top of page

CSEET LAW OF TORTS MCQ


CSEET LEGAL APTITUDE LAW OF TORTS MCQS


1. ……….. are words, which appear innocent, but have a latent defamatory meaning

(a) Libel

(b) Slander

(c) Innuendo

(d) None of the above


Ans. (c)


2. Unliquidated damages mean

(a) Damage to something solid.

(b) Damage caused by a firm which has gone in liquidation

(c) Damage to a firm in the hands of receivers.

(d) Damage to be assessed by a court as these are not pre-determined.


Ans. (d)


3. Assault and nuisance are

(a) Wrong under Criminal law.

(b) Wrong under tort.

(c) Wrong under neither.

(d) Wrong under both.


Ans. (d)


4. What is the legal meaning of the word ‘Battery’?

(a) Cells as used in torch, tape recorder etc.

(b) Battering a person to death.

(c) Actual or intended striking of another person.

(d) Assault resulting in, at least, 6 months hospitalisation.


Ans. (c)


5. When the master is held liable for the wrongful of his servant, the liability is called

(a) Strict liability

(b) Vicarious liability

(c) Tortous liability

(d) Absolute liability


Ans. (b)


6. The act of unlawfully entering into another’s property constitutes

(a) Trespass

(b) Restraint

(c) Appropriation

(d) Encroachment


Ans. (a)


. ‘No-fault liability’ means

(a) liability for damage caused through negligence

(b) liability for damage caused through fault.

(c) absolute liability even without any negligence or fault.

(d) freedom from liability.


Ans. (c)


8. Ramesh asks his servant to sell his cycle to him at a price less than that of market price.

This contract can be avoided by the servant on the ground of

(a) fraud

(b) mistake

(c) undue influence

(d) coercion


Ans. (c)


9. “Tortious liability arises from breach of duty, primarily fixed by law; this duty is towards

persons generally and its breach is redressable by an action for unliquidated damages” This

definition is given by


(A) Winfield

(B) Salmond

(C) Flemmings

(D) Goodheart


Ans. A


10. Which one of the following is not an example of vicarious liability?

(A) Liability of the principal for the tort of his agent.

(B) Liability of partners for each others’ tort.

(C) Liability of the master for the tort of his servant.

(D) Liability of the parents for the tort of the children


Ans . D


11. In an action for the tort of negligence, what is not required to be proved by the plaintiff is

that


(A) there is damage

(B) duty-situation arises

(C) breach of duty owed to some one

(D) breach of duty owed to the plaintiff


Ans . C


12. Torts are grounded in the concept of

a. law

b. court

c. rights

d. sincerity


Ans – C


13.Which of the following is not an element of an intentional tort?

a. An intentional tort occurred.

b. An injury resulted from the tort.

c. The tort did not cause the injury.

d. The injury caused damages to the person.


Ans -C


14. What main element differentiates the crime of battery from the tort of battery?

a. In a criminal battery, two or more people must be present.

b. In a criminal battery, a person is actually injured. In a tort battery, the person is not hurt.

c. The unwanted touch; we have a right to be free from bodily harm.

d. There is no tort of battery. All batteries are crimes.


Ans – C


15. Which of the following is an example of trespass?

1. Ram walks in front of Raj’s house, staying on the sidewalk.

b. Joy hunts on Ram’s land without Ram’s permission. While there, joy shoots one of Ram’scows, mistaking the cow for a deer. Ram sells his cows to make a living.

c. Josh borrows Luke’s car after Josh asks Luke to run to the store to pick up some milk.

d. Lisa walks into Heather’s house, who has invited her over for lunch.

Ans – B


16. A loud bass beat that can be heard through an apartment wall (from another apartment)at midnight can be classified as

a. Nuisance

b. Trespass

c. Interference with contractual relations

d. Conversion

Ans – A


17. Defamation involves:

a. using a weapon.

b. at least 5 people to be present.

c. a contract.

d. making false statements about someone.

Ans-D


18. Why is defamation a tort?

a. Individuals have the right to be free from bodily harm.

b. Individuals have the right to conduct business without interference.

c. Individuals have the right to own property.

d. Individuals have the right to enjoy a good reputation.


Ans- D


19. Which of the following constitutes slander?

a. Jayanthi tells Raj that Connie stole $500 from the cash register at work, even thoughJayanthi knows this is not true

b. Jayanthi writes an e‐mail to Raj falsely stating that Connie stole $500.

c. Diane calls Jayanthi a liar in court.

d. Dan tells Raj, his boss, that Jayanthi stole $500 from the cash register at work. Dan andtwo other employees saw this.

Ans – A


20. . Negligence involves:

a. a crime

b. carelessness

c. assault

d. trespass

Ans- B


21. This tort occurs most often in society.

a. Assault

b. Nuisance

c. Defamation

d. Negligence

Ans – D


22. Why is a reasonable person test used to determine breach of duty in a negligence case?

a. Because each tort case is quite similar.

b. Because negligence involves being reasonable.

c. Because a breach of duty occurs when a person does not exercise the degree of care

that a reasonable person would in the same situation

d. Because only reasonable persons are involved in breaches of duty.

Ans – C



23. Which of the following interests is not protected by the law of tort?

a) Loss of commercial profit due to competition

b) Reputation

c) Physical safety

d) Peaceful enjoyment of one’s land


Ans -A


24. What is meant by the term ‘actionable per se‘?

a) Actionable only in the civil courts

b) A tort of strict liability

c) Actionable without proof of damage

d) Actionable at the instance of the injured party only


Ans- C



25.The law of contract is different from the law of tort in which way?

a) It is actionable in both the civil and criminal courts

b) It generally concerns a relationship between two parties only

c) Contracts are always written

d) Tort is made up predominantly of statute law


Ans – B


26. What is the primary function of the law of tort?


a) The punishment of a wrongdoer

b) The clarification of the human rights of parties

c) The spreading of losses throughout society

d) Compensating the claimant


Ans – D


27. Which of the following is not a required element in establishing a negligence action?


a) Breach of duty

b) Malicious intent on the part of the defendant

c) Duty of care

d) Causation of damage of a legally recognised type


Ans – B


28. Which of the following best describes the main function of ‘duty of care’ in negligence?

a) It ensures that the correct defendant is sued

b) It ensures that the claimant is always within the time limit for bringing an action

c) It ensures that the tort of negligence does not extend too widely

d) It ensures that the wrongdoer has actually been careless


Ans – C

Recent Posts

See All

Methods and Measures of GDP with Examples with MCQs

Methods and Measures of GDP with Examples: Gross Domestic Product (GDP) is a crucial measure of a nation's economic activity. Here's an explanation of the different methods and measures of GDP with ex

bottom of page