top of page

PRESENTATION SKILLS MCQ CSEET

1.To become more effective, you need to take control of :

a) the material.

b) the audience.

c) Yourself .

d) All of the above .

Answer : D

2. Which of these is the most important tool of communication?

a) Body language

b) Gestures

c) Language

d) Posture

View Answer

Answer: c

Explanation: Language is the most important tool of communication. The word communication is derived from the Latin word “communicare”, which means to share. Body language, posture and gestures are also important tools of communication; but they are secondary to language.

3. we get nervous because of hormone :

a) formalin

b) albumin

c) adrenalin

d) serotonin

Answer : C

4. Which of these must be avoided in any presentation?

a) Proper grammar

b) Complex words

c) Short sentences

d) Clear voice

View Answer

Answer: b

Explanation: In any presentation, we should use proper grammar. We should use short sentences and simple and proper words. There should be used of clear good voice.

5. Oral presentations are an integral part of an engineer’s career.

a) True

b) False

View Answer

Answer: a

Explanation: The statement is true. Oral presentations are an integral part of an engineer’s career. He has to take part in meetings, conferences and seminars.

6. adrinalin cause :

a) stimulate concentration.

b) Increase body weight .

c) Stimulate heart .

d) a + c

Answer : D

7. Which of these is not important in an oral presentation?

a) Words

b) Body language

c) Gestures

d) The number of people as audience

View Answer

Answer: d

Explanation: Words are crucial, but they are not the only thing which is important. Body language, which includes a person’s demeanour, posture and gestures, is important as well.

8. a demophobia :

a) a fear of people .

b) a fear of speaking.

c) a fear of death .

d) a fear of heights .

Answer : A

9. Which of these is the best way to establish a proper rapport with audience?

a) Pointing a finger

b) Making eye contact

c) Waving your hands

d) Standing erect

View Answer

Answer: b

Explanation: The best way to establish a proper rapport with the audience is by establishing eye contact. It is vital to look at the audience straight in the eye with confidence.

10. a laliophobia :

a) a fear of people .

b) a fear of speaking.

c) a fear of death .

d) a fear of heights .

Answer : B

11. In an oral presentation, the speaker should not _____

a) panic

b) pause

c) make eye contact

d) inspire

View Answer

Answer: a

Explanation: There are times when you may forget your lines. There is no need to panic. Panic can result in further errors. The idea is to gracefully pick up the loose ends from the script held in front of you.

12. a katagelophobia :

a) a fear of speaking.

b) a fear of death .

c) a fear of heights .

d) a fear of ridicule.

Answer : D

13. Which of these is a sign of under confidence?

a) Speaking and naturally shifting your eyes around

b) Transfixed on one face

c) Pointing your finger

d) Using your hands

View Answer

Answer: b

Explanation: While speaking, gently and naturally shifting your eyes all around so that it appears as if you are interested in all those who are present. Please don’t be transfixed on one face. It is a sign of under- confidence.

14. Which of this is NOT of adrenalin symptoms :

a) Blurred vision .

b) Slow pulse .

c) Sweaty palms .

d) Dilated pupils .

Answer : B

15. Which of these is the best pace to utter a speech?

a) 50 words per minute

b) 150 words per minute

c) 200 words per minute

d) 250 words per minute

View Answer

Answer: b

Explanation: The best pace to utter a speech is to convey about 150 words per minute. Please don’t make illogical sounds like er or ah.

400 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page