top of page

Minimum Wages Act - MCQs Part 1

1. The Act prescribing minimum limit of wages in certain employment is known as_____________

a. Payment of Wages Act, 1936

b. Factories Act, 1948

c. Minimum Wages Act, 1948

d. Child Labour (Prohibition and Regulation) Act, 1986

2. Minimum Wages Act, 1948 requires __________to fix minimum rates of wages in respect of employment specified in the schedule.

a. Central Government

b. State Government

c. Local Administration

d. Appropriate Government

3. Since the respective State Governments have been empowered under the Minimum Wages Act, 1948 to independently fix minimum wages, disparities between wages in neighbouring states are common.

a. True

b. False because State Governments are not empowered to fix minimum wages independently.

c. False because there are no disparities between wages in different States.

d. False because of both (b) and (c).

4. Minimum Wages Act, 1948 extends to

a. Whole of India

b. Whole of India except Jammu and Kashmir.

c. Whole of India except Union Territories

d. Whole of India except Andaman and Nicobar.

5. “Adolescent” under the Minimum Wages Act, 1948 means a person_____________

a. Who has completed his fourteenth year of age but has not completed his eighteenth year

b. Who has completed his tenth year of age but has not completed his eighteenth year

c. Who has completed his fourteenth year of age but has not completed his twentieth year

d. Who has completed his twelfth year of age but has not completed his twentieth year

6. “Adult under the Minimum Wages Act, 1948 means a person who has completed his ___________year of age.

a. Fourteenth

b. Eighteenth

c. Twentieth

d. Twenty First

7. “Appropriate Government” under the Minimum Wages Act, 1948 has the same definition as

(a) Payment of Wages Act, 1936

(b) Companies Act, 1956

(c) Partnership Act, 1932

(d) Contract Act, 1872

8. According to Minimum Wages Act, 1948, a “Child” means a person who has not completed his

a. 10th year of age

b. 12th year of age

c. 14th year of age

d. 16th year of age

9. An index number in relation to employees in any scheduled employment in respect of which minimum rates of wages have been fixed under the Minimum Wages Act, 1948 is known as

a. Cost of living Index Number

b. Wholesale Price Index

c. Consumer Price Index

d. Cost of Products and Services

10. “Wages” under the Minimum Wages Act, 1948 has similar meaning as in the____________

a. Payment of Wages Act, 1936

b. Companies Act, 1956

c. Partnership Act, 1932

d. None of the above

11. “Wages” under the Minimum Wages Act, 1948 does not include____________

a. Value of house accommodation supply of light, water, medical attendance

b. Value of travelling allowance or the value of any travelling concession

c. Gratuity payable on discharge

d. All of the above

12. Which of the following is excluded from the definition of “Wages” under the Minimum Wages Act, 1948?

a. House Rent Allowance

b. Dearness Allowance

c. Basic Salary

d. All of the above

13. Which of the following is excluded from the definition of “Wages” under the Minimum Wages Act, 1948?

a. Leave Travel Allowance

b. Dearness Allowance

c. Basic Salary

d. All of the above

14. How many schedule(s) is/are there of the Minimum Wages Act, 1948?

a. 1

b. 2

c. 3

d. 4

15. How many parts are there in the schedule of the Minimum Wages Act, 1948?

a. 1

b. 2

c. 3

16. Defiition of “Employee” under the Minimum Wages Act, 1948 includes

a. Skilled labour - Clerical labour

b. Skilled and unskilled both labour - Manual labour

c. Skilled and unskilled both labour - Manual and clerical both labour

d. Unskilled labour - Manual labour

17. Definition of “Employee” under the Minimum Wages Act, 1948__________an out-worker.

a. Includes

b. Excludes

c. Includes or excludes at the discretion of Appropriate Government

d. The Act is silent on this provision

18. Under the Minimum Wages Act, 1948, a/an “__________” employee is one who does operations that involve the performance of simple duties, which require the experience of little of no independent judgment or previous experience although familiarity with the occupational environmental is necessary.

a. Unskilled

b. Semi-skilled

c. Skilled

d. White collar

19. Whose work requires physical exertion and familiarity with variety of articles or goods?

a. Unskilled employee

b. Semi-skilled employee

c. Skilled employee

d. Out-worker

20. Under the Minimum Wages Act, 1948 a/an “_______” worker is one who does work generally of defined routine nature wherein the major requirement is not so much of the judgement, skill and but for proper discharge of duties assigned to him or relatively narrow job and where important decisions made by others.

a. Unskilled

b. Semi-skilled

c. Skilled

d. Out-worker

21. Whose work is limited to the performance of routine operations of limited scope?

a. Unskilled

b. Semi-skilled employee

c. Skilled employee

d. Out-worker employee

22. Under the Minimum Wages Act, 1948, a(an) “__________” employee is one who is capable of working efficiently of exercising considerable independent judgment and of discharging his duties with responsibility.

a. Unskilled

b. Semi-skilled

c. Skilled

d. Domestic

23. Who must possess a thorough and comprehensive knowledge of the trade, craft or industry in which he is employed?

a. Unskilled employee

b. Semi-skilled employee

c. Skilled employee

d. Out-worker

24. A “ ________” worker is one who is capable of working efficiently and supervises efficiently the work of skilled employees.

a. Unskilled

b. Semi-skilled

c. Skilled

d. Highly skilled

25. The responsibility of fixing minimum wages lies with

a. State Government

b. District Magistrate

c. Appropriate Government

d. Local Authorities

1C 2D. 3A 4A 5A. 6B 7A 8C 9A 10A 11D 12A 13A

14A 15B 16C 17A 18A 19A 20B 21B 22C 23C 24D 25C

604 views0 comments
bottom of page