top of page

Current Affairs (Paper-4) - CSEET Important

1. G-20 summit 2019 was held in which of the following country?

a) Japan

b) India

c) China

d) Saudi Arabia

2. Who is the current Chief Minister of Madhya Pradesh?

a) Kamal Nath

b) Digvijaya Singh

c) JyotiradityaScindia

d) Shivraj Singh Chouhan

3. The legislative assembly of which among the following states has become paperless?

a) Andhra Pradesh

b) Arunachal Pradesh

c) Jharkhand

d) Uttar Pradesh

4. Who is the current speaker of Loksabha?

a) Om Birla

b) Sumitra Mahajan

c) Meira Kumar

d) Somnath Chatterjee

5. India has been ranked at which position in the list of world’s largest economies, as per IMF data? a) Seventh

b) Fifth

c) Sixth

d) Fourth

6. Which company will use ISRO’s NavIC navigation technology in its upcoming smartphones for the first time in the world?

a) Samsung

b) Realme

c) Nokia

d) Vivo

7. The shooting and archery events of the Birmingham Commonwealth Games 2022 will be held in which Indian city?

a) Chandigarh

b) Bengaluru

c) New Delhi

d) Kochi

8. The Reserve Bank of India conducted Financial Literacy Week from February 10 to 14, 2020 on which of the following theme?

a) Consumer Protection

b) Farmers

c) Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) d) Educate the Customers

9. Which place won the best Swachh Iconic Place award in Swachh Bharat Mission Awards?

a) Golden Temple

b) Tirupati Balaji Temple

c) Vaishno Devi Temple

d) Shirdi Sai Baba Temple

10. Who among the following conferred Padma Vibhushan Award 2020 in the field of Public Affairs? a) Arun Jaitley

b) Syed Muazzem Ali

c) M. C Mary Kom

d) Amit Shah

Answers 1 - a 2 – d 3 – b 4 – a 5 - b 6- b 7 - a 8 - c 9 - c 10 – a

11. Name the Central government’s 1st comprehensive COVID-19 tracking app.

a) Aarogya me

b) Covid-19 check

c) AarogyaSetu

d) Covid track

12. Name the country which host the 3rd edition of Asian youth games in 2021.

a) Japan

b) India

c) China

d) Thailand

13. By which year NASA has planned to set up ‘Artemis’ the first human base camp in South pole of moon?

a) 2022

b) 2023

c) 2021

d) 2024

14. Who is present Union Minister of Health and Family Welfare of India?

a) Dr. Harsh Vardhan

b) Shri Ramvilas Paswan

c) Shri Raj Nath Singh

d) Shri Amit Shah

15. Khadi and Village Industries Commission (KVIC) has developed double layered khadi masks recently. KVIC functions under which ministry?

a) Ministry of Chemicals and Fertilizers

b) Ministry of Textiles

c) Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises

d) Ministry of Commerce and Industry

16. Ministry of Home Affairs has issued the advisory to safeguard private individuals from using which video conferencing application?

a) Zoom

b) Go To Meeting

c) Skype

d) Google Hangouts

17. Facebook has bought 9.99% stake for Rs. 43,574 crore in which of the following Indian company recently?

a) Reliance Jio

b) Vodafone-Idea

c) BSNL

d) Airtel

18. Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana (PMBJP) is an initiative under the aegis of which Ministry?

a) Ministry of Health and Family Welfare

b) Ministry of Chemicals & Fertilizers

c) Ministry of Human Resource and Development

d) Ministry of Home Affairs

19. Name the medicine which was recommended by National task force for novel coronavirus constituted by ICMR for health care workers who treats COVID-19 patients.

a) Amoxicillin

b) Hydroxychloroquine

c) Acetaminophen

d) Hydrocodone

20. Acronym of MGNREGA?

a) Mahatma Gandhi Natural Rural Energy Guarantee Act

b) Mahatma Gandhi National Rural Employer Guarantee Act

c) Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act

d) Mahatma Gandhi National Road Extension Guarantee Act

21. Who is the present Chief Executive Officer of NITI Aayog?

a) Rajiv Kumar

b) Amitabh Kant

c) Injeti Srinivas

d) Ajay Tyagi

22. Which ministry has released the e-booklet titled ‘One Year of Modi 2.0 – Towards A Self-Reliant India’?

a) Ministry of Human Resource and Development

b) Ministry of Home Affairs

c) Ministry of Information and Broadcasting

d) Ministry of Corporate Affairs

23. Which of the following is the longest expressway in India, likely to be completed by 2021?

a) Yamuna Expressway

b) Delhi–Meerut Expressway

c) Himalayan Expressway d) Purvanchal Expressway

24. Which country has proposed the idea of G7+3 named as 10 Democracies (D10)?

a) Russia

b) Germany

c) United Kingdom

d) Canada

25. Who has been appointed as the new president of Confederation of Indian Industry (CII)?

a) Uday Kotak

b) Sangita Reddy

c) Sanjiv Mehta

d) Pawan Kr Agarwal

26. Name the Sports &Youth AffairsMinister of India, who has launched 25 dayKhelo India Community Coach Development programme for Physical Education teachers and community coaches.

a) Santosh Kumar Gangwar

b) KirenRijiju

c) Rao Inderjit Singh

d) Raj Kumar Singh

27. Who becomes the 1st ever women to reach deepest point of ocean, the Challenger deep?

a) Peggy Whitson

b) Stephanie Wilson

c) Kathy Sullivan

d) Nancy Roman

28. Securities and Exchange Board of India (SEBI) has rearranged the commodity derivatives advisory committee recently. Who Chairs the committee?

a) Vijay Sardana

b) S Sivakumar

c) Madan Sabnavis

d) Ashok Dalwani

29. Union government has announced no new schemes will be launched till ______

a) January 1, 2021

b) June 30, 2021

c) March 31, 2021

d) August 31, 2021

30. Which data sharing website was blocked by Government of India recently?

a) Firefox Send

b) WeTransfer

c) Xender

d) Shareit

31. Who among the following has recently attended Russia’s victory day parade which commemorate the75th anniversary of the victory of the Soviet People in 2nd world war?

a) Prakash Javadekar

b) Nitin Gadkari

c) Narendra Modi

d) Rajnath Singh

32. How many Chinese app were banned by the Ministry of Electronics and Information Technology under section 69A of the Information Technology Act, 2000?

a) 69

b) 59

c) 55

d) 49

33. Where does India’s 1st plasma bank was inaugurated for COVID-19 treatment?

a) Mumbai

b) Chennai

c) New Delhi

d) Kolkata

34. Micheál Martin has been elected as the Prime minister of which of the following country in June 2020?

a) Ireland

b) China

c) Luxemburg

d) Japan

35. Recently, Anandiben Patel assumes additional charge as caretaker Governor of Madhya Pradesh. Presently, she is the Governor of which of the following state?

a) Haryana

b) Uttar Pradesh

c) Rajasthan

d) Assam

36. Which country hosted/Chaired the 36th ASEAN Summit on the theme “Cohesive and Responsive ASEAN”?

a) Indonesia

b) Thailand

c) Vietnam

d) Singapore

37. The space agency from which country set to take its first tourists on space walk in 2023?

a) Russia

b) China

c) India

d) Germany

38. Recently, Government of India virtually launched World’s First Yoga University “Vivekananda Yoga University”(VaYU) in which of the following country?

a) Los Angeles

b) Rome

c) London

d) Berlin

39. Who has been appointed as the chairman of National Institute of Public Finance and Policy (NIPFP) for 4 years with effect from June 22, 2020?

a) Vijay Laxman Kelkar

b) M. Govinda Rao

c) Urjit Patel

d) Rathin Roy

40. Which Indian has been elected as member of ITF World Tennis Tour Men’s Panel representing the Asia-Oceania zone?

a) Niki Kalyanda Poonacha

b) Leander Paes

c) Yuki Bhambri

d) Mahesh Bhupathi

Answers

1 - a 2 – d 3 – b 4 – a 5 - b 6- b 7 - a 8 - c 9 - c 10 – a 11-c 12-c 13-d 14-a 15-c 16-a 17-a 18-b 19-b 20-c 21-b 22-c 23-d 24-c 25-a 26-b 27-c 28-d 29-c 30-b 31-d 32-b 33-c 34-a 35-b 36-c 37-a 38-a 39-c 40-a

57 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page