top of page

Indian Contract Act MCQ for CSEET - PART 1



MCQs on The Indian Contract Act 1872

1. Indian Contract Act, 1872 came into force on ?


(a) 1st January,1872.


(b) 1st April, 1872.


(c) 1st September, 1872.


(d) 31st March, 1872.


Answer: 1st September, 1872.


2. A proposal, when accepted, becomes a _____


(a) Agreement


(b) Promise


(c) Contract


(d) None of the above


Answer: Promise


3. when is the communication of a proposal is complete


(a) When it comes to the knowledge of the person to whom it is made


(b) when it comes to the knowledge of the proposer


(c) both (a) and (b)


(d) None of these


Answer: When it comes to the knowledge of the person to whom it is made


4. A contracts to pay to B Rs.10,000 if B’s house is burnt


(a) This is a Unilateral contract.


(b) This is a contingent contract.


(c) both (a) and (b)


(d) None of these


Answer: This is a contingent contract.


5. An agreement to do an act impossible is___


(a) Valid


(b) Void


(c) Voidable


(d) Voidable at the option of the promise


Answer: Void


6.Where persons reciprocally promise, firstly to do certain things which are legal, and secondly, under specified circumstances, to do certain other things which are illegal, the first set of promises is a contract, but the second is a void agreement


(a) True


(b) False


(c) Partly True


(d) Partly False


Answer: True


7.A person who finds goods belonging to another, and takes them into his custody, is subject to the same responsibility as a ________


(a) Bailee


(b) Pledgee


(c) Trustee


(d) None of these


Answer: Bailee


8.The person who gives the guarantee is called the ‘surety

(a) Principal debtor


(b) Surety


(c) Creditor


(d) All of the above


Answer: surety


9.A contract by which one party promises to save the other from loss caused to him by the conduct of the promisor himself, or by the conduct of any other person, is called a “_________


(a) Contract of Guarantee


(b) Contingent contract.


(c) Contract of Indemnity.


(d) None of these


Answer:Contract of Indemnity.


10. A agrees with B to discover treasure by magic.The agreement is______ ?


(a) Valid


(b) Void


(c) Voidable


(d) Voidable at the option of the promise


Answer: Void


11.Every promise and every set of promises, forming the consideration for each other, is a/an ___


(a) Contract


(b) Offer


(c) Agreement


(d) Acceptance


Answer- Agreement


12) Section 5 of the Indian Contract Act 1872 deals with __?



A. Promises, express and implied.

B. Revocation how made

C. Who are competent to contract

D. Revocation of proposals and acceptances


Answer D. Revocation of proposals and acceptances


13) The term “Consent” is defined under____?



A. Section 14 of the Indian Contract Act 1872

B. Section 13 of the Indian Contract Act 1872

C. Section 11 of the Indian Contract Act 1872

D. Section 17 of the Indian Contract Act 1872


Answer B.

Section 13 of the Indian Contract Act 1872


14) The term “Fraud” is defined under____?



A. Section 17 of the Indian Contract Act 1872

B. Section 10 of the Indian Contract Act 1872

C. Section 12 of the Indian Contract Act 1872

D. Section 15 of the Indian Contract Act 1872


Answer A. Section 17 of the Indian Contract Act 1872


15) The term “Coercion” is defined under____?



A. Section 19 of the Indian Contract Act 1872

B. Section 12 of the Indian Contract Act 1872

C. Section 15 of the Indian Contract Act 1872

D. Section 11 of the Indian Contract Act 1872


Answer C. Section 15 of the Indian Contract Act 1872


16) The term “Free consent” is defined under____?



A. Section 13 of the Indian Contract Act 1872

B. Section 12 of the Indian Contract Act 1872

C. Section 10 of the Indian Contract Act 1872

D. Section 14 of the Indian Contract Act 1872


Answer D. Section 14 of the Indian Contract Act 1872



17) The term Misrepresentation is defined under____?




A. Section 18 of the Indian Contract Act 1872

B. Section 11 of the Indian Contract Act 1872

C. Section 9 of the Indian Contract Act 1872

D. Section 15 of the Indian Contract Act 1872



Answer A. Section 18 of the Indian Contract Act 1872



18) The term “Undue influence” is defined under____?



A. Section 11 of the Indian Contract Act 1872

B. Section 25 of the Indian Contract Act 1872

C. Section 16 of the Indian Contract Act 1872

D. Section 12 of the Indian Contract Act 1872


Answer C. Section 16 of the Indian Contract Act 1872

19) Which section of the Indian Contract Act, 1872 deals with What considerations and objects are lawful, and what not?


A. Section 12 of the Indian Contract Act, 1872

B. Section 23 of the Indian Contract Act, 1872

C. Section 14 of the Indian Contract Act, 1872

D. Section 20 of the Indian Contract Act, 1872



Answer B. Section 23 of the Indian Contract Act, 1872



20) Which section of the Indian Contract Act, 1872 deals with Obligation of parties to contracts._ ?


A. Section 37 of the Indian Contract Act, 1872

B. Section 24 of the Indian Contract Act, 1872

C. Section 13 of the Indian Contract Act, 1872

D. Section 18 of the Indian Contract Act, 1872


Answer – A. Section 37 of the Indian Contract Act, 1872


21) Section 33 of the Indian Contract Act, 1872 deals with_______?



A. Person by whom the promise is to be performed

B. Enforcement of contracts contingent on an event not happening.

C.Devolution of joint liabilities.

D. Devolution of joint rights.


Ans- B. Enforcement of contracts contingent on an event not happening.


22) Responsibility of finder of goods, is provided in section____ of the Indian Contract Act, 1872.


A. Section 74 of the Indian Contract Act, 1872

B. Section 72 of the Indian Contract Act, 1872

C. Section 71 of the Indian Contract Act, 1872

D. Section 78 of the Indian Contract Act, 1872


Ans- C. Section 71 of the Indian Contract Act, 1872


23) Section 24 of the Indian Contract Act, 1872 provides _?


A. Agreement void, if considerations and objects unlawful in part

B. Agreements void for uncertainty.

C.Enforcement of contracts contingent on an event happening

D.Obligation of parties to contracts.


Ans- A. Agreement void, if considerations and objects unlawful in part


24) Which section of the Indian Contract Act, 1872 deals with Liability of party preventing event on which the contract is to take effect.?


A. Section 72 of the Indian Contract Act, 1872

B. Section 57 of the Indian Contract Act, 1872

C. Section 53 of the Indian Contract Act, 1872

D. Section 59 of the Indian Contract Act, 1872



Answer – C. Section 53 of the Indian Contract Act, 1872


25) Section 40 of the Indian Contract Act, 1872 deals with_______?


A. Person by whom promise is to be performed.

B. Order of performance of reciprocal promises.

C. Alternative promise, one branch being illegal.

D. Responsibility of finder of goods


Ans- A. Person by whom promise is to be performed.


26) Which section of the Indian Contract Act, 1872 deals with Party rightfully rescinding the contract, entitled to compensation?


A. Section 22 of the Indian Contract Act, 1872

B. Section 75 of the Indian Contract Act, 1872

C. Section 43 of the Indian Contract Act, 1872

D. Section 45 of the Indian Contract Act, 1872


Answer B. Section 75 of the Indian Partnership Act, 1932


27) Section 10 of the Indian Partnership Act, 1932 deals with_______?


A.Communication when complete.

B.Revocation how made.

C.What agreements are contracts.

D. TPromises, express and implied.


Answer- C.What agreements are contracts.

bottom of page