top of page

Cseet Quantitative aptitude - Percentage mca


1. What will be the fraction of 20%


a. 1/4

b. 1/5

c. 1/10

d. None of above


Answer: Option B

Explanation:

It will 20*1/100 = 1/5

2. What will be the fraction of 4%


a) 1/20

b) 1/50

c) 1/75

d) 1/25


Answer: Option D

Explanation:

4*1/100 = 1/25.


3. The ratio 5:20 expressed as percent equals to


a. 50 %

b. 125 %

c. 25 %

d. None of above


Answer: Option C

Explanation:

Actually it means 5 is what percent of 20, which can be calculated as,

(5/20)*100 = 5 * 5 = 25

4. 2.09 can be expressed in terms of percentage as


a) 2.09%

b) 20.9%

c) 209%

d) 0.209%


Answer: Option C

Explanation:

While calculation in terms of percentage we need to multiply by 100, so

2.09 * 100 = 209.

5. Half of 1 percent written as decimal is


a. 5

b. 0.5

c. 0.05

d. 0.005


Answer: Option D

Explanation:

It will be 1/2(1%) = 1/2(1/100) = 1/200 = 0.005

6. What is 15 percent of 34


a) 5.10

b) 4.10

c) 3.10

d) 2.10


Answer: Option A

Explanation:

It will be 15% of 34

= (15/100) * 34 = 5.10

7. Evaluate 28% of 450 + 45% of 280


a. 232

b. 242

c. 252

d. 262


Answer: Option C

Explanation:

= (28/100) * 450 + (45/100) * 280

= 126 + 126 = 252


8. 2 is what percent of 50


a) 2%

b) 4%

c) 6%

d) 8%


Answer: Option B

Explanation:

2/50 * 100 = 1/25 * 100 = 4 %

9. 1/2 is what percent of 1/3


a. 150%

b. 200%

c. 250%

d. 300%


Answer: Option A

Explanation:

1/2/1/3 * 100 = 1/2 * 3/1 * 100 = 150 %

10. 88% of 370 + 24% of 210 - x = 118


a) 150

b) 250

c) 158

d) 258


Answer: Option D


11. An inspector rejects 0.08% of the meters as defective, How many meters he examine to reject 2 meteres


a. 1200

b. 2400

c. 1400

d. 2500


Answer: Option D

Explanation:

It means that 0.08% of x = 2

=>(8100×100×x)=2=>x=2×100×1008=>x=2500

12. If sales tax is reduced from 5% to 4%, then what difference it will make if you purchase an item of Rs. 1000


a) 10

b) 20

c) 30

d) 40


Answer: Option A

Explanation:

Clue: Answer will be 5% of 1000 - 4% of 1000

13. In expressing a length of 81.472 km as nearly as possible with the three significant digits, find the percentage error


a. 0.35%

b. 0.34%

c. 0.034%

d. 0.035%


Answer: Option C

Explanation:

Error = (81.5 - 81.472) = 0.028

Required percentage =

0.02881.472×100=0.034

14. In an election between two candidates, 75 % of the voters cast their votes, out of which 2% of the votes were declared invalid. A candidate got 9261 votes which were 75% of the total valid votes. Find the total number of votes.


a) 16800

b) 15800

c) 16700

d) 15700


Answer: Option A

Explanation:

Let the total number of votes enrolled are x.

Number of votes cast = 75% of x

Valid votes = 98% of 75% of x


Now, as 9261 is the 75% of valid casted votes so,


75% of 98% of 75% of x = 9261 [imporant]


=>75×98×75×x100×100×100=9261=>x=16800

15. If 15% of 40 is greater than 25% of a number by 2, the number is


a. 14

b. 16

c. 18

d. 20


Answer: Option B

Explanation:

15/100 * 40 - 25/100 * x = 2 or x/4 = 4 so x = 16

16. A batsman scored 120 runs which included 3 boundaries and 8 sixes. What percent of his total score did he make by running between the wickets.


a) 40%

b) 50%

c) 60%

d) 70%


Answer: Option B

Explanation:

Number of runs made by running = 110 - (3 x 4 + 8 x 6)

= 120 - (60)

= 60


Now, we need to calculate 60 is what percent of 120.


=> 60/120 * 100 = 50 %

17. Three candidates contested an election and received 1136, 7636 and 11628 votes respectively. What percentage of the total votes did the winning candidate got


a. 55%

b. 56%

c. 57%

d. 58%


Answer: Option C

Explanation:

Total number of votes polled = (1136 + 7636 + 11628) = 20400


So, Required percentage = 11628/20400 * 100 = 57%

18. Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are


a) 42,30

b) 42,31

c) 42,32

d) 42,33


Answer: Option D

Explanation:

Let their marks be (x+9) and x.

Then, x+9 = 56/100(x + 9 +x)

=> 25(x+9)

=> 14 (2x + 9)

=> 3x = 99

=> x = 33.

So, their marks are 42 and 33

19. One fourth of one third of two fifth of a number is 15. What will be40% of that number


a. 140

b. 150

c. 180

d. 200


Answer: Option C

Explanation:

(1/4) * (1/3) * (2/5) * x = 15 then x = 15 * 30 = 450

40% of 450 = 180

20. Rahul's Mathematics test had 75 problems, 10 arithmetic, 30 algebra, 35 geometry problems. Although he answered 70% of arithmetic, 40% of arithmetic and 60% of geometry problems correctly, still he got less than 60% problems right. How many more questions he would have to answer more to get passed


a) 5

b) 6

c) 7

d) 8


Answer: Option A

Explanation:

Number of questions attempted correctly = (70% of 10 + 40% of 30 + 60% of 35)

= 7 + 12 + 21 = 40.


Questions to be answered correctly for 60% = 60% of total quations

= 60 % of 75 = 45.


He would have to answer 45 - 40 = 5

21. 10% of inhabitants of a village having died of cholera, a panic set in, during which 25% of the remaining inhabitants let the village. The population is then reduced to 4050. Find the original inhabitants


A. 5500

B. 6000

C. 6500

D. 7000


Answer: Option B

Explanation:

Let the total number is x,

then,


(100-25)% of (100 - 10)% x = 4050

=> 75% of 90% of x = 4050

=> 75/100 * 90/100 * x = 4050

=> x = (4050*50)/27 = 600

72 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page