher as its new Chief Executive Officer.

Ans: Unilever

Q6. Name the author of the book “The Poverty Of Political Economy: How Economics Abandoned the Poor”.

Ans: Meghnad Desai

Q7. India’s G-20 Sherpa inaugurates India’s first Model G20 Summit. Who is the India’s G-20 Sherpa?

Ans: Amitabh Kant

Q8. IMF said growth in India is set to decline from ________in 2022 to 6.1 per cent in 2023.

Ans: 6.8 per cent

Q9. Which state governments has launched the 'Ladli Bahna' scheme to give Rs 1,000 every month to

women from all sections of society who don't pay income tax?

Ans: Madhya Pradesh

Q10. Bloomberg Billionaires Index shows, _________ has now lost his position in the elite club of the world's 10 richest billionaires.

Ans: Gautam Adani

Q11. The Economic Survey 2022-23 estimated India's GDP growth at ________ percent.

Ans: 6.5

Q12. Which government of India ministry won the best prize at the 74th Republic Day parade?

Ans: Ministry of Tribal Affairs

Q13. UPSC has recommended the name of ________ as the new Drugs Controller General of India (DCGI).

Ans: Dr Rajeev Singh Raghuvanshi

Q14. Which state government has launched a campaign, ‘Samagra Shiksha Abhiyan’ to make daughters of the underprivileged classes capable and self-reliant?

Ans: Uttar Pradesh

Q15. The 30th National Child Science Congress has organized at which city?

Ans: Ahmedabad

Q16. Which Stock Exchange has emerged as the world’s largest derivatives exchange in 2022, in terms of the number of contracts traded?

Ans: National Stock Exchange

Q17. The Goods and Services Tax (GST) collection inJanuary 2023 saw a significant increase, reaching

over ________ crore.

Ans: Rs 1.55 lakh

Q18. Union Finance Minister, Nirmala Sitharaman is presenting the Union Budget 2023 for the ________ time in a row.

Ans: 5th

Q19. The Budget 2023 focuses on _______ priorities, which the FM called the “Saptrishis guiding us through Amrit Kaal”.

Ans: Seven

Q20. Who was appointed by Morgan Stanley as its country head for India?

Ans: Arun Kohli

Q21. The Adani Group acquired the strategic Israeli port of Haifa for _______________________.

Ans: USD 1.2 billion

Q22. Sports brand Puma India has on-boarded who as its new brand ambassador as a part of its commitment towards the women’s business?

Ans: Harmanpreet Kaur

Q23. According to the Indian Institutional Ranking Framework of Management and Business School

released in January 2023, which institutes ranked first in India among public institutions?

Ans: IIM Ahmedabad

Q24. Who has been appointed by RBI as a member of the Advisory Committee of Srei Infrastructure Finance Limited (SIFL) and Srei Equipment Finance Limited (SEFL)?

Ans: V Ramachandra

Q25. Reliance Consumer Products Limited, the FMCG arm of Reliance Retail Ventures Limited, has announced a strategic partnership with the Maliban Biscuit Manufactories. Maliban Biscuit Manufactories are based in which country?

Ans: Sri Lanka

Q26. Which city will be made the new capital of Andhra Pradesh?

Ans: Visakhapatnam

Q27. Which country Inflation has risen to a 48-year high, according to data released by the country’s statistics bureau?

Ans: Pakistan

Q28. Reserve Bank of India’s Digital Payments Index, a measure of the extent of digitisation of payments across the country, rose to ________in September 2022 from 349.30 in March.

Ans: 377.46

Q29. Who addressed the 31st Foundation Day of the National Commission for Women in Delhi?

Ans: President of India, Droupadi Murmu

Q30. Union Railway Minister confirmed that India's ______ will come by Dec 2023 on Heritage Routes.

Ans: 1st Hydrogen Train

23 views0 comments

Recent Posts

See All

Methods and Measures of GDP with Examples with MCQs

Methods and Measures of GDP with Examples: Gross Domestic Product (GDP) is a crucial measure of a nation's economic activity. Here's an explanation of the different methods and measures of GDP with ex

bottom of page