top of page

BUSINESS COMMUNICATION - CSEET MCQ SERIES 4

Paper 1 : Business Communication

1. Which of these is not one of the 7Cs of Effective communication?

(a) Completeness of information,

(b) Conciseness of message,

(c) Concreteness in presentation

(d) Crisp Conversation

2. As regards the Johari Window, the process of enlarging the open quadrant wherein a give and take happens between me and the people I interact with is called:

(a) Self-disclosure

(b) Self-enlightenment

(c) Self-illumination

(d) All of the above

3. People or governments that want to stop or limit people from migrating to their country are said to be:

(a) anti-immigration

(b) pro-immigration

(c) de-immigration

(d) None of the above

4. What is the synonym for ERRONEOUS

(a) Enormous

(b) Wrong

(c) Eroded

(d) Weak

5. What is the antonym for EXODUS

(a) Influx

(b) Home-coming

(c) Return

(d) Restoration

6. The phrase ‘A hard nut to crack’ means:

(a) To be deceived

(b) Lazy

(c) To confirm

(d) A difficult problem

7. The latin word A Posteriori means

(a) empirical, from effect to cause

(b) from cause to effect

(c) unusual or experimental

(d) with reference to

What writers struggle to express through numerous newspaper columns, the cartoon manages in a pointed one-liner. Little wonder then, that the first thing most of us like to see when we pickup a newspaper is the cartoon. Simple though it may seem, making a cartoon is an art that requires a combination of hard work, training and a good sense of humour. Cartoonists say that the cartoons that make us laugh the most are in fact the cartoons that are hardest to make. Even celebrated cartoonists like R.K.Laxman admit that making a cartoon is not a piece of cake. Laxman says he has to wait for over six hours, which includes spending a lot of time scanning newspapers and television channels before any idea strikes him.

So how does one become a cartoonist? Which of us has the talent to make it? How can we master the rib-tickling strokes and the witty one-liners? How can we make people smile or laugh? There are few colleges or schools for cartoonists. Most cartoonists come from art colleges, while some learn the craft on their own. Most established cartoonists are of the view that no institute can teach you to make a cartoon. “You can pick up the craft, you may learn to sketch and draw in institutes, but no one can teach anyone how to make a good cartoon,” says Uday Shanker, a cartoonist with Navbharat Times. While basics, like drawing and sketching can be learnt in an art college, and are important skills, these alone, do not make a good cartoonist. Because it’s a question of one’s creativity and sense of humour; two qualities one simply may not have. The advice established cartoonists give is that just because you can sketch, don’t take it for granted that you will become a cartoonist.

Answer the questions given below:

8. Of the many qualities that cartoonists should have, which of the following is not referred to directly but can be inferred from the passage?

(a) current technologies

(b) educational institutions

(c) news and current affairs

(d) different languages

9. According to the passage, which group of people is of the opinion that one cannot learn to make a cartoon in institutions?

(a) many struggling writers.

(b) highly creative artists.

(c) well-respected cartoonists.

(d) all newspaper editors.

10. What, according to Laxman, is the challenge in creating a good cartoon?

(a) waiting for the right thought to emerge

(b) browsing newspapers and television.

(c) getting the right kind of training

(d) good drawing and sketching skills.

1. d 2. a 3. a 4. b

5. a 6. d 7. a 8. c 9. c 10. a

25 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page