top of page

Union Budget 2020 MCQs for CSEET

Q1) Who presented the Union Budget 2020 in Parliament?

  1. Krishnamurthy V Subramanian

  2. Nirmala Sitharaman

  3. Nitin Gadkari

  4. Smriti Zubin Irani

  5. Narendra Modi

Correct Answer: 2

Q2) How much fund is allocated for Swachh Bharat Mission in 2020-21?

  1. 12,300 crore

  2. 11,110 crore

  3. 13,000 crore

  4. 13,900 crore

  5. 10,450 crore

Correct Answer: 1

Q3) When will India host G20 presidency?

  1. 2022

  2. 2020

  3. 2024

  4. 2025

  5. 2021

Correct Answer: “1”

Q4) How much fund is allocated for senior citizens and Divayang?

  1. 8,500 crore

  2. 10,000 crore

  3. 9,000 crore

  4. 8,000 crore

  5. 10,110 crore

Correct Answer: 3

Q5) As per the Budget 2020, five archaeological sites to be developed at iconic sites with on-site museum. Which one of the following is not among them?

  1. Rakhigarhi, Haryana

  2. Khajuraho, Madhya Pradesh

  3. Sivasagar, Assam

  4. Dholavira, Gujarat

  5. Adichanallur, Tamil Nadu

Correct Answer: 2

Q6) As per Budget 2020, how many airports to be developed by 2024 to support UDAAN scheme?

  1. 100

  2. 50

  3. 200

  4. 150

  5. 300

Correct Answer: 1

Q7) How much fund is allocated for transport infrastructure in 2020-21?

  1. 1,00,000 crore

  2. 1,70,000 crore

  3. 2,00,000 crore

  4. 2,30,000 crore

  5. 1,50,000 crore

Correct Answer: 2

Q8) How much fund is allocated for the development and promotion of industry and commerce in 2020-21?

  1. 25,000 crore

  2. 29,600 crore

  3. 27,300 crore

  4. 25,250 crore

  5. 26,400 crore

Correct Answer: 3

Q9) How much fund is allocated for the health care sector?

  1. 69,000 crore

  2. 72,000 crore

  3. 63,350 crore

  4. 80,000 crore

  5. 75,000 crore

Correct Answer: 1

Q10) According to Budget 2020, what is the fiscal deficit target for FY21?

  1. 3.2% of GDP

  2. 3.5% of GDP

  3. 3% of GDP

  4. 3.8% of GDP

  5. None of the above

Correct Answer: 2

Q11) Who presented the first Union Budget of Independent India?

  1. Morarji Desai

  2. Yashwant Sinha

  3. C.D. Deshmukh

  4. R.K. Shanmukham Chetty

  5. T.T. Krishnamachari

Correct Answer: 4

Q12) How much fund is allocated for skill development?

  1. 3,000 crore

  2. 4,500 crore

  3. 5,000 crore

  4. 3,200 crore

  5. 4,000 crore

Correct Anwer: 1

Q13) According to Budget 2020, how much insurance cover increased per depositor?

  1. 10 lakh

  2. 8 lakh

  3. 5 lakh

  4. 2 lakh

  5. 6 lakh

Correct Answer: 3

Q14) According to Budget 2020, India is set to become $5 trillion economy by the end of?

  1. 2025

  2. 2028

  3. 2022

  4. 2030

  5. 2024

Correct Answer: 5

Q15) Who among the following was the first female presented budget in the parliament?

  1. Amrit Kaur

  2. Sucheta Kriplani

  3. Indira Gandhi

  4. Sarojini Naidu

  5. Vijaya Lakshmi Pandit

Correct Answer: 3

Q16) Who presented the Budget the maximum number of times?

  1. Yashwant Sinha

  2. C.D. Deshmukh

  3. Morarji Desai

  4. T.T. Krishnamachari

  5. R.K. Shanmukham Chetty

Correct Answer: 3

Q17) Which rail will be set up by the government for agriculture so that goods can be quickly transported across the country?

  1. Kisan Rail

  2. Farmer’s Rail

  3. Krishi Rail

  4. Krishi Kalyan Rail

  5. None of the above

Correct Answer: 1

Q18) Which of the following will be launched by civil aviation ministry for exports in agriculture?

  1. Kisan UDAAN

  2. Farmer UDAAN

  3. Kisan Kalyan UDAAN

  4. Krishi UDAAN

  5. Farmer Seva UDAAN

Correct Answer: 4

Q19) According to budget, people with income 5 lakh to 7.5 lakh will have to pay how much tax?

  1. 15%

  2. 5%

  3. 10%

  4. 7.5%

  5. 8.5%

Correct Answer: 3

Q20) According to Budget, people between what income will pay taxes of 25%?

  1. 11 lakh to 14.5 lakh

  2. 12 lakh to 15 lakh

  3. 11.5 lakh to 15 lakh

  4. 12.5 lakh to 15 lakh

  5. Above 15 lakh

Correct Answer: 4

Q21) How much tax people will pay with the income above 15 lakh?

  1. 35%

  2. 37.5%

  3. 30%

  4. 35.5%

  5. 32.5%

Correct Answer: 3

Q22) In order to boost MSMEs, the turnover threshold for audit raised to how much from 1 crore?

  1. 5 crore

  2. 3 crore

  3. 7 crore

  4. 10 crore

  5. 8 crore

Correct Answer: 1

Q23) Name the independent body which will set up for the recruitment to non-gazetted posts through the computer-based online process?

  1. National Recruiting Agency

  2. National Recruitment Agency

  3. Common Eligibility Test

  4. Common Recruitment Agency

  5. None of the above

Correct Answer: 2

Q24) By which year India will have the largest working-age population in the world?

  1. 2025

  2. 2024

  3. 2030

  4. 2050

  5. 2028

Correct Answer: 3

Q25) Where does the tribal museum is going to set up?

  1. Jharkhand

  2. Maharashtra

  3. Bihar

  4. Himachal Pradesh

  5. Assam

Correct Answer: 1

2 views0 comments

Recent Posts

See All

Methods and Measures of GDP with Examples with MCQs

Methods and Measures of GDP with Examples: Gross Domestic Product (GDP) is a crucial measure of a nation's economic activity. Here's an explanation of the different methods and measures of GDP with ex

bottom of page