top of page

Clock Questions and answers - CSEET

1. When the minute hand covers a distance of 1 hr. 20 min., then what is the angular distance covered by it?

(a) 310°

(b) 192°

(c) 480°

(d) 420°

2. What is the angle traced by hour hand in 15 min.?

(a) 7.5°

(b) 8°

(C) 6.5°

(d) 5°

3. What will be angle between the two hands of a clock when the time is 8 : 50?

(a) 65°

(b) 30°

(c) 55°

(d) 35°

4. How much angular distance will be covered by the minute hand of a correct clock in a period of 2 hrs. 20 min.?

(a) 140°

(b) 840°

(C) 320°

(d) 520°

5. Find the angle between the two hands of clock at 4 : 10.

(a) 61°

(b) 68°

(c) 55°

(d) 65°

6. What angle will be traced by the hands of a clock at 12 : 55?

(a)87 1/2°

( b)67 1/2°

(c) 57 1/2°

(d) 27 1/2°

7. What angle will be formed between the hands of clock at 3 : 30?

(a) 95°

(b) 65°

(c) 85°

(d) 75°

8. How many times do the hands of a clock coincide in a day?

(a) 24

(b) 22

(c) 21

(d) 20

9. How many times the hand of a clock are at right angle in a day?

(a) 24

(b) 48

(c) 22

(d) 44

10. From 1’0’ clock afternoon upto 10 0 clock in the night, the hands of a clock will be at right angle.......... times.

(a) 9

(b) 10

(c) 18

(d) 20

11. At what time between 4 and 5 o clock will the hands of a watch point in opposite directions?

(a) 45 min. past 4

(b) 40 min. past 4

(c) 50 4/11min. past 4

(d) 546/11min. past 4

12. Two clocks are set correctly at 9 am on Monday. Both the clocks gain 3 min. and 5 min. respectively in an hour. What time will the second clock register, if the first clock which gains 3 min. in an hour shows the time as 27 min. past 6 pm on the same day?

(a) 6 : 27 pm.

(b) 6 : 45 pm.

(c) 6 : 25 pm.

(d) 6 : 50 pm.

(e) None of these

13. A clock becomes 12 s fast in every 3 hrs. if it is made correct at 3 0 clock in the afternoon of Sunday, then what time will it show at 10 0 clock Tuesday morning?

(a) 2 min. 52 s past 10

(b) 2 min. 54 s past 10

(c) 2 min. 50 s past 10

(d) 2 min. 48 s past 20 l

14. A clock is set right at 5 am. The clock loses 16 min. in 24 hrs. What will be the right time when the clock indicates 10 pm. on the 3"' day?

(a) 11 : 15 pm.

(b) 11 pm.

1 (c) 2 (a) 3 (d) 4 (b) 5 (d) 6 (c) 7 (d) 8 (b) 9 (d) 10 (C) 11 (d) 12 (b) 13 (a) 14 (b)

416 views0 comments
bottom of page