top of page

Key Business Organisations - CSEET MCQ

1. Who is the current CEO of the NITI Aayog?

(a) Rajeev Kumar

(b) Arvind Subramanyam

(c) Amitabh Kant

(d) Narendra Modi

2. Which of the following statement is correct about the NITI Aayog?

(a) NITI Aayog was Formed 25 January 2016

(b) NITI Aayog comes under the Ministry of Commerce and Industry

(c) The full form of NITI Aayog is National institute for Transforming India

(d) The NITI Aayog is a policy think tank of the Government of India

3. When was NITI Aayog established?

(a) 1 January 2015

(b) 25 January 2016

(c) 14 May 2014

(d) 1 July 2015

4. Which of the following statement is/are correct about the NITI Aayog?

I. The aim of NITI Aayog is to achieve Sustainable Development Goals and to enhance

cooperative federalism in the country.

'll. The Prime Minister of India is the ex officio Chairperson of the NITI Aayog

III. There are 8 full time members in the NITI Aayog

(a) Only II & III

(b) Only II

(c) Only I

(d) Only I & II

5. Who of the following is the part of Governing Council of NITI Aayog?

(a) All Chief Ministers of the states

(b) Chief Ministers of Delhi and Puducherry

(c) Lieutenant Governor of Andaman & Nicobar Island

(d) All of the above

6. Which of the following is not the function of the NITI Aayog?

(a) To evolve a shared vision of national development priorities sectors and strategies

(b) To foster cooperative federalism

(c) To give final approval to the Five Year Plans of India

(d) To create a knowledge, innovation and entrepreneurial support system

7. Which of the following is not matched correctly about NITI Aayog?

(a) NITI Aayog head office: Delhi

(b) Narendra Modi: Chairman

(c) Parent Agency: Government of India

(d) NITI Aayog replaced: National Development Council

8. When was SEBI constituted?

(a) April, 1988

(b) March, 1982

(c) July, 1992

(d) Dec. 1974

9. Which of the following statement is NOT correct about the SEBI?

(a) At present it is a non statutory body

(b) At present it is a statutory body

(c) It got statutory powers by an ordinance in 1992

(d) SEBI is managed by 6 members

10. Who is the current chairman of the SEBI?

(a) U.K. Sinha

(b) AjayTyagi

(c) T.S.Vijayan

(d) A. K. Mathur

11. Which of the following words does not belong to the stock exchange?

(a) NAV

(b) NSE

(c) IPO

(d) KPO

12. Where is the headquarter of the SEBI?

(a) Delhi

(b) Bengaluru

(c) Chennai

(d) Mumbai

13. Chairman of the SEBI is appointed for ................

(a) For maximum 3 years

(b) For maximum 6 years

(c) For maximum 5 years

(d) Tenure not fixed

14. On which commission's recommendations; Reserve Bank of India was established?

(a) Chamberlain Commission

(b) Hilton Young Commission

(c) Keynes Commission

(d) None of the above

15. Which of the following is not the work of RBI?

(a) Bank of the banks

(b) Credit controller

(c) Custodian of foreign currency

(d) Allocating funds directly to the farmers for agricultural development

16. Who mints the coins in India?

(a) Ministry of Finance

(b) Reserve Bank of India

(c) Prime Minister's Office

(d) Commerce and Industry Ministry

17. When was R.B.I. nationalised?

(a) 1935

(b) 1949

(c) 1929

(d) 1914

18. Who was the first governor of Reserve Bank of India from Indian origin?

(a) Osborne Smith

(b) C. Raiagopalachari

(c) L. K. Jha

(d) C.D. Deshmukh

19. How long does the accounting year of the Reserve Bank of India come from?

(a) 1st July to 1st June

(b) 1st April to 30th March

(c) 1st July to 30th June

(d) January 1 to December 31

20. Which of the following words is not used in Monetary Policy?

(a) Cash reserve ratio

(b) Repo Rate

(c) Bank rate

(d) Blue chip

21. Consider the following statements and identify the right ones.

(i) NBFCs can accept demand deposits

(ii) Deposit insurance facility of DICGC is available for NBFC depositors.

(a) (i) only

(b) (ii) only

(c) both

(d) none

22. Consider the following statements and identify the right ones.

(i) The RBI registers and regulates brokers and sub-brokers working in the securities market.

(ii) RBI also prevents insider trading in the securities market.

(a) (i) only

(b) (ii) only

(c) both

(d) none

23. Consider the following statements and identify the right ones.

(i) SEBI was given a statutory status on the recommendation of Narasimhan Committee

(ii) The chairman and members are appointed by the government and RBI

(a) (i) only

(b) (ii) only

(c) both

(d) none

24. Who issues metallic coins in India?

(a) RBI

(b) Government of India

(c) Banks and financial institutions

(d) Any of the above can issue it.

25. Which of the following is issued by RBI?

(a) Currency notes

(b) Coins

(c) Both

(d) None

26. Consider the following statements and identify the right ones.

(i) Deposits are created by banks and financial institutions.

(ii) They constitute the major source of money supply in India.

(a) (i) only

(b) (ii) only

(c) both

(d) none

27. Consider the following statements and identify the right ones.

(i) Data on liquidity aggregates L1 and L2 are published weekly

(ii) Data on L3 are published once in a quarter.

(a) (i) only (b) (ii) only

(c) both (d) none

28. In 2001, RBI issued a set of guidelines for private sector. Which of the following is true?

(a) Initial paid-up capital should be 200 crore rupees

(b) Share of promoters in paid-up capital should not be less than 40%

(c) Big corporate houses are not allowed to promote any bank

(d) All the above

29. In 2001, RBI issued a set of guidelines for private sector. Which of the following is true?

(a) NBFCs with minimum CAR of 12% and with good track record will be allowed to open

private banks

(b) New banks have to open minimum 25% of branches in rural and semi-urban areas

(c) They have to provide minimum 40%of loans to priority sector

(d) All the above

30. When was the Insolvency and Bankruptcy Code 2016 notified in the gazette of India?

(a) 28.05.2016

(b) 28.06.2016

(c) 28.07.2016

(d) 28.12. 2016

31. What is the motive of enactment of the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016?

(a) To consolidate and amend the laws relating to reorganization and insolvency resolution

of corporate persons, partnership firms and individuals

(b) To maximize the value of assets of interested persons

(c) To increase availability of credit

(d) All of the above

32. The Insolvency and Bankruptcy Board of India is constituted by:

(a) Central Government

(b) National Company Law Tribunal

(c) ARCIL

(d) Supreme Court

33. What is the applicability of IBC:

(a) Companies incorporated under the Companies Act, 2013 or under any previous company

law, Limited Liability Partnerships incorporated under Limited Liability Partnership Act, 2008, Partnership firms and Individuals.

(b) Companies incorporated under the Companies Act, 2013 or under any previous company

law, Hindu Undivided Family, Partnership firms and Individuals.

(c) Companies incorporated under the Companies Act, 2013 or under any previous company

law. Limited Liability Partnerships incorporated under Limited Liability Partnership Act, 2008 and Co-operative Societies registered under Co-operative Societies Act, 1972.

(d) Companies incorporated under the Companies Act, 2013 or under any previous company

law, Trusts under the Indian Trusts Act, 1882, Co-operative Societies registered under Cooperative Societies Act, 1972, Individuals.

34. Which of the following.statements relating to NCLT( National Company Law Tribunal) are true ?

1. The NCLT was established under the Companies Act 2013 based on the recommendation

of the justice Eradi committee on law relating to insolvency and winding up of companies.

2. The decisions of NCLT could be appealed to an appellate tribunal (NCLAT) which cannot

be appealed further to any high court/Supreme Court of India.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 & 2

(d) None of the above

35. SEBI stands for -

(a) Securities and E-commerce Board of India

(b) Stock Exchange Board of India

(c) Securities and Exchange Board of India

(d) None of the Above

36. Which of the following is true regarding committee to examine and promote the use of

digital payment systems constituted by NITI Aayog.

I It consist of Chief Ministers of all States/UTs

II The Committee will also include Vice Chairman, NITI Aayog

(a) Only I

(b) Only II

(c) Both I and II

(d) Neither I nor II

37. Which of the following are functions of NITI Aayog?

I Posturing Co-operative federalism

II Platform for resolution of inter-sectoral and inter-departmental issues.

III Instrument to bring outside ideas into policy making.

(a) I, II

(b) I, III

(c) II, III

(d) All of the above

38. NITI Aayog is planning a new framework for.

(a) Five Year Plans

(b) Finance Commission

(c) Budget

(d) All of the above

39. Who has launched the ‘Grand Innovation Challenge’?

(a) PMO

(b) Ministry of Science and Technology

(c) NITI Aayog

(d) Atal Innovation Programme

40. NITI Aayog is set to bring model act for which of the following:

(a) Farm land leasing

(b) Agricultural Market

(c) Crop Insurance and disaster relief

(d) All of the above

Answer

1 (c) 2 (d) 3 (a) 4 (d) 5 (d) 6 (c)

7 (d) 8 (a) 9 (a) 10 (b) 11 (d) 12 (d)

13 (d) 14 (b) 15 (d) 16 (a) 17 (b) 18 (d)

19 (c) 20 (d) 21 (d) 22 (d) 23 (c) 24 (b)

25 (a) 26 (c) 27 (b) 28 (d) 29 (d) 30 (a)

31 (d) 32 (a) 33 (a) 34 (a) 35 (c) 36 (b)

37 (d) 38 (a) 39 (c) 40 (a)

156 views0 comments

Recent Posts

See All

Methods and Measures of GDP with Examples with MCQs

Methods and Measures of GDP with Examples: Gross Domestic Product (GDP) is a crucial measure of a nation's economic activity. Here's an explanation of the different methods and measures of GDP with ex

bottom of page