top of page

Company Law MCQs Part 2 - CSEET

1. How many members should sign the MOA in case of public company?

(a) 1 (b) 5 (c) 3 (d) 7

Answer: D

2. ----------------conceives the idea of the business.

(a) Promoters (b) Auditors (c) Directors (d) Shareholders

Answer: A

3. Shares of company are freely transferable.

(a) Private company (b) Public company (c) Both (a) & (b) (d) None of the above

Answer: B

4. Life Insurance Corporation Ltd. is formed under;

(a) Companies Act, 2018 (b) Special Act of Parliament (c) Both (a) and (b) (d) None of the above

Answer: B

5. Company's corporate personality was brought forward in the case of:

(a) Macaura V. Northern Assurance Co. Ltd. (b) Jons V. Lip ran.

(c) CIT V. Meenakshi Mills Ltd. (d) Salomon V Salomon and Co. Ltd.

Answer: D

6. Which of the following is a non trading association ?

(a) Company (b) Partnership firm (c) Club (d) HUF

Answer: C

7. Promoter is both an agent and trustee of the proposed company.

(a) True (b) False (c) Partly True I (d) Partly False

Answer: B

8. Liability clause in MOA is required by:

(a) Company limited by shares

(b) Company limited by guarantee

(c) Company limited by both shares and guarantee

(d) All of the above

Answer: D

9. Articles of unlimited company having share capital is included in:

(a) Table I (b) Table G (C) Table H (d) Table F

Answer: A

10. Which one of the following is not a main clause of memorandum of association?

(a) Name clause (b) Capital clause (c) Object clause (d) Profit clause

Answer:

11. --------------is to be executed on a non judicial stamp paper.

(a) Share warrant (b) Power of attorney (b) Incorporation certificate (d) None of the above

Answer: B

12. The word company is derived from ------------word Com Panis".

(a) French (b) Latin (c) German (d) Indian

Answer: B

13. Which of the following are the characteristics of a company?

(a) Corporate Personality (b) Limited Liability

(c) Perpetual Succession (d) All of the above

Answer: D

14. The company has a capacity to sue and be--------

(a) Incorporated (b) Sued (c) Both (a) and (b) (d) None of the above

Answer: B

15. A company may be an

(a) Incorporated company (b) Unincorporated company (c) Both (a) and (b) (d) None of the above

Answer: C

16. A word corporation is derived from latin term “corpus" which means:-

(a) Body (b) Legal Person (c) Artificial Person (d) None of the above

Answer: A

17. The liability of the member of the company is limited to the extent of the of the shares held by them.

(a) Unpaid value (b) Paid value (c) Nominal value (d) All of the above

Answer: C

18. Which of the following statement is correct?

(a) Partners are the agents of the firm but member of company are not its agents

(b) Partner cannot contract with his firm but a member of a company can

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these is correct

Answer: C

19. In public company, the members of the company is not less than .

(a) Two (b) Seven (c) Ten (d) Twenty

Answer: B

20. In Private Company, member of the company is not less than

(a Seven (b) Ten (c) Two (d) Eight

Answer: C

21. A company is a on the other hand a club is a

(a) Trading association, non trading association.

(b) Non trading association, trading association.

(c) Trading association, trading association.

(d) None of these.

Answer: A

22. Which of the following are not the advantages of incorporation?

(a) Separate property (b) Unlimited liability

(c) Capacity to sue (d) Flexibility & autonomy

Answer: B

23. Which of the following are not the disadvantage of incorporation?

(a) Formalities and expenses (b) Corporate disclosure

(c) Limited liability (d) Both (a) and (b)

Answer: C

24. Which of the following are kinds of companies?

(a) Private companies (b) Producer companies

(c) Both (a) and (b) (d) None of the above

Answer: C

25. Provisions related to accounts, winding up, calls on shares, forfeiture, etc. are contained in

(a) Articles of Association (b) Memorandum of Association

(c) Prospectus (d) Statement in lieu of prospectus

Answer: A

93 views0 comments

Recent Posts

See All

Case law: M/s. Sri Velavan Logistics Services Private Limited Versus The Commissioner of Customs Customs Broker Is Not Liable For Undervaluation Of Exported Goods: CESTAT The Chennai Bench of the Cust

bottom of page