top of page

Current Affairs Part 9 CSEET 2023

Updated: Apr 6, 2023

Q1. According to the Ministry of Defence, the 21st edition of "Varuna" the bilateral naval exercise between India and ______ commenced on the western seaboard.

Ans: France

Q2. Warehousing Development Regulatory Authority (WDRA) has signed a memorandum of

understanding with _________ to help farmers in getting low interest rate loans.

Ans: State Bank of India

Q3. Union Minister Dr. Jitendra Singh has informed that by which year the entire country will be covered by the Doppler weather radar network to predict extreme weather events more accurately?

Ans: 2025

Q4. Indian Scientists have first identified and reported the solitary waves in the magnetosphere of which planet with the help of high-resolution electric field data recorded by a Nasa spacecraft?

Ans: Mars

Q5. __________ payments banks has received final approval from the Reserve Bank of India to operate as a Bharat Bill Payment Operating Unit.

Ans: Paytm Payments Bank

Q6. The Ministry of Minority Affairs (MoMA) has discontinued the scheme of interest subsidy on education loans for overseas studies named Padho Pardesh, which banks was the designated nodal bank of the scheme?

Ans: Canara bank

Q7. The Reserve Bank of India (RBI) said any person looking to acquire more than __________________ stake in a bank will need prior approval from the regulator.

Ans: 5 per cent

Q8. Who was appointed as the Deputy National Security Adviser in National Security Council Secretariat for a period of two years.

Ans: Pankaj Kumar Singh

Q9. India, ______ explore co-op in biotech, AI & quantum tech & oceanography.

Ans: Russia

Q10. Which has reclaimed the top spot as the world’s most valuable brand despite its brand value falling 15 per cent this year from $350.3 billion to $299.3 billion?

Ans: Amazon

Q11. Google pilots 'Soundpod by Google Pay' for _________ in India.

Ans: UPI payments

Q12. Which became the first Indian UT to completely shift to e-governance mod?

Ans: J&K

Q13. Name the world oldest person, who passed away recently.

Ans: Lucile Randon

Q14. Which bank decided to accept Rs 9,718 crore at a coupon rate of 7.70% payable annually for a tenor of 15 years?

Ans: SBI

Q15. According to world bank, which South Asian country has weakest economy?

Ans: Pakistan

Q16. Bharti Airtel to invest Rs 2,000 crore to set up hyperscale data centre in ___________.

Ans: Hyderabad

Q17. Which bank has been awarded with the Best Bank award by Business Today-KPMG (BT-KPMG Best banks survey)?

Ans: Tamilnad Mercantile Bank Limited

Q18. The National Council of Education Research and Training (NCERT) has notified India’s first National Assessment Regulator ‘PARAKH’ recently. What is the meaning of the second ‘A’ in ‘PARAKH’?

Ans: Analysis

Q19. Who has become the youngest and the first LGBTQ woman of color to take the oath of Oakland City Council in the US state of California?

Ans: Janani Ramachandran

Q20. ________ recently announced plans to expand its Girls4Tech STEM education program in India, to reach 100,000 additional female students by 2024.

Ans: Master card

Q21. Which bank has become India’s first public sector bank to launch credit cards for its fixed deposit customers?

Ans: Punjab National Bank

Q22. An EY report said, the Indian Economy is very likely to hit the $26 trillion mark by year ______.

Ans: 2047

Q23. Who has overtaken the likes of Satya Nadella of Microsoft and Google's Sundar Pichai to be ranked No.1 among Indians and second globally on the Brand Guardianship Index 2023?

Ans: Mukesh Ambani

Q24. India’s first School of Logistics, Waterways, and Communication has launched in which state?

Ans: Tripura

Q25. Who has been appointed as the new Chief Executive Officer (CEO) of Vedanta’s Cairn Oil & Gas?

Ans: Nick Walker

17 views0 comments

Recent Posts

See All

Methods and Measures of GDP with Examples with MCQs

Methods and Measures of GDP with Examples: Gross Domestic Product (GDP) is a crucial measure of a nation's economic activity. Here's an explanation of the different methods and measures of GDP with ex

bottom of page