top of page

Indian Constitution MCQs and Answers

1) In Indian Constitution, the idea of "A Union of States in the Indian Constitution" has been derived from

  1. Constitution of Belgium

  2. The Australian Constitution

  3. Constitution of Colombia

  4. Constitution of Bhutan

Answer: b

Explanation: In Indian Constitution, the idea of "A Union of States in the Indian Constitution" has been derived from The Australian Constitution. The Concept of Concurrent list, Article 108, a joint sitting of the two houses and freedom of trade and commerce, is taken from the Australian Constitution.

2) Which part of the Indian Constitution deals with Official Language?

  1. XVII

  2. XVI

  3. X

  4. XV

Answer: a

Explanation: Part XVII of the Indian Constitution incorporates Articles 343 to Article 351 has provisions to deal with the official language of India.

3) Which Article of the Indian Constitution directs the State to take steps to separate the judiciary from the executive in the public services of the State?

  1. Article 58

  2. Article 44

  3. Article 52

  4. Article 50

Answer: d

Explanation: Article 50 of the Indian Constitution includes the Separation of Judiciary from the executive.

4) The right to move freely throughout the territory of India comes under which Article of the Indian Constitution?

  1. Article 11

  2. Article 13

  3. Article 19

  4. Article 22

5) What is the quorum to constitute a meeting of Lok Sabha?

  1. Half of the total members of the House

  2. A quarter of the total members of the House

  3. One- fifth of the total members of the House

  4. One-tenth of the total members of the House.

Answer: d

Explanation: The quorum to constitute a sitting of the House is One-tenth of the total members of the House.

6) How many Fundamental Rights have been provided by the Constitution of India?

  1. Eight

  2. Nine

  3. Five

  4. Six

Answer: d

Explanation:

The Constitution of India has provided six Fundamental Rights.

These are the given six fundamental rights provided by the Indian Constitution.

Right to equity

Right to Liberty

Right against exploitation

Right to freedom of religion

Cultural and educational rights

Right to Constitutional remedy

7) Who is the Constitutional head of the state governments?

  1. Chief Minister of the State

  2. High court judge

  3. Governor

  4. Health Minister of the State

Answer: c

Explanation: The Constitutional head of the state government is Governor.

8) How many fundamental duties are noticed in the Constitution of India?

  1. Nine

  2. Eleven

  3. Eight

  4. Eleven

Answer: d

Explanation: Eleven fundamental duties are noticed in the Indian Constitution. The Fundamental duties are included in article 51A (Part IV A), which the 42nd Amendment Act, 1976 has incorporated.

9) Which of the given schedules of the Indian Constitution includes the Provision regarding Anti-Defection Law?

  1. Sixth schedule

  2. Seventh schedule

  3. Tenth schedule

  4. Eleventh schedule

Answer: c

Explanation: The tenth schedule of the Indian Constitution contains Provisions regarding Anti-Defection Law." It was put by the 52nd Amendment of the Constitution in 1985.

10) The foundation of the Finance commission is laid down under which of the given articles?

  1. Article 202

  2. Article 280

  3. Article 263

  4. Article 231

Answer: b

Explanation: The foundation of the Finance commission is laid down under Article 280 of the Indian Constitution. Articles 264 - 300 relate to Finance property, contracts, and suits. The tenure of the Finance Commission is five years.

11) Which of the Indian Constitution's given Article has the right to privacy been incorporated as fundamental rights?

  1. Article 15

  2. Article 17

  3. Article 21

  4. Article 23

Answer: c

Explanation: Article 21 (Right to Freedom) of the Indian Constitution has the right to privacy been incorporated as fundamental rights. The right to privacy is a basic part of Article 2 that protects the life and liberty of the citizens.

12) Which of the given Article of the Indian Constitution prescribes for the submission of an annual report of the work done by the State Public Service Commission?

  1. Article 320

  2. Article 323

  3. Article 326

  4. Article 330

Answer: b

Explanation: Article 323 Article of Indian Constitution prescribes for the submission of annual report of the work done by the State Public Service Commission to the Governor of the State.

13) In which part of the Indian Constitution, we find the provisions relating to citizenship?

  1. Part II

  2. Part V

  3. Part VI

  4. Part IV

Answer: b

Explanation: Citizenship is listed in the Union List under the Indian Constitution. It comes under the exclusive jurisdiction of ParliamentParliament.

14) Who among the given has the right to summon the Parliament?

  1. Prime minister

  2. President

  3. Speaker of Rajya Sabha

  4. Vice President

Answer: b

Explanation: President has the right to summon the ParliamentParliament. The term 'Summon' means "to call." The president time to time, summons each House of the Parliament. The maximum gap between two sessions of ParliamentParliament can not exceed more than six months. There are three sessions in a year, The Budget Session, The Monsoon Session, and The Winter Session.

15) Habeas Corpus is associated with which of the given part of the Indian Constitution?

  1. Preamble

  2. Fundamental Rights

  3. Directive Principles of State Policy

  4. Fundamental Duties

Answer: b

Explanation: Habeas Corpus is associated with the Fundamental Rights of the Indian Constitution. Fundamental Rights are mentioned in Part III of the Indian Constitution from Articles 12 to 35. This concept is taken from the USA.

16) Federalism is taken in the Indian Constitution form which of the following countries?

  1. Germany

  2. Canada

  3. Australia

  4. Italy

Answer: b

Explanation: Federalism taken in the Indian Constitution form Canada.

17) The first session of the Constituent Assembly was held on

  1. 25 December 1949

  2. 26 January 1949

  3. 09 December 1946

  4. 11 November 1946

Answer: c

Explanation: The first session of the Constituent Assembly was held on 09 December 1946. Under the Cabinet Mission Plan of 1946, elections were held for the constituent assembly, and the members were elected by the provincial assembly's process by a procedure of a single transferable vote of proportional representation.

18) What does the 10th Schedule of the Indian Constitution contain?

  1. Provisions relating to disqualification on the ground of defection

  2. Administration and control of Tribal Areas of Northeastern states

  3. Powers, authority, and responsibilities of municipalities

  4. Administration and control Schedule areas and Schedule Tribes

Answer: a

Explanation: The 10th Schedule of the Indian Constitution contain Provisions relating to disqualification on the ground of defection. It was included under the 52nd Constitution Amendment Act, also called Anti Defection Act (1985). Previously Indian Constitution had 22 parts, 8 Schedules, and 395 Articles, but presently, the Constitution had 12 Schedules, 448 Articles, and 25 Parts.

The Sixth Schedule of the Indian Constitution describes the Administration and control of Tribal Areas of Northeastern states.

The Twelfth Schedule of the Indian Constitution describes the Powers, authority, and responsibilities of municipalities.

The fifth Schedule of the Indian Constitution describes the Administration and control Schedule areas and Schedule Tribes.

19) Which Article of the Indian Constitution states the directive principles of state policy on 'Promotion of international peace and security?

  1. Article 57

  2. Article 51

  3. Article 59

  4. Article 49

Answer: b

Explanation: Article 51 of the Indian Constitution states the directive principles of state policy on 'Promotion of international peace and security

Directive principle of the state policy

Directive Principles of State Policy prescribe the fundamental obligations of the states to its citizens and the duties and the rights of the citizens to the State.

In other words, we can say that the Directive Principles of State Policy are aimed at creating social and economic conditions under which the citizens can lead a good life. The idea of the Directive principle of the state policy was adopted from the Constitution of Ireland.

20) India is called a secular country because citizens have the fundamental right to

  1. freedom of speech and expression

  2. freedom to profess the religion of one's choice.

  3. assemble peaceably and without arms

  4. form associations or unions or co-operative societies

Answer: b

Explanation: The Secular term was added to the Preamble of the Indian Constitution by 42nd Amendment 1976.

Article 25 of the Indian Constitution: It guarantees the freedom of profession, practice, and propagation of religion to all citizens.

Article 26 of the Indian Constitution guarantees the freedom to manage religious affairs.

Article 27 of the Indian Constitution guarantees the freedom as to payment of taxes for the promotion of any particular religion.

21) What is the meaning of the term 'Liberty'?

  1. Right to express anything

  2. Right to go anywhere

  3. Absence of restrictions

  4. Presence of restrictions

Answer: c

Explanation: The meaning of the term 'LibertyLiberty is the absence of restrictions on the activities of individuals. At the same time, it also means providing an opportunity for the growth of individuals. The preamble secures to all citizens of India liberty of thought, belief, expression, faith, and worship. The Liberty term has been taken from the French revolution.

22) The doctrine of "Basic Structure" was evolved in which of the given case?

  1. Madhav Jiwaji Rao Scindia case

  2. Kesavananda Bharti case

  3. Champakam Dorairajan case

  4. Golaknath case

Answer: b

Explanation: The doctrine of "Basic Structure" was evolved in the Kesavananda Bharti case. In the Kesavananda Bharti case (1973), the Supreme Court said that the Parliament under Article 368 can amend the Constitution but cannot change the basic doctrine of the Indian Constitution. The Golaknath case (1967) Supreme court that ParliamentParliament could not curtail any of the Fundamental Rights

23) Which Article of the Indian Constitution describes the Taxes are levied and collected by the center but distributed between the Centre and the states?

  1. Article 322

  2. Article 270

  3. Article 318

  4. Article 251

Answer: b

Explanation: Article 270 of the Indian Constitution describes the Taxes are levied and collected by the Centre but distributed between the Centre and the states. Sharing of proceeds of all Union taxes between the Centre and the states come under Article 270.

24) The code of Criminal Procedure was coming into existence on

  1. 26 January 1946

  2. 01 March 1973

  3. 24 April 1955

  4. 01 April 1974

Answer: d

Explanation: The code of Criminal Procedure is the main legislation on procedure for the administration of substantive criminal law in India. It was enacted in 1973. It was coming into existence on 01 April 1974. Initially, it extends to the whole of India except the State of Jammu and Kashmir. Its nature is both substantive and procedural.

25) Which of the given Articles of the Indian Constitution empowers the President to grant pardons to any person?

  1. Article 41

  2. Article 72

  3. Article 27

  4. Article 91

Answer: b

Explanation: Article 72 of the Indian Constitution empowers the President to grant pardons to any person. It is granted to ant individuals in the case where-

Punishment is by the Military Court

Punishment or sentence is for an offense against a Union law.

The pardoning power of the President does not depend upon the Judiciary, it is executive power. In the case of pardons, President is not bound to given any reasons for his order, but the power is to be exercised on the advice of the councils of ministers.

37 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page