top of page

Current affairs for CSEET - part 2

1. To boost rural lending and affordable housing what is the corpus offered by RBI to NABARD and NHB?

Rs 10000 crore

Rs 25000 crore

Rs 33000crore

Rs 40000 crore

Answer : A

2. Which Indian organisation has entered the list of world’s top 100 companies on the Fortune Global 500 list?

Reliance Industries

HDFC

State Bank of India

Adani Ports

Answer: A

3.Recently Singapore based GIC and TPG Capital have acquired stake in which Indian company?

Byju’s

Reliance Retail

Vedantu

Future Retail

Answer: B

4. Business Confidence Index (BCI) is released by?

National Council of Applied Economic Research

NITI Aayog

National Development Council

Centre for Policy Research

Answer : A. (National Council of Applied Economic Research)

5. Based on the implementation of which scheme the finance ministry has allowed five state to borrow 9913 Crores?

Swachh Bharat Mission

One Nation One Ration Card

AMRUT

AtmaNirbhar Abhiyaan

Answer: B

6. Who chairs the meeting of the Financial Stability and Development Council (FSDC)?

External Affairs Minister

Finance Minister

RBI Governor

NITI Aayog CEO

Answer: B

7. Which organisation has launched a new digital application named ‘ANANDA’?

LIC

PFRDA

IRDAI

SIDBI

Answer: A

8. Which Indian company, along with UK based BP is to start Oil production from the deepest offshore gas field in Asia?

Indian Oil Corporation

Reliance Industries Ltd

ONGC

Hindustan Petroleum

Answer: B

9. Which organization has added a new feature in RuPay cards that will allow offline contactless transactions?

RBI

SEBI

NPCI

NSCCL

Answer: C

10. What is the minimum market value of a start-up firm, which is termed as a ‘Unicorn’ company?

USD 1 million

USD 50 million

USD 1 billion

USD 100 billion

Answer: C

11. Finance Ministry is to infuse a capital of ……………… into the three state-owned general insurance companies, United, Oriental and NewIndia Insurance companies.

Rs 1000 crore

Rs 2500 crore

Rs 3000 crore

Rs 7500 crore

Answer: C

12. Which institution is to provide Rs 100 crore to Gurgaon-based hospital chain Medanta, to fight Covid-19 pandemic?

SAARC

ADB

World Bank

IMF

Answer: B

13. Which insurance company launched the ‘Business Kisht Suraksha cover’?

ICICI Prudential

HDFC Ergo

Bharati AXA

LIC

Answer: B

14. Which payment provider along with the National Payments Corporation of India, has launched “RuPay SoftPoS”?

SBI Payments

CC Avenue

Paypal

Paytm

Answer: A

15. Which Indian IT giant has surpassed Accenture to become the world’s most valued IT services company?

TechMahindra

TCS

Infosys

Wipro

Answer: B

1 view0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page