top of page

Current Affairs CSEET July 23 Part 2


1. As per the ‘World Bank’s Latest Global Economic Prospects Report’, what is the growth rate of the global economy in 2023?

[A] 2.2%

[B] 3.5%

[C] 2.1%

[D] 2.0%

Correct Answer: C [2.1%]


2. Which state government has been permitted to continue mining work in Gaula river?

[A] Assam

[B] Uttarakhand

[C] Jharkhand

[D] West Bengal

Correct Answer: B [Uttarakhand]


3. Parker Solar Probe is associated with which space agency?

[A] ISRO

[B] JAXA

[C] ESA

[D] NASA

Correct Answer: D [NASA]


4. Which country is the host of this year’s edition of ‘Miss World pageant’?

[A] Surinam

[B] USA

[C] Australia

[D] India

Correct Answer: D [India]



5. As per the ‘Global Slavery Index’, how many people are living in ‘modern slavery’ in india?

[A] 10 million

[B] 11 million

[C] 12 million

[D] 15 million

Correct Answer: B [11 million]


6. Huitoto Indigenous group is associated with which country?

[A] Columbia

[B] Ukraine

[C] India

[D] USA

Correct Answer: A [Colombia]

7. Which city is the most expensive city in India for expatriates, as per the Mercer’s Cost of Living Report?

[A] Kolkata

[B] Mumbai

[C] New Delhi

[D] Hyderabad

Correct Answer: B [Mumbai]


8. Carrier Battle Group (CBG) operation is associated with the Navy of which country?

[A] Canada

[B] China

[C] Russia

[D] India

Correct Answer: D [India]

9. Which institution has notified four key measures with an aim to strengthen 1,514 urban co-operative banks in India?

[A] NABARD

[B] RBI

[C] Ministry of Finance

[D] Ministry of Commerce

Correct Answer: B [RBI]


10. Which institution has released the report named – “Detox Development: Repurposing Environmentally Harmful Subsidies”?

[A] IMF

[B] World Bank

[C] NITI Aayog

[D] WEF

Correct Answer: B [World Bank]


11. ‘Nature Restoration Law’, which was seen in the news, is associated with which region?

[A] USA

[B] Europe

[C] SAARC

[D] CANADA

Correct Answer: B [Europe]


12. VAIBHAV fellowships programme is implemented by which Department of Government of India?

[A] Department of Industries

[B] Department of Economic Affairs

[C] Department of Science and Technology

[D] Department of Revenue

Correct Answer: C [Department of Science and Technology]


13. The National Time Release Study (TRS) Report 2023, is released by which organization?

[A] Niti Aayog (NITI)

[B] Central Board of Direct Taxes (CBDT)

[C] Central Board of Indirect Taxes and customs - CBIC

[D] Indian Maritime University (IMU)

Correct Answer: C [Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC)]


14. The UNGA’s Resolution to establish a new Memorial Wall for fallen Peacekeepers, was piloted by which country?

[A] USA

[B] France

[C] Canada

[D] India

Correct Answer: D [India]


15. What is the new name of the ‘Nehru Memorial Museum and Library Society’?

[A] India Memorial Museum and Library Society

[B] Prime Ministers’ Museum and Library Society

[C] Swatantra Memorial Museum and Library Society

[D] Bharat Memorial Museum and Library Society

Correct Answer: B [Prime Ministers’ Museum and Library Society]



16. Which country is the host of the ‘Intersolar Europe 2023” Exhibition’?

[A] USA

[B] France

[C] Sweden

[D] Germany

Correct Answer: D [Germany]


89 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page