top of page

Business Communication MCQs - Important for CSEET

Business Communication (Paper-1)

1. The struggle for justice brings………….. the best of moral qualities in men.

a) Forward

b) About

c) In

d) Out

2. Give Synonym for the following word: Pensive

a) Sad

b) Thoughtful

c) Tormenting

d) Affectionate

3. Give Antonyms for the following word: Startled

a) Amused

b) Relaxed

c) Endless

d) Astonished

4. Choose the correct spelling a) integrity

b) intigerity

c) integerety

d) integrety

5. Choose the explanation that catches the spirit of the idiom/phrase: Crocodile tears

a) True tears

b) Insincere tears

c) Very angry

d) Very Sad

6. Rearrange the following parts (i, ii, iii and iv) in proper sequence to obtain a correct sentence.

i. The CEO

ii. of making the right decision

iii. was not scared

iv. despite a loss in profits

a) i, ii, iii, iv

b) i, ii, iv, iii

c) i, iii, ii, iv

d) ii, iii, iv, i

7. ____________enables the sender to know whether or not his message has been received and interpreted correctly.

a) Encoding

b) Decoding

c) Feedback

d) Noise

8. The word ‘confidential’ superscribed on the envelope is a_______.

a) Salutation

b) Special marking

c) Subject line

d) Attention line

9. Email can be filtered using the___________option which prevents unwanted mails from entering your inbox.

a) Spam

b) Trash

c) Sent

d) All of the above

10. A list of items in stock at a given point of time is called_________.

a) Lease

b) Inventory

c) Jury

d) Liabilities Answers

11. Choose the appropriate article (a, an, the) to fill in the blank: I waited for ………………………….. hour and then I went home.

a) a

b) an

c) the

d) No article

12. Give Synonym for the following word: Enervate

a) Enclose

b) Weaken

c) Liberate

d) Pledge

13. Give Antonyms for the following word: Morbid

a) Healthy

b) Liberal

c) Progressive

d) Stale

14. Choose the correct spelling

a) Deceeve

b) Decive

c) Diecieve

d) Deceive

15. Choose the explanation that catches the spirit of the idiom/phrase A snake in the grass

a) A secret or hidden enemy

b) An unreliable person

c) Unforeseen happening

d) A dangerous enemy

16. Choose the correct option for the underlined part of sentence to make the sentence grammatically correct. I am tired as I am working since 7 O'clock in the morning.

a) I was working

b) I have been working

c) I had been working

d) I will be working

17. The type of communication which usually takes place between people of the same status/level of hierarchy in the organization is called_____

a) Upward

b) Downward

c) Horizontal

d) Diagonal

18. ‘PDA’ under digital communication stand for:

a) Personal digital assistant

b) Personal daily assistant

c) Professional digital action

d) Professional daily assistant

19. ____________ to communication may occur if the transmitter and receiver assign different meanings to the same word or use different words for the same meaning.

a) Semantic barriers

b) Physical barriers

c) Socio-Psychological barriers

d) None of the above

20. The sum of money lent on which interest is being paid is called:

a) Principal

b) Amount

c) Proxy

d) Installment

21. Choose the appropriate articles (a, an, or the) to fill in the blank given below: What is that noise? I think it is ……………………….. helicopter.

a) a

b) an

c) the

d) No article

22. Give Synonym for the following word: Annihilate

a) Devastate

b) Investigate

c) Delay

d) Retaliate

23. There is a lot in life that can leave you nonplussed. Choose the antonym of the word nonplussed. a) Dumbfound

b) Disconcert

c) Astound

d) Unperturbed

24. Choose the correct spelling.

a) sacrilegious

b) saereligious

c) sacrilegiuos

d) sacribegous

25. Choose the correct meaning of the phrase below: Status quo

a) the previous condition

b) the existing condition

c) direct

d) lack of authority

26. Following is a set of four sentences. Choose the sentence which is most appropriate – grammatically, semantically & logically.

a) Hi John. Long time no see. How was it going?

b) Hi John. We haven’t meet in a long time. How is it going?

c) Hi John. We haven’t met in a long time. How is it going?

d) Hi John. Long time no meet. How has it been going?

27. The type of communication which usually takes place between people of the same status/level of hierarchy in the organization is called_____

a) Upward

b) Downward

c) Horizontal

d) Diagonal

28. A __________ is printed stationery, which carries the essential information about the company or the organisation.

a) Special markings

b) Subject line

c) Letterhead

d) Salutation

29. Google chrome is a kind of_________.

a) Website

b) Web browser

c) Address bar

d) Search engine

30. A __________ is a list of securities owned by a person or Institution.

a) Policy

b) Principal

c) Portfolio

d) Prospectus

31. Choose the appropriate articles (a, an, or the) to fill in the blank given below: It is not at all unusual for.......editor to tamper with........ writer’s manuscript.

a) the, no article

b) an, the

c) an, no article

d) an, a

32. Give Synonym for the following word: Skewed

a) Regular

b) Uneven

c) Straight

d) Level

33. Choose the antonym of the word ‘debonair’ from the following options:

a) Stylish

b) Elegant

c) Gauche

d) Opulent

34. Find the misspelled word.

a) Dilemma

b) Ecstasy

c) Liasion

d) Moustache

35. Choose the correct meaning of the phrase below: Carte blanche

a) complete authority

b) issue the warrant

c) no authority

d) lack of authority

36. Rearrange the following parts (1, 2, 3 and 4) in proper sequence to obtain a correct sentence.

a. the CEO

b. of making the right decision

c. was not scared

d. despite a loss in profits

a) abcd

b) abdc

c) acbd

d) bcda

37. Listening is the __________part of communication

a) Receiving

b) Feedback

c) Delivery

d) Channel

38. An address bar is also known as____________.

a) Web browser

b) URL bar

c) Search bar

d) Home page

39. An MIS is composed of _______ that is the part of overall-unified system.

a) Sub-systems

b) Eco-system

c) Layers

d) Random software

40. The payment made to owner of a property for permission to use it is called:

a) Reserve

b) Royalty

c) Interest

d) Remittance

Answers

1 – d 2 – b 3 – b 4 – a 5 – b 6 – c 7 – c 8 – b 9 – a 10 – b 11-b 12-b 13-a 14-d 15-a 16-b 17-c 18-a 19-a 20-a 21-a 22-a 23-d 24-a 25-b 26-c 27-c 28-c 29-b 30-c 31-d 32-b 33-c 34-c 35-a 36-c 37-a 38-b 39-a 40-b

1,133 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page