top of page

Current affairs for CSEET 2022

1.What is the outlay of the National Infrastructure Plan, recently announced the Union Finance Minister?

Rs.72 lakh crore Rs.82 lakh crore Rs.92 lakh crore Rs. 102 lakh crore

Ans: D

2.Who has been appointed as the Executive Director of the Monetary Policy Department in the Reserve Bank of India?

Michael Patra Janak Raj B P Kanungo R Gandhi

Ans: B

3.Khadi wrist watches have been recently launched by the Khadi and Village Industries Commission, in association with which company?

Fossil Titan Timex Casio

Ans: B

4.Which Indian firm recently got approval from NCLAT to acquire Bhushan Power & Steel Ltd?

Tata Steel Jindal Steel and Power JSW Steel Vedanta Limited

Ans: C

5.Who is the head of the proposed panel, which is set to review fiscal consolidation road map of Central and State Governments?

Arvind Subramanian N. K. Singh Urjit Patel Sajjid Chinoy

Ans: B

6.The Central Board of Direct Taxes (CBDT) has how many members excluding the Chairperson?

Four Five Six Eight

Ans: C

7.Which Indian public sector bank unveiled a new logo ahead of its merger with the United Bank of India and the Oriental Bank of Commerce?

Bank of Baroda Punjab National Bank Canara Bank Union Bank of India

Ans: B

8.Which e-commerce firm has launched an exclusive insurance policy to cover COVID-19, in association with ICICI Lombard and Go Digit General Insurance?

Amazon Flipkart Snapdeal Paytm

Ans: B

9.The India International Exchange Limited (India INX), that was seen in news recently, is a subsidiary of which Indian stock exchange?

National Stock Exchange of India (NSE) Bombay Stock Exchange (BSE) Calcutta Stock Exchange United Stock Exchange of India

Ans: B

10.Employees’ Provident Fund Organisation has partnered with which facility to enable its pensioners submit digital Life certificates?

India Post Payment Bank Common Service Centre Passport Seva Kendra UIDAI

Ans: B

11.Export-Import Bank of India (Exim Bank) has extended a line of credit (LOC) worth USD 215.68 million to which country?

Burundi Malawi Madagascar Bhutan

Ans: B

12.Who is the head of SEBI’s revamped Advisory committee on Mutual funds?

Uday Kotak Narayana Murthy Usha Thorat Adi Godrej

Ans: C

13.Best Price, that was acquired by Flipkart, is the wholesale business of which company?

Snapdeal Reliance Walmart Indiamart

Ans: C

14.India has imposed restrictions on the import of which electronic gadget after two decades?

Mobile Phones Colour Television sets Speakers Microwave Ovens

Ans: B

15.By what amount, the Fair and Remunerative Prices (FRP) of sugarcane has been increased?

Rs.10 per quintal Rs.15 per quintal Rs.20 per quintal Rs.25 per quintal

Ans: A

16.Which automobile company has shortlisted five start-ups to promote innovation in automobile sector?

Maruti Suzuki Volkswagen Hyundai Honda

Ans: A

17.Which Department of the Union Finance Ministry prepares the Union Budget?

Department of Economic Affairs Department of Revenue Department of Expenditure Department of Financial Services

Ans: A

18.Which bank launched a cyber-fraud awareness campaign named ‘Mooh Band Rakho’?

ICICI Bank Axis Bank Yes Bank HDFC Bank

Ans: D

19. In the SDG Investor Map for India, UNDP and Invest India laid out how many investment opportunities areas (IOAs)?

5 9 12 18

Ans: D <18>

20.Which multilateral institution has launched an Asia Pacific Tax Hub, for better tax coordination among its members?

AIIB ADB World Bank IMF

Ans: B

21.In order to curtail the price rise in pulses, which of the following steps has been recently initiated by the Government of India?

Decrease local production of pulses Impose stock holding limits on pulses Permit free import of pulses Incentivize pulse export

Ans: C

22.Which regulatory body has barred Franklin Templeton Asset Management Company from launching new debt scheme for two years?

IRDAI Enforcement Directorate RBI SEBI

Ans: D

23.Which is the major component of India’s foreign exchange reserves?

Gold Foreign Currency assets SDR with IMF Reserve Position with IMF

Ans: B

24.Which organization has tied up with Manipal Business Solutions to expand reach in Rural Areas?

HDFC ERGO General Insurance Company SBI General Insurance Bajaj Allianz General Insurance Universal Sompo General Insurance Company

Ans: B

25.Which bank has signed a MoU with Paralympic Committee of India to become one of the Banking Partners ahead of the Paralympic Games?

State Bank of India Indian Bank Bank of Baroda Punjab National Bank

Ans: B

26Asian Development Bank has granted a USD 150 million loan to which state for a sustainable housing project for the urban poor?

Gujarat Tamil Nadu West Bengal Odisha

Ans: B

27.Which organization has launched ‘UniTransact,’ a digital proposition aimed at simplifying cross-border transactions?

HSBC India State Bank of India Bandhan Bank Deutsche Bank

Ans: A

29.The “Economy GPS Index” is released by which organization?

RBI SBI PHDCCI FICCI

Ans: C

30.Which Indian state was ranked third in terms of per capita income in the fiscal year 2021-22?

New Delhi Sikkim Haryana Himachal Pradesh

Ans: A

0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page