top of page

Current Affairs for Cseet January 2021

1. The Bank to sign MoU with South-Central Railway zone of the Indian Railways, for doorstep collection of earnings from the railway stations?

Indian Bank

Bank of Baroda

State Bank of India

Bank of India

Answer: C

2. Indian state has topped the production of vegetables in 2018-19, as per Ministry of Agriculture?

Bihar

West Bengal

Madhya Pradesh

Maharashtra

Answer: B

3. Which Indian tele-com service provider recently got approval from the telecom department to raise the FDI limit to 100%?

Jio

Bharti Airtel

Vodafone Idea

MTNL

Answer: B

4. Indian automobile to acquire the automotive business of Ford India?

Mahindra & Mahindra

Tata Motors

Hyundai

Honda Motors

Answer: A

5. GDP growth rate of India in FY 20, as per the recent estimates (Feb ’20) of Fitch solutions?

5.4%

5.3%

5.1%

4.9%

Answer: D <4.9%>

6. India’s economic growth rate for 2020-21, as estimated by OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development)?

4.6%

4.8%

5.1%

5.4%

Answer: C <5.1%>

7. First Indian airline to partner with a Special Economic Zone (SEZ) for setting up warehousing facility?

Air Asia

SpiceJet

Vistara

Jet Airways

Answer: B

8. As per the recent notification of the Reserve Bank of India, what is the limit for Urban cooperative banks (UCBs), to lend to a single borrower?

10% of tier-I capital

15% of tier-I capital

22% of tier-I capital

27% of tier-I capital

Answer: B <15% of tier-i capital >

9.Indian p rivate sector bank has recently rolled out banking services on WhatsApp amidst the nation-wide lock-down?

HDFC Bank

ICICI Bank

Standard chartered Bank

Yes Bank

Answer: B

10. As per the recent notification of the Reserve Bank of India, what is the new deadline for exporters to realise their export proceeds for exports made up to July 31?

11 months

12 months

15 months

14 months

Answer: C <15 months>

11. Indian bank to launched a campaign named ‘Safety Grid’, to encourage people maintain social distancing while waiting at public places?

ICICI Bank

HDFC Bank

State Bank of India

IDFC Bank

Answer: B

12. In the recent economic stimulus package, it was announced that India is to become a global MRO hub. In this context, MRO is associated with which sector?

Education Sector

Aviation Sector

Power Sector

Solar Sector

Answer: B

13. What is the minimum threshold to initiate insolvency proceedings under the IBC (Insolvency and Bankruptcy Code), as proposed in the economic package?

Rs. 15 lakh

Rs. 25 lakh

Rs. 1.4 Crore

Rs. 1 Crore

Answer: D

Notes:

The Union Finance Minister recently announced to raise the minimum threshold to initiate insolvency proceeding to Rs 1 crore from the present limit Rs 1 lakh to benefit MSMEs.

This move will give relief to the companies that default on loans due to the Covid-19 stress. It was also announced that no fresh insolvency will be initiated for one year under the Insolvency and Bankruptcy Code and the Covid-19 related debt will be excluded from the definition of default. She also proposed decriminalisation of the Companies Act for violations involving minor technical and procedural defaults.

14. Finance Ministry has called for advisors for the process of Initial Public Offering (IPO) of which organisation?

General Insurance Corporation Ltd

Bharat Petroleum Corporation Ltd

Life Insurance Corporation of India

Indian Oil Corporation of India

Answer: C

15. Indian stock exchange to become the world’s 10th largest exchange with market capitalisation of $1.7 trillion?

National Stock Exchange

Bombay Stock Exchange

Over the Counter Exchange of India

Madras Stock Exchange

Answer: B

16. As per the World Bank’s classification, India is retained in which category of income group?

Low-income

Lower-middle income

Upper-middle income

None of the above

Answer: B

17. Which organisation has signed a Memorandum of Understanding with Central Board of Direct Taxes (CBDT), for mutual data exchange?

Reserve Bank of India

Securities and Exchange Board of India

NITI Aayog

MCA

Answer: B

18. Jio Platforms is to partner with which Technology company to develop a new operating system for smartphone in India?

Microsoft

Google

Xiaomi

Apple

Answer: B

19. Which state is the top investment destination in India in first quarter of 2019-20, as per Projects Today?

Maharashtra

Tamil Nadu

Gujarat

Andhra Pradesh

Answer: B

20. The Income Tax Department is conducting an e-campaign on voluntary Income Tax compliance for which financial year?

FY 2018-19

FY 2019-20

FY 2020-21

FY 2021-22

Answer: A

21. What is the name of the faceless assessment programme launched by the Central Board of Indirect Taxes and Customs?

Bharat Customs

Turant Customs

Legal Customs

Clear Customs

Answer: B

22. Which Indian state has topped in the disbursements to MSMEs under Emergency Credit Line Guarantee Scheme?

Uttar Pradesh

Gujarat

Tamil Nadu

Kerala

Answer: C

23. Which Indian air carrier has aqui-hired airline technology company Travenues?

SpiceJet

IndiGo

AirIndia

Vistara

Answer: A

24. Public sector bank to launched ‘Insta Click Savings Account’?

Union Bank of India

Bank of Baroda

Bank of Maharashtra

Bank of India

Answer: B

25. What is the new repo rate, after the Monetary Policy Committee meeting of August 2020?

4.75 per cent

4.5 per cent

4.0 per cent

3.8 per cent

Answer: C <4.0 per cent>

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Methods and Measures of GDP with Examples with MCQs

Methods and Measures of GDP with Examples: Gross Domestic Product (GDP) is a crucial measure of a nation's economic activity. Here's an explanation of the different methods and measures of GDP with ex

bottom of page