top of page

Business Communication MCQs CSEET

1. What is a Coherence?

(a) Lack of poise

(b) Proper link between the sentence and the paragraphs.

(c) Confused thinking

(d) Branching off from the main streams of thought while writing the evidence

2. There are __________ C’s of effective communication.

(a) Six

(b) Seven

(c) Four

(d) Nine

3. ‘Intrapersonal’ Communication includes two or more persons.

(a) True

(b) False, it includes only oneself.

(c) True, in internal organisation only

(d) True, in matrix organisation only

4. ‘Inter-disciplinary Science’ means-

(a) Knowledge from various other subjects

(b) Knowledge from various types of communication

(c) Knowledge from various sciences

(d) None of the above

5. Communication is personal

(a) Art

(b) Talent

(c) Asset

(d) (a) & (b)

6. Press Release, Radio, Presentation, video Conferencing, which one of these is odd?

(a) Presentation

(b) Video conferencing

(c) (a) & (d)

(d) Press Release

7. Coherent presentation is an important factor of communication Here ‘coherent’ stands for:

(a) Clear

(b) Easy & Soft

(c) Soft

(d) None

8. Which factor is not in consideration while Choosing means & mode of communication.

(a) Cost factor

(b) Nature & weather of locality

(c) Resources

(d) Distance involved

9. __________ function is discharged in reverse.

(a) Feedback

(b) Receiving

(c) Decoding

(d) Encoding

10. Memo, Fax, Circulars, Manuals; emails

Which of these cannot be used for external communication?

(a) Circulars

(b) Manuals

(c) Memo

(d) All of above

11. Which of these is odd?

Distortions, Ambiguity, Lack of Controlling false assumptions, implied meanings, passing

judgements.

(a) False assumptions & Passing judgements

(b) Ambiguity

(c) Distortions & False assumptions

(d) All are correct

12. ‘Verbosity means’.

(a) Use of fine language

(b) Use of superfluous words

(c) Use of rude and rough Language

(d) Use of Unethical ideas.

13. Abrupt means.

(a) Sudden and unexpected

(b) Drowsy and lazy

(c) Unclear

(d) Displeased

14. Communication is the exchange of:

(a) Facts

(b) Ideas

(c) Signs

(d) Both (a) and (b)

15. Plain Language Commission insisted that the USP (Unique Selling Proposition) of

business English should be:

(a) Ornamental

(b) Clarity

(c) Simplicity

(d) Both (b) and (c)

16. “The Language of a politician obscures the truth. The language of an artist reveals it” This

is said by

(a) Salman Rushdie

(b) Peter Drucker

(c) Sydney J Harris

(d) Nayantara Sehgal

17. “ Reading maketh a full man, writing an exact man, Conference a ready man” who spoke

these words.

(a) Peter Drucker

(b) Francis Beacon

(c) Sydney Harris

(d) Salman Rushdie

18. Which of the following is not an advantage of written communication

(a) More time consuming

(b) Accurate and precise

(c) Can be easily revised

(d) Sufficient time for planning

19. Oral communication includes:

(a) Type recorder

(b) Flip charts

(c) Intercom

(d) Both (a) and (c)

20. Which of the following is a disadvantage of oral communication.

(a) Saves time

(b) Economical

(c) no record for future preference

(d) None of these

21. Visual Communication includes:

(a) Maps

(b) Slider

(c) Graphs

(d) All of the above

22. Which of the following is not a type of audio visual Communication:

(a) Cinema

(b) Video Conferencing

(c) Neon Hoardings

(d) All of the above

23. Lack of planning acts as a communication barrier.

(a) True

(b) False, if it is well co-ordinated

(c) false, planning can never be a communication barrier

(d) None of the above

24. Which mode of Communication is external communication.

(a) Verbal Communication

(b) Non-verbal communication

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

1 (b) 2 (b) 3 (b) 4 (c) 5 (c) 6 (d) 7 (a) 8 (b)9 (a) 10(c) 11 (d) 12 (b) 13 (a) 14 (d) 15 (d) 16 (a) 17 (b) 18(a) 19 (d) 20 (c) 21 (d) 22 (c) 23 (a) 24 (c)

20 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page