top of page

Indian economy CSEET MCQ

PRACTICE QUESTIONS

1. In terms of agriculture which of these is the most developed state?

(a) Punjab

(b) Bihar

(c) U.P.

(d) Haryana

2. ................. sector is treated as the major source of savings.

(a) Agriculture

(b) Industrial

(c) Service

(d) None of these

3. Which of these is not a linkage between agriculture and industrial sector?

(a) Production linkage

(b) Demand linkage

(c) Saving and investment linkage

(d) Capital linkage

4. ................. sector occupies central place in the economy.

(a) Agriculture

(b) Industry

(c) Service

(d) None

5. Which of these is an objective of industrial policy?

(a) Sustainable growth

(b) Gainful employment

(c) Optimum utilization of resources

(d) All of these

6. In case of enterprises engaged in rendering of services, a small enterprise is one where

investment in ................. is more than 10 lakhs but less than 2 crores”.

(a) Plant and machinery

(b) Land and building

(c) Equipment

(d) None of these

7. The term industrialization involves:

(a) Superior techniques of production

(b) Modern Techniques

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

8. Indian economy is:

(a) Socialist Economy

(b) Gandhian Economy

(c) Mixed Economy

(d) Free Economy

9. Mixed economy means an economy when

(a) Both agriculture and industry are equally promoted by the state.

(b) There is co-existence of public sector along with private sector.

(c) There is importance of small scale industries along with heavy industries

(d) None of these

10. India’s economic planning CANNOT be said to be

(a) Indicative

(b) Imperative

(c) Limited

(d) Democratic

11. In which one of the following five year plans the actual growth performance in India in

respect of GDP (at factor cost) was less than target set?

(a) Sixth Five Year Plan

(b) Seventh Five Year Plan

(c) Eighth Five Year Plan

(d) Ninth Five Year Plan

12. Major percentage of working population of Indian is engaged in:

(a) Tertiary sector

(b) Secondary sector

(c) Private sector

(d) Public sector

13. The contribution of agriculture of India’s economy is:

(a) Constant

(b) Increasing

(c) Decreasing

(d) None of these

14. Which one of the following is/are/a/an indicator of the financial health of a country.

I GDP

II PPP

III FDI in a year

(a) Only I

(b) Only II

(c) Only III

(d) All I, II and III

15. Which of the following is a development issue in India?

(a) Low per capita income

(b) Inequality in wealth distribution

(c) Poor quality of human capital

(d) All of the above

ANSWER

1 (a) 2 (a) 3 (d) 4 (a) 5 (d) 6 (c)

7 (c) 8 (c) 9 (b) 10 (b) 11 (d) 12 .(c)

13 (c) 14 (d) 15 (d)

194 views0 comments
bottom of page