top of page

CSEET CURRENT AFFAIRS - INTERNATIONAL FINANCE MCQs

CSEET Current Affairs – International Financial Organisations MCQs with Answers

 

1. The International Monetary Fund (IMF) was established in which year?

A) 1944

B) 1945

C) 1946

D) 1950

Answer: B) 1945

Explanation: IMF was formed in 1945 after the Bretton Woods Conference to promote global monetary cooperation.

 

2. The headquarters of the World Bank is located in:

A) Paris

B) Geneva

C) Washington, D.C.

D) New York

Answer: C) Washington, D.C.

 

3. The main purpose of the International Monetary Fund (IMF) is to:

A) Finance development projects

B) Promote exchange rate stability and global monetary cooperation

C) Provide humanitarian aid

D) Encourage free trade

Answer: B) Promote exchange rate stability and global monetary cooperation

 

4. Which of the following is NOT a part of the World Bank Group?

A) IBRD

B) IDA

C) IMF

D) IFC

Answer: C) IMF

Explanation: The IMF is a separate institution; the World Bank Group consists of IBRD, IDA, IFC, MIGA, and ICSID.

 

5. The Asian Development Bank (ADB) has its headquarters in:

A) Bangkok

B) Tokyo

C) Manila

D) Singapore

Answer: C) Manila

 

6. The International Finance Corporation (IFC) primarily assists:

A) Governments in debt relief

B) Private sector enterprises in developing countries

C) NGOs in social work

D) Central banks

Answer: B) Private sector enterprises in developing countries

 

7. The New Development Bank (NDB), also called BRICS Bank, was founded in:

A) 2013

B) 2014

C) 2015

D) 2016

Answer: C) 2015

Explanation: Established by BRICS nations (Brazil, Russia, India, China, South Africa) to fund infrastructure projects.

 

 

8. The International Fund for Agricultural Development (IFAD) was established to:

A) Promote agricultural trade

B) Provide loans to small farmers and rural projects

C) Fund large infrastructure projects

D) Promote global banking standards

Answer: B) Provide loans to small farmers and rural projects

 

9. Which organisation provides insurance against non-commercial risks to investors in developing countries?

A) MIGA

B) IFC

C) IMF

D) OECD

Answer: A) MIGA

Explanation: The Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) promotes foreign direct investment by offering guarantees.

 

10. The main function of the Bank for International Settlements (BIS) is to:

A) Provide agricultural finance

B) Act as a bank for central banks

C) Support education funding

D) Manage international trade disputes

Answer: B) Act as a bank for central banks

 

11. The Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) is headquartered in:

A) Brussels

B) Paris

C) London

D) Geneva

Answer: B) Paris

 

12. Which international financial institution provides assistance for reconstruction and development of war-torn and developing countries?

A) IMF

B) IBRD

C) WTO

D) ADB

Answer: B) IBRD (International Bank for Reconstruction and Development)

 

13. The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) was established in:

A) 2013

B) 2014

C) 2015

D) 2016

Answer: C) 2015

Explanation: AIIB is a multilateral development bank initiated by China to finance infrastructure in Asia.

 

14. The IMF quota determines:

A) A country’s voting power and borrowing limit

B) The exchange rate for its currency

C) The number of projects it can fund

D) None of the above

Answer: A) A country’s voting power and borrowing limit

 

15. Which country is the largest shareholder in the World Bank and IMF?

A) China

B) India

C) United Kingdom

D) United States

Answer: D) United States

Explanation: The U.S. has the largest voting power in both institutions.

Recent Posts

See All
Current affairs MCQs on International Banking

Current Affairs MCQs on International Banking with answers and brief explanations, tailored for CSEET (Company Secretary Executive Entrance Test) preparation     CSEET Current Affairs – International

 
 
 

Comments


arhas.png

Artha C’s Institute of Management started with an aim to mix learning with experience. We believe that learning is not just learning it theoretically but it is also enabling the student understand the practical aspect of application. Prime motive of Artha is to make the toughest course easy to learn in the most possible way.

Website / Hosting & Promotions : Intertoons Internet Services Pvt.Ltd. 

Best cs institute Thrissur | Best CS coaching in Kerala | Best CS coaching in Bangalore  | CS professional course Kerala - Artha Cs
CONTACT US

12/232 (2nd floor), Vaishnavam complex, opp. Civil station, Kanniampuram, Ottapalam – 679104

  • Facebook
bottom of page