top of page

Rational and irrational numbers cseet MCQ


Classify numbers: rational & irrational & Irrational number properties

1. Are the square roots of all positive integers real numbers?

a) Yes

b) None of these

c) Can not determine

d) No


Correct Answer : Option (a)


2. Classify the following numbers as rational or irrational :

√144​

a) None of these

b) Can not determine

c) Rational

d) Irrational


Correct Answer : Option (c)


3. Classify the following numbers as rational or irrational :

√25

a) None of these

b) Irrational

c) Can not determine

d) Rational


Correct Answer : Option (d)


4. State whether the following statements are true or false: Every irrational number is a real number.

a) None of these

b) True

c) Can not determine

d) False


Correct Answer : Option (b)


5. Are the square roots of all positive integers irrational?

a) Can not determine

b) No

c) None of these

d) Yes


Correct Answer : Option (b)


6. Give an example of the square root of a number that is a rational number.

a) 20

b) 15

c) 25

d) 5


Correct Answer : Option (c)


7. Classify the following numbers as rational or irrational :

√22

a) Irrational

b) Rational

c) Can not determine

d) None of these


Correct Answer : Option (a)


8. Classify the following numbers as rational or irrational :

√23

a) Rational

b) Irrational

c) Can not determine

d) None of these


Correct Answer : Option (b)


9. Classify the following numbers as rational or irrational : 0.765716124276

a) Irrational

b) Can not determine

c) Rational

d) None of these


Correct Answer : Option (c)


10. Classify the following numbers as rational or irrational : 0.377675220922

a) Rational

b) Can not determine

c) None of these

d) Irrational


Correct Answer : Option (a)


11. Classify the following numbers as rational or irrational : 0.555555...

a) Irrational

b) Can not determine

c) None of these

d) Rational


Correct Answer : Option (d)


12. Classify the following numbers as rational or irrational : 0.555555...

a) Irrational

b) Can not determine

c) Rational

d) None of these


Correct Answer : Option (c)


13. A number ‘r’ is called a _______ if it can be written in the form p/q, where p and q are integers and q not equal to 0.

a) Irrational Number

b) Rational Number

c) None of these

d) Real Number


Correct Answer : Option (b)


14. Every real number is represented by a unique point on the _____

a) Number line

b) None of these

c) Irrational Number

d) Rational Number


Correct Answer : Option (a)


15. Every point on the number line represents a unique ____.

a) None of these

b) Real Number

c) Irrational Number

d) Rational Number


Correct Answer : Option (b)


16. A number ‘s’ is called ______, if it cannot be written in the form p/q, where p and q are integers and q not equal to 0.

a) None of these

b) Rational Number

c) Irrational Number

d) Real Number


Correct Answer : Option (c)


17. The decimal expansion of a rational number is always _______.

a) Non terminating recurring

b) Terminating or Non terminating recurring

c) Terminating

d) Recurring


Correct Answer : Option (b)

18. A number whose decimal expansion is terminating or non-terminating recurring is ______.

a) Rational Number

b) None of these

c) Irrational Number

d) Real Number


Correct Answer : Option (a)


19. The decimal expansion of an irrational number is _____.

a) Terminating recurring

b) Non-terminating non-recurring

c) Terminating non-recurring

d) Non-terminating recurring


Correct Answer : Option (b)


20. A number whose decimal expansion is non-terminating non-recurring is ______.

a) Irrational Number

b) None of these

c) Rational Number

d) Real Number


Correct Answer : Option (a)

Recent Posts

See All
bottom of page