top of page

COMPANY SECRETARIES MCQ

1. The Institute of Company Secretaries of India is set up under __________

a. Companies Act, 1956

b. Act of Parliament

c. Companies Act, 2013

d. Act of State Legislature

2. The profession of Company Secretaries is governed by __________

a. Institute of Chartered Accountants of India

b. Institute of Company Secretaries of India

c. Institute of Cost and Management

Accountants of India

d. Bar Council of India

3. The __________ develops and regulates the profession of Company Secretaries in India.

a. Institute of Chartered Accountants of India

b. institute of Company Secretaries of India

c. Institute of Cost and Management

Accountants of India

d. Bar Council of India

4. Institute of Company Secretaries of India functions under the jurisdiction of

__________

a. Ministry of Finance, Government of India

b. Ministry of Home Affairs, Government of India

c. Ministry of Corporate Affairs, Government of India

d. None of the above

5. Institute of Company Secretaries of India has its headquarters at __________

a.New Delhi

b.Chennai

c. Mumbai

d. Kolkata

6.The ICSI is a premier national professional body established under

(a)Act of Parliament

(b)Act of Central Government

(c)Companies Act, 2013

(d)Both (a) and (b)

7. Company Secretary is not the Key Managerial Personnel of the Company.

(a)False

(b)True

(c)Partly True

(d)Can’t Say

8. The ICSI functions under the administrative jurisdiction of

(a)Ministry of State Affair

(b)Central Government

(c)Ministry of Corporate Affair

(d)Both (b) and (c)

9. The role of Company Secretary is :

(a)Arbitrator

(b)Lawyer

(c)Both (a) and (b)

(d)Can’t say

10."Speak the truth and abide by law" is the __________ of the Institute of Company Secretaries of India.

a. Vision

b. Motto

c. Mission

d. None of the above

11.The word integrity is derived from Latin word __________

a. Integer

b. Integra

c. lntragur

d. Integrem

12.Integrity means __________

a.Honesty

b.Completed

c.Sincere

d.All of the above

13.Ethics is derived from Greek word __________

a. Ethia

b. Ethiu

c. Ethos

d. Ethamia.

14.Whatever is conscientiously right is __________

a. Integrity

b. Ethics

c. Honesty

d. Ownership

15. __________ means possessing a sense of right and wrong

a. Integrity

b. Ownership

c. Ethics

d. Reliability

16. Secretarial Audit report should be prepared by

(a)Every listed company

(b)Every Public company having a paid-up share capital of 50 crore rupees or more

(c)Every Public company having a turnover of 250 crore or more

(d) All of the above.

17. The Role of Scrutinizer is played by

(a) Charted Accountant

(b) Companies Secretary in practice

(c) Advocate

(d) All of the above.

18. A Company Secretary in practice is not eligible to become a Technical Member of NCLT.

(a)True

(b)False

(c)Partly True

(d)Partly False

19. A practicing company secretary can be a member of NCLT if he is practicing for at least:

(a) 10 years

(b) 5 years

(c) 15 years

(d) 20 years.

20. Company Secretary has been recognised to represent before various Regulators, and Authorities under which Act?

(a)SEBI Act, 1992

(b)LLP Act, 2008

(c)Telecom Regulatory Authority of Indian Act, 1997

(d)All of the above

21. Power/duties of Auditors apply __________ to Company Secretary in practice conducting secretarial audit.

(a) Matadis Mutandis

(b) Mutatis Mutandis

(c) Mutatis Mutantis

(d) None of the above.

22. Full form of SEBI:

(a) Securities and Exchange Board of India

(b) Shares and Exchange Board of India

(c) Securities and Employment Board of India

(d) Both (a) and (c)

23. Vision of Institute of Company Secretaries Board of India is :

(a) To be a global leader in promoting good corporate governance

(b) To develop high caliber professional facilitating good corporate governance.

(c) Speak the truth abide by the law.

(d) To lead the world.

24. Companies Secretary is a :

(a) Solution Provider

(b) Business Manager

(c) Strategist

(d)All of the above.

25.Work of a Practicing Company Secretary is of

(a)Secretarial Audit

(b)Pre-certification of e-form

(c)Duty to report fraud

(d)All of the above.

26.Stock exchange and every company shall provide the facility to it members to exercise right to vote if it has:

(a)not less than one thousand members

(b)not less than ten thousand members

(c)not more than one thousand members

(d)not more than ten thousand members.

27.Function of Company Secretary is defined under:

(a)Section 205

(b)Section 2 sub-section (1) clause (c) of Companies Secretary Act, 1980.

(c)Both (a) and (b)

(d)None of these.

28.The Companies Act recognizes Company Secretary as one of the __________

a. Senior management

b. Key Managerial Personnel

c. Executive management

d. Board of Directors

29.Which of the following companies are required to appoint a whole time key

managerial personnel?

a. Listed company

b. Every public company having paid up share capital of 10 crore rupees or more

c. Every company having paid up share capital of 10 crore rupees or more

d. Only a and b

30.Which of the following companies are required to appoint a whole time company

secretary?

a. Listed company

b. Every private company having a paid up capital of 10 crore rupees or more

c. Every public company having a paid up capital of 10 crore rupees or more

d. All of the above

31.Who of the following is a company secretary?

a. Any person who is appointed as a Key Managerial Personnel, whether or not he is a member of ICSI

b. Any person who is a member of ICSI, whether or not he is appointed to perform the functions of company secretary.

c. Any person who is a member of ICSI and who is appointed to perform the functions of company secretary

d. Any person who can successfully conduct due diligence and audits

32.Which of the following is not a duty of Company Secretary?

a. To prepare accounts of companies

b. To report to the Board about compliance with the provisions of law

c. To provide the directors guidance with regard to their duties, responsibilities and

powers

d. To represent before various regulators

33.A company secretary who is deemed to be in practice under section 2(2) is called?

a. Company Secretary

b. Company Secretary in Practice

c. Compliance Officer

d. Secretarial Auditor

34.Under which section of Companies Act 2013 is Company Secretary in Practice

defined?

a. Section 2(20)

b. Section 2(22)

c. Section 2(21)

d. Section 2(25)

35.A member of institute shall be deemed to be in practice when

a. He is individually in practice

b. He is in partnership with one or more members of institute

c. He is in partnership with members of such other recognized professions

d. All of above

36.Legal works of a company is done by:

(a) CS in practice

(b) CS in employment

(c) Advocate

(d) All of the above

37. __________ has authorised Practicing Company Secretary to undertake internal

audit of various capital market intermediaries.

(a) SEBI

(b) Central Government

(c) Audit Committee

(d) Comptroller and Auditor General of India

38. Which act as a repository of all digital Signature Certificate (DSC):

(a) MCA (Ministry of Corporate Affairs)

(b) Government

(c) Both ‘A’ and ;B’

(d) Controller

39.According to __________ every private company which has a paid up share capital of 10 crore rupees or more shall have a whole time company secretary.

a. Section 2(24)

b. Rule 8

c. Section 205

d. Rule 8A

40.A company secretary is a _________ profession.

a. Single disciplinary

b.Multi-disciplinary

c. Dual disciplinary

d. part time

41. Which of the following services cannot be rendered by a company secretary?

a. Corporate governance services

b. Corporate secretarial services

c. Business laws services

d. Book keeping services

42. Any qualification or observation made by company secretary in his secretarial audit report shall be explained by __________

a. The chairman of the audit committee

b. Key managerial personnel

c. Board of director

d. Independent directors

43. Any qualification or observation made by company secretary in his secretarial audit report shall be explained in __________

a. Audit report

b. Board's report

c. Annual report

d. Annual return

44. Which of the following is not a corporate secretarial service?

a. Promotion and incorporation of companies

b. Maintenance of statutory books and registers

c. Maintenance of wage slip

d. Work relating to shares and their transfer and transmission

45. What are bigger companies where a company secretary in practice can undertake Secretarial Audit?

a. Listed company

b. Public companies with turnover more than 250 crore

c. Public companies with paid up capital more than 50 crore

d. All of the above

46. Advisory in issue of shares and other securities is a _________ service.

a. Takeover code service

b. Public issue, fisting and management service

c. Securities compliance service

d. Taxation service

47. Advising on matters related to IPRs is a _________ service

a. Taxation service

b. Strategic management service

c. International trade service

d. Financial market service

48. Advising on foreign trade policy and procedures is a _________ service

a. Taxation service

b. Strategic management service

c. International trade service

d. Financial market service

49. The Abbreviation ‘BIFR’ with reference to Sick Companies in India means:

(a)Board for Indian Financial Reserves

(b)Board for Industrial and Financial Resources

(c)Board for Industrial and Financial Reconstruction

(d)Board for International Fund Reserve

50. Budgetary controls is a _________ service

a. Taxation service

b. Finance and accounting service

c. General management service

d, Financial market service

ANSWERS

1 B 26 A

2 B 27 A

3 B 28 B

4 C 29 D

5 A 30 D

6 A 31 C

7 A 32 A

8 C 33 B

9 A 34 D

10 B 35 D

11 A 36 D

12 A 37 A

13 C 38 D

14 B 39 D

15 C 40 B

16 D 41 D

17 D 42 C

18 B 43 B

19 C 44 C

20 D 45 D

21 B 46 B

22 A 47 C

23 A 48 C

24 D 49 C

25 D 50 B

2,367 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page