top of page

Company Law incorporation MCQs

1. A person shall be eligible to incorporate One Person Company, if he is……………

a. Only natural person who is an Indian citizen

b. Resident in India more than 182 days during the immediately preceding one calendar year.

c. Not Minor

d. Any of the above

2. Mr. Rajan is an Indian citizen and he has stayed in India for a period of 170 days during the last immediately preceding calendar year, does he is eligible to incorporate One Person Company? ( consider the question in 2020)

a. Yes

b. No

c. Partly Yes

d. Partly No

3. Mr. Mohan( age 17 years) is an Indian citizen and he also resident in India more than 182 days, does he shall become member of the One Person Company? ( consider the question in 2020)

a. Yes

b. No

c. Partly Yes

d. Partly No

4. A person shall be a nominee for the sole member of a One Person Company, if he is……………

a. Indian citizen

b. Resident in India more than 182 days

c. Not Minor

d. Any of the above

5. Mr. RAVI is an Indian citizen and he has stayed in India for a period of 179 days during the last immediately preceding calendar year, does he shall be a nominee for the sole member of a One Person Company?

a. Yes

b. No

c. Partly Yes

d. Partly No

6. A company is said to have been registered when?

a. It files Memorandum of association and Articles of Association

b. It gets incorporation certificate with the Registrar of Companies.

c. It gets certificate for commencement of business.

d. It actually starts its business.

7. As per schedule I, form of Memorandum of Company Limited by Shares and having share capital is mentioned in which Table?

a. Table A

b. Table B

c. Table C

d. Table D

8. Clauses of Memorandum of Association

a. Name Clause

b. Object Clause

c. Registered office Clause

d. All of the above

9. Clauses of Memorandum of Association

a. Capital Clause

b. Subscription Clause

c. Liability Clause

d. All of the above

10. As per schedule I, form of Memorandum of Unlimited Company not having share capital is mentioned in which Table?

a. Table A

b. Table B

c. Table C

d. Table D

11. Name of Companies according to Object?

a. Non Profit company

b. Financial and investment company

c. Producer company

d. All of the above

12. PQR Ltd. is Limited company having share capital wants to alter its share capital, whether company will alter its share capital?

a. Yes

b. No

c. Partly Yes

d. Partly Yes

13. As per schedule I, form of Memorandum of Unlimited Company having share capital is mentioned in which Table?

a. Table A

b. Table B

c. Table D

d. Table E

14 Power to alter share capital is available only to …………………. Company.

a. Company Limited by Shares and not having share capital

b. Unlimited Company not having share capital

c. Company Limited by Shares and having share capital

d. None of the above

15. Any document can be officially handed over to the company or an officer of the company by sending them to the registered office of the company through………….

a. Registered/Speed post or courier

b. Leaving such document at registered office

c. Electronic mode or any other mode as prescribed

d. All of the above

16. Name of Companies according to incorporation…….

a. Chartered company

b. Statutory company

c. Registered company

d. All of the above

17 Minimum number of members required to apply for incorporation certificate in Public Limited company.

a. 3

b. 2

c. 7

d. 50

18. Article of Association needs to be signed by……………..

a. All proposed director

b. Registrar

c. Subscribers of memorandum

d. None of the above

19. If ABC Pvt. Ltd is instructed to change its name which resembles the name of an existing company in the name of the Central Government, then the company can change the name by………

a. Passing a special resolution

b. Obtaining permission from central government

c. Passing an ordinary resolution

d. Both a and b

20. The application for registration of a company should be presented to ………… of the state appointed under Companies Act.

a. Controller

b. Registrar

c. Governor

d. Registration officer

21. Among the following which documents are not mandatory to be submitted to the registrar along with incorporation application by a Private company?

a. Address of registered office and undertaking statement of capital

b. Undertaking and statement of capital

c. statement of capital and list of capital

d. list of capital and statement of capital

22. The company will be considered as separate person and different from its members from the date (when the)……

a. Start of business

b. Apply for registration

c. Receive incorporation certificate

d. Mentioned in certificate of incorporation

23. Which of the following is not a clause of Memorandum of Association.

a. Situation clause

b. Capital clause

c. subscription clause

d. Director clause

24. M/S XYZ Ltd. is Limited company having share capital wants to increase authorized share capital by issuing fresh shares, how company will alter its share capital as per Section 61 of the Companies Act, 2013?

a. Alteration of share capital can be done only if AOA authorizes it.

b. Alteration to be done by alteration of MOA in general meeting

c. Ordinary resolution passed for such alteration

d. All of the above

25. How Limited company having a share capital will increase its authorized share capital by issuing fresh shares as per Section 61 of the Companies Act, 2013?

a. Alteration of share capital can be done only if AOA authorizes it.

b. Alteration to be done by alteration of MOA in general meeting

c. Ordinary resolution passed for such alteration

d. All of the above

1. d

2. b

3. b

4. d

5. b

6. b

7. c

8. d

9. d

10. d

11. d

12. a

13. d

14. c

15. d

16. d

17. c

18. c

19. c

20. b

21. a

22. c

23. d

24. d

25. d

27 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page