top of page

Economics MCQs for CSEET

1. What do you mean by the supply of goods?

(a) Stock available for sale

(b) Total stock in the warehouse

(c) The actual production of the good

(d) Quantity of the good offered for sale at a particular price per unit of time

Ans: (d)

2. What do you mean by under conditions of perfect competition in the product market?

(a) MRP=VMP

(b) MRP>VMP

(c) VMP>MRP

(d) None of the above

Ans: (a)

3. The relation that the law of demand defines is.

(a) Income and price of a commodity

(b) Price and quantity of a commodity

(c) Income and quantity demanded

(d) Quantity demanded and quantity supplied

4. What do you mean by a mixed economy?

(a) Modern and traditional industries

(b) Public and private sectors

(c) Foreign and domestic investments

(d) Commercial and subsistence farming

Ans: (b)

5. What do you mean by demand of a commodity?

(a) A desire for the commodity

(b) Need for the commodity

(c) Quantity demanded of that commodity

(d) Quantity of the commodity demanded at a certain price during any particular period of time

Ans: (d)

6. Starting from the time of Independence India followed a planned economy because.

India followed a five-year plan and required an outlook

Indian constitution directive principles indicated the planned vision of India

The five-year plan does not indicate how much of each and every good and service is to be produced.

Choose the correct statements using the option below.

(a) Only 2

(b) 2 and 3

(c) 1 and 3

(d) All the above

Ans: (b)

7. What do you mean by Gross National Product?

(a) The total value of goods and services produced in the country

(b) The total value of all transactions in the country

(c) Depreciation in the total value of goods and services produced in the country

(d) The total value of goods and services produced in the country and net factor income from abroad

Ans: (d)

8. The reason for the decline in the child sex ratio in India is.

(a) Low fertility rate.

(b) Female foeticide

(c) Incentives for boy child from government

(d) None of the above

Ans: (b)

9. What things are taken into consideration while revising the poverty line periodically.

(a) By conducting a survey every five years

(b) National Sample Survey Organisation carry out the survey

(c) Both a and b are taken into consideration

(d) None of the above

Ans: (c)

10. In India, which bank has the highest share in the disbursement of credit to agriculture and allied activities?

(a) Cooperative Banks

(b) Regional Rural Banks

(c) Commercial Banks

(d) Microfinance institutions

Ans: (c)

11. Which of the below-mentioned institute are linked with the financial sector of India controlled by the Reserve Bank of India (RBI)?

(a) Commercial Bank

(b) Money Lenders

(c) Stock Exchange Operations

(d) All the above

Ans: (c)

12. What does Price flooring mean?

(a) Shortage

(b) Surpluses

(c) Equilibrium

(d) None of the above

Ans: (b)

13. What is the Gross National Product?

(a) The total value of Good and services manufactured in the country

(b) The total value of all the transactions in the country

(c) Reduction in the total value of goods and services produced in the country

(d) The total worth of goods and services generated in the country and net factor income from abroad.

Ans: (d)

14. Why statistically the unemployment rate is low in India?

Unemployment is calculated only from the age group 15 years to 59 years

Unemployment survives only when an individual cannot find a job

People are not interested in working outside the domestic area

Choose the correct option.

(a) Only 3

(b) 2 and 3

(c) Only 2

(d) All of the above

Ans: (c)

15. The bowed shape of the production possibilities curve illustrates.

(a) Law of Increasing Marginal Cost

(b) The production is inefficient

(c) The production is unattainable

(d) The demand is relatively elastic

Ans: (a)

16. The main economic problem faced by all society is.

(a) Unemployment

(b) Inequality

(c) Poverty

(d) Scarcity

Ans: (d)

17. “Capitalism” refers to?

(a) The use of market

(b) Government ownership of capital

(c) Private ownership of capital goods

(d) Private ownership of homes & cars

Ans: (c)

18. The goal of a pure market economy is to meet the desire of?

(a) Consumers

(b) Companies

(c) Workers

(d) The government

Ans: (a)

19. The law of demand means?

(a) As the quantity demanded rises, the price rises

(b) As the price rises, the quantity demanded rises

(c) As the price rises, the quantity demanded falls

(d) As supply rises, the demand rises

Ans: (c)

20. The example of agriculture price support program is?

(a) A price ceiling

(b) A price floor

(c) Equilibrium pricing

(d) None of the above

Ans: (b)

1 view0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page