top of page

Indian constitution mcq for CSEET part 3

Updated: Apr 5, 2023

1. Who among the following has the Constitutional authority to make rules and regulations

fixing the number of members of the UPSC

(a) Vice- President

(b) President

(c) Home Ministry

(d) Cabinet Secretary

Answer: President

2.Under whose advice the President of India declares Emergency under Article352?

(a) Chief Ministers of all states

(b) Prime Minister

(c) Cabinet

(d) Council of Ministers

Answer: Cabinet

3. Who acts as the President of India when neither the President nor the Vice President is

available ?

(a) Seniormost Governor of a State

(b) Chief Justice of India

(c) Speaker of Lok Sabha

(d) Auditor General of India

Answer: Chief Justice of India


4. A proclamation of emergency issued under Article 36 must be approved by the Parliament

within

(a) 3 months

(b) 2 months

(c) I Month

(d) 6 weeks

Answer: 2 months

5. The Union Council of Ministers is appointed by the

(a) President of India according to his discretion

(b) President of lndia on the advice of the Prime Minister

(c) Prime Minister of India

(d) Parliament

Answer: President of India on the advice of the Prime Minister

6.The President can proclaim emergency on the written advice of the

(a) Speaker of lok Sabha

(b) Prime Minister

(c) Chief Justice of India

(d) Union Cabinet

Answer: Prime Minister

7.The Union Council of Ministers is collectively responsible to

(a) Rajya Sabha

(b) President

(c) House of the People

(d) Prime Minister

Answer: House of the People

8. Article 78 of the Constitution deals with

(a) President's power to get information from the Council of Ministers.

(b) Prime Minister's duty regarding keeping the President informed about the government's

decisions and policies.

(c) Emergency powers of the President

(d) President's power to send advisory messages to the Parliament.

Answer: President's power to send advisory messages to the Parliament.

9. The maximum duration for which the Vice President may officiate as the President, is

(a) I year

(b) 6 months

(c) 4 months

(d)9months.

Answer: 6 months

10. The President's Rule in a State can be continued for a maximum period of

(a) 2 years

(b) 1 year

(c) 6 months

(d) 2 l/2 years

Answer: 6 months

11. the charman and members of state PSC are appointed by the

(a) President

(b) Chairman, UPSC

(c) Governor

(d) Prime Minister

Answer: Prime Minister

12. When a State Governor dies or resigns, who normally exercises his functions till a new

Governor is appointed ?

(a) Chief Justice of the High Court

(b) Advocate General of the State

(c) Secretary General of the Governor

(d) A person designated by State Cabinet

Answer; Chief Justice of the High Court

13. When a financial emergency is proclaimed

(a) Union budget will not be presented

(b) Salaries and allowances of any class of employees may be reduced

(c) Repayment of government debts will stop

(d) Payment of salaries to public servants will be postponed

Answer: Salaries and allowances of any class of employees may be reduced

14. Who appoints the Chairman of the UPSC ?

(a) President

(b) Speaker of Lok Sabha

(c) Chief Justice of India

(d) Prime Minister

Answer: President

15. Which of the following is correct regarding the Governor of a State ?

(a) All of the above

(b) He can recommend to the President to impose President's Rule in the State.

(c) No money bill can be introduced in the State Legislature without his prior permission.

(d) He has the power of issuing ordinances when the legislature is not in session.

Answer: All of the above

16. If the President wants to resign from office, he may do so by writing to the

(a) Chief Justice of India

(b) Speaker of Lok Sabha

(c) Prime Minister

(d) Vice- President

Answer: Vice- President

17. Is the Prime Minister bound to advise is sought ?

(a) Yes, if the Council of Ministers so desires

(b) Yes

(c) No1.

(d) ft is discretionary

Answer: Yes

18. The five year term of the President is calculated from the

(a) First day of the month following the month he assumes charge

(b) Date of his election result

(c) Day he assumes charge

(d) First day of the month he assumes charge

Answer: Day he assumes charge

19. Who is the ex- officio Chairman of the Council of States ?

(a) Vice- President

(b) Leader of the opposition

(c) President

(d) Speaker

Answer: Vice- President

20. Under which Article of the Constitution is the President's rule promulgated on any state in

India?

(a) 326

(b) 370

(c) 380

(d) 356

Answer: 356

43 views0 comments
bottom of page