top of page

Current Affairs CSEET May 2021

1. HDFC has completed the acquisition of majority stake in which private Insurance company recently?

Star Health and Allied insurance

Apollo Munich Health Insurance

Bajaj Allianz General Insurance

IFFCO Tokio General Insurance

Answer: B

2. The ‘World Employment and Social Outlook: Trends 2020’ (WESO) report was recently released by which international organisation?

United Nations

The Organisation for Economic Co-operation and Development

International Labour Organization

World Trade Organisation

Answer: C

3. India signed and MoU with the World Bank for the Agri-business and Rural Transformation Project of which state?

Gujarat

Maharashtra

Madhya Pradesh

Haryana

Answer: B

4. The Direct Tax ‘Vivad Se Vishwas’ scheme is to cover pending litigation of which trbunal, as per the recent approval by the Union Cabinet?

Debt Recovery Tribunal

National Company Law Tribunal

Telecom Disputes Settlement and Appellate Tribunal

Armed Forces Tribunal

Answer: A

5. Which Indian payments bank recently crossed a mile-stone of two crore customers?

Airtel Payments Bank.

India Post Payments Bank.

Fino Payments Bank.

Paytm Payments Bank.

Answer: B

6. Which Indian private sector bank has recently rolled out banking services on WhatsApp amidst the nation-wide lock-down?

HDFC Bank

ICICI Bank

Axis Bank

Yes Bank

Answer: B

7. ‘More Together’, a multi-lingual ad campaign is launched in India by which technological company?

Google

Microsoft

Facebook

Amazon

Answer: C

8. Noel Quinn has been appointed as the Chief executive officer of which multi-national bank?

HSBC

NatWest

BNP Paribas

Standard Chartered

Answer: A

9. National Pension System (NPS) subscribers are to be allowed partial withdrawal for covering expenses for COVID-19 treatment. Which organisation manages NPS?

Insurance Regulatory and Development Authority (IRDAI)

Pension Fund Regulatory and Development Authority of India (PFRDA)

Life Insurance Corporation of India (LIC)

Securities and Exchange Board of India (SEBI)

Answer: B

10. What is the amount of financial assistance approved by the Union Cabinet, for ‘India COVID-19 Emergency Response and Health System Preparedness Package’?

Rs. 10000 Cr

Rs. 15000 Cr

Rs. 20000 Cr

Rs. 30000 Cr

Answer: B

11. Which Bank has decided to sell two of its wholly owned subsidiaries to GPL Finance and Investments Limited?

HDFC Bank

ICICI Bank

Yes Bank

Kotak Mahindra Bank

Answer: C

12. As per the report by WPP Plc and Kantar, which is India’s most valuable Brand?

Tata Motors

HDFC Bank

Reliance Industries Limited

ONGC

Answer: B

13. What is the full form of “D-SII” that is seen in news recently?

Domestic Systemically Important Insurers

Domestic System Import Insurance

Domestic Service Import Insurance

Document for Service Import Insurance

Answer: A

14. Ashima Goyal, Jayanth R Varma and Shashanka Bhide were recently appointed as the members of which committee?

Finance Commission

Monetary Policy Committee

Appointments Committee of the Cabinet

Bank Board Bureau

Answer: B

15. As per the World Economic Outlook 2020 released by IMF, what would be the Per Capita GDP of India in 2020?

USD 1800

USD 1855

USD 1877

USD 2000

Answer: C

16. Which financial institution has issued guidelines for Product labelling in Mutual Funds?

RBI

SEBI

IRDAI

PFRDA

Answer: B

17. Which regulator has instructed all financial institutions to implement waiver of interest on interest?

SEBI

NABARD

SIDBI

Reserve Bank of India

Answer: D

18. Under the Atmanirbhar Bharat’s third stimulus package, Rs 3000 crore has been released to which institution, under IDEAS scheme?

NABARD

SIDBI

EXIM

SEBI

Answer: C

19. Which Indian bank has launched contactless ‘RuPay Select’ debit card in association with NPCI?

State Bank of India

Central Bank of India

Punjab National Bank

ICICI Bank

Answer: B

Answer: B

20. Which international energy major is set to acquire 20 per cent stake in Adani Green Energy Ltd?

Total

Cairn India

Exxon Mobil

Petronas

Answer: A

21. Which Indian lender is the first to execute deals with pricing linked to SOFR (Secured Overnight Financing Rate)?

ICICI Bank

SBI

Axis Bank

Yes Bank

Answer: B

22. Which mutual fund house is to distribute Rs 9,122 cr to Franklin Templeton unitholders?

SBI Mutual Fund

ICICI Pru Mutual Fund

HDFC Mutual Fund

ABSL Mutual fund

Answer: A

23. Which Union Ministry announces the Index of Industrial Production (IIP)?

Ministry of Statistics and Programme Implementation

Ministry of Finance

Ministry of Corporate Affairs

Ministry of Heavy Industries

Answer: A

24. The resolution plan for DHFL submitted by which company has been approved by RBI?

Tata Group

Adani Group

State Bank of India

Piramal Capital and Housing Finance

Answer: D

25. The Reserve Bank of India (RBI) has brought which bank covered under Article 371F, under its regulatory purview?

North East Small Finance Bank

State Bank of Sikkim

State Bank of Manipur

State Bank of Assam

Answer: B

0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page