top of page

CS EXCUTIVE COMPANY LAW DIRECTORS MCQs - ADDITIONAL

1. In addition to a listed company, which other company is required to appoint a woman director (a) a company having paid–up share capital of ` one hundred crore (b) a company having turnover of ` three hundred crore (c) a company meeting both the parameters mentioned at (a) and (b) (d) a company meeting any one of the parameters i.e. either (a) or (b) Answer: d) Hint: Second proviso to section 149(1) of the Companies Act, 2013 along with Rule 3 of the Companies (Appointment and Qualification of Directors) Rules, 2014

2. An independent director who has tendered resignation from the Board shall be replaced by a new independent director within from the date of such resignation. (a) one month (b) two months (c) three months (d) four months Answer: c) Hint: Section 149(4) of the Companies Act, 2013 along with Rule 4 of the Companies (Appointment and Qualification of Directors) Rules, 2014

3. A shareholder holding shares of nominal value of not more than ------------ is a small shareholder. (a) ` 5,000 (b) `10,000 (c) `15,000 (d) ` 20,000 Answer:d) Hint: Section 151 of the Companies Act, 2013

4. A person appointed as a director is required to give his written consent in Form DIR-2 ------- ---------------- to the company. a) on or before his appointment as director b) within 10 days of his appointment as director c) within 20 days of his appointment as director d) None of the above Answer: a) Hint: Section 152(5) of the Companies Act, 2013 along with Rule 8 of the Companies (Appointment and Qualification of Directors) Rules, 2014

5. In case the articles of a public company do not provide for the retirement of all directors at every annual general meeting, not less than ------------------------------------------of the total number of directors shall be liable to retire by rotation. (a) one-third (b) within 10 days of his appointment as director (c) within 20 days of his appointment as director (d) None of the above Answer: b) Hint: Section 152(6) of the Companies Act, 2013

6. An independent director shall hold office for a term up to ------------- on the Board of a company. a) three consecutive years b) four consecutive years c) five consecutive years d) None of the above Answer: c) Hint: Section 149(10) & 149(11) of the Companies Act, 2013

7. Every company is required to furnish Director Identification Numbers of all its directors to the Registrar within of the receipt of intimation regarding DIN from the directors. (a) ten days (b) fifteen days (c) twenty days (d) thirty days Answer:b) Hint: Section 157 of the Companies Act, 2013

8. The amount of ` 1,00,000 deposited by a proposed director (other than a retiring director) shall be refunded to him if he gets more than ---------------------------------------------------of the total valid votes cast either on show of hands or on poll. (a) 10% (b) 15% (c) 25% (d) None of the above Answer: c) Hint: Section 160 of the Companies Act, 2013

9. An additional director appointed by the Board of Directors shall continue to hold the office up to the due date of the next ------------------ a) Board meeting b) Annual general meeting c) Extra-ordinary general meeting d) None of the above Answer: b) Hint: Section 161(1) of the Companies Act, 2013

10. A person is permitted to hold office as director (including any alternate directorship) in maximum twenty companies of which maximum number of public companies in which he can be appointed as director shall not exceed (a) Five (b) Eight (c) Ten (d) Twelve Answer: c) Hint: Section 165 of the Companies Act, 2013

34 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page